Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Όνειρο ζωής και προστασίας (ευχής έργο)



Δημιουργία 24ωρου προτύπου Πολυκέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες προγραμματίζεται να αναγερθεί από Ομάδα πρωτοβουλίας στην Πάφο με την ισχυρή στήριξη του κράτους. Ενός προτύπου Πολυκέντρου - ειδικού σχολείου, όπως για παράδειγμα λειτουργεί σε άλλες επαρχίες της Κύπρου  σε πρότυπα ευρωπαϊκών προδιαγραφών και υπό την επίβλεψη και εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους.


 Στο καταφύγιο αυτό θα μπορούν να εξυπηρετούνται άτομα με ειδικές ανάγκες των οποίων οι γονείς έχουν φύγει από τη ζωή ή δεν μπορούν βιολογικά ή για λόγους ασθενείας ή υγείας να φροντίσουν αυτά τα άτομα.

Το Πολυκέντρο θα προσφέρει ψυχαγωγία, στήριξη, αγάπη, φροντίδα, προστασία, ασφάλεια, ειδική εκπαίδευση, κοινωνική επανένταξη από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και μέσα σε ένα περιβάλλον οικείο, χαρούμενο και αγαπημένο. Οι εγκαταστάσεις του Πολυκέντρου δεν θα μοιάζουν με ίδρυμα αλλά με σπίτι. Στόχος δεν είναι η ιδρυματοποίηση αλλά η προστασία, ασφάλεια, κοινωνική προσαρμογή σε ένα περιβάλλον οικείο και αγαπημένο.

Με τη λειτουργία αυτού του καταφυγίου στην Πάφο ο γονιός που έχει άτομο με ειδικές ανάγκες δεν θα βασανίζεται για το «Τι θα γίνει το παιδί μου όταν εγώ φύγω από τη ζωή ή όταν δεν θα μπορώ πλέον να το φροντίσω».

Όπως έχουμε πληροφορηθεί, η ομάδα πρωτοβουλίας έχει κάνει τις ανάλογες επαφές και με την κυβέρνηση, τον Αρχιεπίσκοπο, τον μητροπολίτη Πάφου και με όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι έχουν δει πολύ θετικά το αίτημά τους. Μάλιστα, υπάρχει και χαλίτικη γη στην είσοδο της Πάφου η οποία είναι κατάλληλη για να ανεγερθεί το συγκεκριμένο Πολυκέντρο.

Αναμένεται τώρα η ομάδα πρωτοβουλίας να πάρει σάρκα και οστά. Θα γραφτεί εταιρεία και θα εκλεγεί Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και ο επιχειρηματικός κόσμος ο οποίος έχει ενημερωθεί και έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον.

Πρωτεργάτη και εμπνευστής  της πρωτοβουλίας αυτής, όπως πληροφορούμαστε είναι ο πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Σοφοκλέους, εφημέριος Ι.Ν αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα ο οποίος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσουν τα πράγματα και να φτάσουν μέχρι το σημείο που είναι τώρα. Πρόκειται για όνειρο ζωής του  πρωτοπρεσβύτερου Στυλιανού Σοφοκλέους αλλά και επιθυμία των ιδίων των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, είναι έτοιμο και το λογότυπο του καταφυγίου «Ολοήμερο Πολυκέντρο Στήριξης – Ίδρυμα Θεόφιλος».

Σύντομα αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις για την δημιουργία αυτού του καταφυγίου, αφού οι διεργασίες έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς το βλέπουν θετικά και δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν τα μέγιστα. Επιβάλλεται, να ιδρυθεί και στην Πάφο 24ωρο πρότυπο καταφύγιο για άτομα με ειδικές ανάγκες το οποίο θα λειτουργεί με ετήσια κυβερνητική χορηγία, διοργάνωση εκδηλώσεων, εισφορές και πολλά άλλα.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Σοφοκλέους το έχει αποδείξει ότι, μπορεί να αναλάβει και να φέρει σε πέρας τέτοια πράγματα θεάρεστα προς το καλός νοούμενο συμφέρον των συνάνθρωπων μας από τη 20 ετη προσφορά του στον εθελοντισμό και τα τελευταία 5 χρόνια, στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες. Απομένει η όλη προσπάθεια να προωθηθεί ανάλογα και σύντομα να αποκτήσει και η Πάφος 24ωρο πρότυπο καταφύγιο για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι για κάθε  βοήθεια για υλοποίηση του ιερού αυτού έργου, το οποίο χωρίς τη στήριξη και βοήθεια του κράτους  δεν μπορεί να γίνει. Οι εθελοντές υπάρχουν και θα αφιερώσουν όσο χρόνο χρειαστεί αλλά το κράτος πρέπει να συμβάλει στην δημιουργία αυτού του πολυκέντρου γιατί το χρωστάμε στην Πάφο.  

Η ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και θα σας ενημερώνει.