Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

«Πίθος» στον Δήμο Γεροσκήπου


Είναι ένα εργαστήρι παραδοσιακής αγγειοπλαστικής και μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Γεροσκήπου.


Το δρώμενο είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Γεροσκήπου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αγγειοπλαστών Κεραμιστών, με πρωτοβουλία των αγγειοπλαστών Αυγουστίνου Κοντού  και Ανδρέα Φασουλίδη. 

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη, αναβίωση και επίδειξη της παραδοσιακής τέχνης δημιουργίας του κυπριακού πιθαριού και ιδιαίτερα του πήλινου αποστακτήρα ζιβανίας.

Στόχος του δρώμενου είναι η ευαισθητοποίηση των Κυπρίων για την ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που έχει το κυπριακό πιθάρι, ως χαρακτηριστικό γνώρισμα του τόπου μας, καθώς και η ανάγκη διατήρησης και ανάδειξής του, με τον ορθό τρόπο, για να παραδοθεί αναλλοίωτο στις μελλοντικές γενεές.


Δραστηριότητες:

● Επίδειξη δημιουργίας κυπριακών πιθαριών στο εργαστήρι του Αυγουστίνου Κοντού στη Γεροσκήπου (Ευαγόρα Παλλικαρίδη 23’) καθ’ όλο τον μήνα Σεπτέμβριο.

 Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών.

● Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, θα προσφέρονται τακτικά μαθήματα παραδοσιακής και μοντέρνας κεραμικής αγγειοπλαστικής σε οργανωμένους και έκτακτους επισκέπτες, για παιδιά και ενήλικες.

● Το εργαστήρι θα λειτουργεί από τις 9:00 μέχρι τις 13:00 και από τις 16:00 μέχρι τις 19:00.

● Επίσης περιλαμβάνει: θεαματικό ψήσιμο των πιθαριών με ξύλα σε πλινθαρένια καμίνια που θα γίνει στο Πάρκο Γλυπτικής, που εγκαινιάζει ο Δήμος Γεροσκήπου στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 .

● Κατά τη διάρκεια του τριήμερου ψησίματος των πιθαριών θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ για τα πιθάρια ανά τον κόσμο και θα ακολουθήσει συζήτηση ευαισθητοποίησης για την ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που έχει το Κυπριακό πιθάρι.

Το εργαστήρι είναι φιλικό σε μαθητευόμενους μέσω του προγράμματος ERASMUSINTERN .

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Αυγουστίνος Κοντός 99568726
Ανδρέας Φασουλιδης 99539705