Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Αγωνιώντας για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης

Εβδομήντα τέσσερα  χρόνια μετά την  Διακήρυξης του Ρομπέρ Σουμάν που σχεδίασε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα , το κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ των 27 χωρών μελών ,για το μέλλον της Ευρώπης καθόλου ελπιδοφόρο χαρακτηρίζεται .

Δυστυχώς , η ευρωπαϊκή ιδέα  που συνέλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες αμέσως μετά την λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου που είχε ως αρχές την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών και την ανάπτυξη με την υπόσχεση της συνεχούς βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών , που ήταν  ουσιαστικά και ο βασικός τρόπος κοινωνικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,κλονίστηκε συθέμελα μέσα από το ισχυρό ταρακούνημα  των παγκόσμιων αγορών με την κατάρρευση το 2007 της LEMAND BROTHERS και με τους ισχυρούς μετασεισμούς που ακόμα σημειώνονται τα τελευταία 17 χρόνια  ζώντας σε πολιτικό επίπεδο την επίδραση  αυτής της κρίσης .

Ως αποτέλεσμα το γεγονός αυτό οδήγησε ουσιαστικά σε μία  διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων  λόγο συγκεκριμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών ή πολιτικών λιτότητας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως εκ τούτου η κρίση απέδειξε ότι η απόλυτη κυριαρχία των αγορών που κάποιοι την θεωρούν ιερή βίβλο ,στην πραγματικότητα είναι  αποσταθεροποιητική και μη βιώσιμη.

Οι νεοφιλελεύθερες και  νεοσυντηρητικές πολιτικές που εκπροσωπούσαν τα λαϊκά δεξιά ,ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερα πολιτικά σχήματα της Ευρώπης  ,στην πραγματικότητα την τελευταία εικοσαετία  έπειθαν τους πολίτες, ότι προάσπιζαν την ασφάλεια και το κοινωνικό τους συμφέρον . 

Στην πραγματικότητα όμως απέτυχαν παταγωδώς γιατί ούτε τις άγριες αγορές κατάφεραν να τιθασεύσουν αλλά ούτε και λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα κατάφεραν να δώσουν .

Από την άλλη για να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς ούτε και οι αριστερές ή κεντροαριστερές δυνάμεις την περίοδο που κυβερνούσαν κατάφεραν να ελέγξουν , στον βαθμό που θα επιθυμούσαν , αυτές τις καταστάσεις με αποτέλεσμα οι οπαδοί τους να τους γυρίσουν την πλάτη .

Στην πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι πολίτες ,αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο .

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι πολίτες  που σήμερα ,παρουσιάζουν μια τάση να  πείθονται , από ακροδεξιές και λαϊκίστικες πολιτικές που προβάλλουν ότι μπορούν να τους λύσουν τα κοινωνικά τους προβλήματα ,προβάλλοντας μια ξενοφοβική ρητορική , διαπιστώνουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό μέσα από αυτές τις ακραίες προσεγγίσεις , οι οποίες αγνοούν παντελώς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς και τις διατάξεις του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών .Αδιάψευστο παράδειγμα η διακυβέρνηση των Ακροδεξιών και Λαϊκιστών στην Ιταλία υπό την πρωθυπουργία της κυρίας Μελόνη ,όπου αυτά τα προβλήματα όχι μόνο δεν επιλύθηκαν , αλλά μεγεθύνθηκαν σε βαθμό όπου το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ιταλία έχει διευρυνθεί επι διακυβέρνησης τους ,κατά 60% .

Από την άλλη όμως τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να λάβουν δράση και με  ουσιαστικές αποφάσεις να δώσουν λύσεις ,αφού τα κοινωνικά προβλήματα και οι ανισότητες παραμένουν με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα να αμφισβητείται συνεχώς με την Ευρώπη να βρίσκεται στο μεταίχμιο, αφού η προοπτική και το μέλλον της συνεχίζουν να απειλούνται από την ακροδεξιά .

Αναμφίβολα είναι θετικό , το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες  παρήγαγαν ένα κοινό κείμενο αρχών  που αφορά το μέλλον της Ευρώπης το οποίο αποτελείται από  δεσμεύσεις των κρατών μελών που συνοψίζονται στις αρχές της Αλληλεγγύης , της Αμοιβαιότητας , της προστασίας του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας .

Παρόλα αυτά επιβάλλεται να προχωρήσουμε ακόμα πολλά βήματα πιο μπροστά ,έτσι ώστε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον τρόπο ζωής μας και  διαφυλάσσοντας το μέλλον για τις επόμενες γενιές των  Ευρωπαίων πολιτών , με μια         Ενωμένη Ευρώπη που θα αποτελεί έναν υπεύθυνο παγκόσμιο ηγέτη. 

 Ευχόμαστε και ελπίζουμε  ότι μέσα σε αυτό το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών χωρών οι δεσμεύσεις  αυτές θα τηρηθούν γιατί Χωρίς την απαραίτητη συνοχή είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορεί να εκπέμψει  στο μέλλον εκείνο το κύρος, το οποίο  την έκανε μέχρι σήμερα «ελκυστική», έτσι ώστε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου  να συνωστίζονται για  να καταστούν μέλη της.

Πέραν τούτου, μόνον η ρεαλιστική προοπτική μιας ισχυρής Ενωμένης Ευρώπης βασισμένης πάνω στις αρχές που χάραξαν οι πρωτεργάτες αυτής της ιδέας πριν 74 χρόνια , μπορεί να εξουδετερώσει τα μορφώματα του λαϊκισμού και του νεοναζισμού τα οποία επιβουλεύονται, απροκάλυπτα, την συνοχή και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Είναι λοιπόν η ώρα , όλοι όσοι πιστεύομε στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα

,όλοι όσοι αγωνιούμε για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης , να στήσουμε με την ψήφο μας  ανάχωμα σε κάθε μορφή Λαϊκισμού και ακραίων προσεγγίσεων .

 

Ηλίας Μυριάνθους

Βουλευτής ΕΔΕΚ

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: