Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Οι θαυμαστές μεταμορφώσεις της Βασιλικής Νεοφύτου ...γιατί οι μεταμορφώσεις είναι εφικτές....



Η Βασιλική Νεοφύτου συνεχίζει το συγγραφικό της έργο με απεριόριστη αγάπη για τον άνθρωπο, τη φύση και τα ζώα. Με εξαιρετική πένα και ζωντανές παραστάσεις η συγγραφέας προσπαθεί να δώσει τα δικά της μηνύματα για έναν πιο όμορφο κόσμο, ξεχωριστό με πολύ αγάπη, αφοσίωση και θετική ενέργεια. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια σοβαρή ασθένεια ( κατά πλάκα σκλήρυνση) δεν επικεντρώνεται εξ’ ολοκλήρου σ’ αυτό το πρόβλημα υγείας και διανύει την καθημερινότητα της με αισιοδοξία , χαμόγελο και δημιουργική έμπνευση.




Αραχνοπεταλούδες

Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι, το οποίο οδηγεί τους αναγνώστες (ηλικίας άνω των δέκα ετών) να φτάσουν σε σημαντικά συμπεράσματα και αλήθειες για τη ζωή. Οι αναπάντεχες ανατροπές στη ζωή μιας αρα- χνοοικογένειας την αναγκάζουν όχι μόνο να βάλει τα δυνατά της για να επιβιώσει, αλλά και να γνωρίσει μια άλλη πλευρά της ζωής μέ- σα στη φύση. Εκεί οι αράχνες συναντιούνται με τις πεταλούδες και μαθαίνουν απ’ αυτές πώς να πλέξουν τα δικά τους φτερά και με αυτά να πετούν. Ταυτόχρονα σε συνεργασία και με τις πυγολαμπίδες, κατορθώνουν να δημιουργήσουν ένα εξαίσιο, αραχνοΰφαντο πέπλο, που προκαλεί το θαυμασμό όλων με τις πλούσιές του εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο τονίζεται η σημασία που έχει η έκφραση στη ζωή μας και ειδικά η δημιουργική, καλλι- τεχνική έκφραση, η οποία είναι προσιτή σε όλους.

Ο πιο θαυμαστός σκύλος του κόσμου

Στο παραμύθι αυτό τονίζεται πόσο σημα- ντική είναι η φιλική διάθεση των σκύλων για τους ανθρώπους και ειδικά για τα παι- διά. Στο κείμενο γίνεται περιγραφή ενός σκύλου, ο οποίος μπαίνει στα όνειρά μικρών και μεγάλων και τους δίνει χαρά και αισιοδοξία. Η αγάπη του στους δύσκο- λους καιρούς της οικονομικής κρίσης μετα- μορφώνει τη στενοχώρια σε ευδιαθεσία, την εσωστρέφεια σε εγκαρδιότητα και την αδιαφορία σε μέριμνα, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να συρρέει όπου ζει αυτός ο θαυμαστός σκύλος για να τον γνωρίσει.

Η λίμνη των κύκνων

Ενώ ο τίτλος θυμίζει τη λίμνη των κύκνων του Τσαϊκόφσκι, το κείμενο αντίθετα περιγράφει μια σύγχρονη πραγματικότητα, όπου ένα κο- πάδι κύκνων παγιδεύεται σε μια μολυσμένη λίμνη και αρρωσταίνει. Το σμήνος κατορθώνει να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας αξιο- ποιώντας διάφορες αρετές όπως είναι η προ- θυμία, η αισιοδοξία, η φιλομάθεια, η εγκράτεια, μα πάνω από όλα αυτό που βοηθάει τα πουλιά να πετάξουν είναι η αλληλεγγύη και συνεργα- σία τους. Με αυτές τις αρετές αγγίζουν τις ψυ- χές των ανθρώπων μιας γειτονικής κοινότητας και τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν τη ζημιά που προκάλεσαν με τα απόβλητά τους στη λίμνη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάστασή της.

Η Χιονάτη, το Χιονομπαλάκι και το χαλουμοστιφάδο

Δυο αδερφές, ηλικίας έντεκα και δεκαπέντε ετών, ζουν σε ένα ήσυχο, οικογενειακό περι- βάλλον. Μια μέρα ο πατέρας τους φέρνει στο σπίτι ένα όμορφο, άσπρο κουνέλι, το οποίο τα κορίτσια φροντίζουν στο υπόγειο. Σε λίγο καιρό δηλώνει ότι ήρθε η ώρα να το κάνουν στιφάδο. Τα κορίτσια αναστατώνονται, αλλά δεν τα βάζουν κάτω. Σκέφτονται μια συνταγή με χαλούμι αντί με κουνέλι και αυτή αρέσει τόσο στον πατέρα τους, που συμφωνεί να αφήσει το κουνέλι ζωντανό. Ποια είναι αυτή η συνταγή, αγαπητέ αναγνώστη, μπορείς να μάθεις από το διήγημα, να μαγειρέψεις και να την απολαύσεις, διαπιστώνοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να θυσιαστεί το κουνέλι για να γίνει νόστιμο το στιφάδο.

Σημειώνεται πως η Βασιλική Νεπφύτου γεννήθηκε το 1954 στην Βουλγαρία από οικογένεια Ελλήνων προσφύγων , η οποία εκπατρίστηκε από την Ελλάδα μετά από τον εμφύλιο πόλεμο. Εκεί μεγάλωσε πηγαίνοντας τα πρωινά στο βουλγάρικο σχολείο και τα απογεύματα στο ελληνικό. Σπούδασε Κλασσική και Νεοελληνική φιλολοφία στο Πανεπιστήμιο Κλίμεντ Όχριντσκη στην Σόφια.

Το 1981 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο με τον σύζυγο της Νεόφυτο Νεοφύτου και τον μικρό τους γιό. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε διάφορα γυμνάσια 
για είκοσι χρόνια. Το 2006 αφυπηρέτησε πρόωρα από τα σχολεία για λόγους υγείας ( πολλαπλή σκλήρυνση) .

Το 2014 εξέδωσε το πρώτη της βιβλίο με τίτλο « Η τετραλογία της αγάπης» και το 2015 το δεύτερο με τίτλο « Θαυμαστές μεταμορφώσεις ». Τα βιβλία αυτά βραβεύτηκαν από τον Παγκόσμιο Πολιτιστικό Οργανισμό « Καφενείο των ιδεών» κατά τον 30ο και 32ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό « Σικελιανά».

Το 2016 κέρδισε το πρώτο βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων ( ΕΠΟΚ) για το μυθιστόρημα της « Δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύτερος», κατά τον 6ο Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό, ενώ το 2017 πήρε το πρώτο βραβείο για το έργο της «Η Οδύσσεια μιας ελληνικής ψυχής» κατά τον 7ο Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό διοργανωμένο και πάλι από τον ΕΠΟΚ.

Τα θέματα που απασχολούν την συγγραφέα είναι ποικίλα και αφορούν πολλές πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως είναι το φυσικό περιβάλλον, οι ανθρώπινες σχέσεις, η δημιουργικότητα, η συνείδηση, η πνευματική αναζήτηση, η καλλιέργεια διαφόρων αρετών, οι συνέπειες από τις ενέργειες κάποιων παραγόντων της εξουσίας και πολλά άλλα. Με αυτά η συγγραφέας προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει , να ξυπνήσει συνειδήσεις και να προβληματίσει τον καθένα για την ορθότητα των αποφάσεων των ενεργειών του.