Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Έπος του '40 με την Δρ. Ελένη Κυρατζή

Δρ. Ελένη Κυρατζή

 Στις  28 Οκτωβρίου ο Ελληνισμός   γιορτάζει  με   λαμπρότητα την ηρωική   επέτειο του ΟΧΙ. Η   επέτειος σηματοδοτεί   την ηρωική αντίσταση των   Ελλήνων στο   Ναζισμό και το Φασισμό των   Δυνάμεων   του Άξονα. Η Ελλάδα αντέταξε με   πρωτοφανές σθένος και τόλμη δυναμική   αντίσταση   στην έως τότε σαρωτική   επέλαση των     Γερμανοιταλικών   Δυνάμεων, γράφοντας   μοναδικές   σελίδες   δόξας στα βουνά της Πίνδου     και της   Αλβανίας.


  Το ελληνικό έπος του 40 γράφτηκε από   ολόκληρο τον ελληνικό λαό.Μικροί και   μεγάλοι, γυναίκες, παιδιά και στρατός   είπαν ομόφωνα ΟΧΙ, ακολουθώντας τις   προσταγές της τότε ηγεσίας με   Πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά, στον Ιταλό Φασίστα Μπενίτο Μουσσολίνι, ο οποίος ζήτησε "Γη και Ύδωρ" από την Ελλάδα.Αψηφώντας την υπεροπλία των Ιταλών αντιτάχθηκαν με γενναιότητα στις Ορδές των Κενταύρων του Ιταλικού στρατού.

Οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, έχοντας συμπαραστάτες και βοηθούς την Υπεραγία Θεοτόκο, το Δίκιο του Αγώνα τους και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.Χαρακτηριστικά, οι Γυναίκες της Πίνδου, αυτά τα θεριά που λέει και το τραγούδι, κουβαλούσαν μέσα στα κακοτράχαλα χιονισμένα βουνά όπλα, τρόφιμα και ζεστές κάλτσες για τα παγωμένα πόδια των γενναίων του 40.

Οι Έλληνες με το Σύνθημα ΑΕΡΑ, πετύχαιναν ηρωικές νίκες με αποκορύφωμα την κατάληψη των Αγίων Σαράντα και του Αργυρόκαστρου, ελληνικών εδαφών που ήταν σκλαβωμένες από τους Αλβανούς.
Ώσπου ο Χίτλερ αποφάσισε την εισβολή στην Ελλάδα.Οι στρατιώτες μας ταλαιπωρημένοι και χωρίς ενισχύσεις υποχώρησαν,. Ξεκίνησε έτσι η Γερμανική Κατοχή.Πέντε χρόνια σκληρής αντίστασης στο βάναυσο εχθρό που πολιορκούσε τη ψυχή του ελληνικού λαού, μια ψυχή αθάνατη και αλύγιστη.

Έφθασε η ώρα της απελευθέρωσης.Οι σκελετωμένοι και καταπληγωμένοι από την πείνα και τις κακουχίες της Κατοχής Έλληνες γιόρτασαν την ελευθερία τους.Χαμογέλασαν επιτέλους, χωρίς να γνωρίζουν τα νέα δεινά που τους περίμεναν.Όμως το παράδειγμά τους παραμένει αμίμητο εις τους αιώνες της ανθρωπότητας.Φωτεινή λυχνία και δύναμη για όλους μας σε αυτούς τους χαλεπούς και σκοτεινούς χρόνους που διανύουμε.

Δρ. Ελένη Κυρατζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: