Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Απολογισμός 5ου Αθλητικού Συμποσίου από τον Λ. Τσέλεπο

 

Λεόντιος Τσέλεπος : Το μόνο σίγουρο είναι ότι προχωράμε όπως επιβάλλει και το Ολυμπιακό μότο, Citius – Altius – Fortius (Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο δυνατά)!!

 

 

Ο Λεόντιος Τσέλεπος Legal Advisor SEM Specialised Enforcement Management (0278) προέβη σε απολογισμό του 5ου Αθλητικού Συμποσίου που διοργανώθηκε στην Πάφο. Ως συντονιστής του πάνελ , πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ και σύμβουλος αθλητικής διοίκησης ο κ.  Τσέλεπος  καταθέτει τις σκέψεις και απόψεις του, για το επόμενο αθλητικό συμπόσιο, αλλά και τι τον συγκίνησε τον 5ο Αθλητικό Συμπόσιο.

 

Κάνοντας έναν απολογισμό τι θα μας λέγατε για το 5ο Αθλητικό Συμπόσιο που διοργανώθηκε στην Πάφο ;

Μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές λόγω της πανδημίας, τo Πετρίδειον Ίδρυμα συνδιοργάνωσε  με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) το 5ο αθλητικό συμπόσιο με τίτλο «Ο αθλητισμός ως εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης», το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 στον Πολυχώρο Αττικόν. Με την θεματολογία κάθε συμποσίου να είναι διαφορετική σε μια προσπάθεια να δούμε τον αθλητισμό από διαφορετικό πρίσμα αλλά και να φιλοξενηθούν στην Πάφο γνωστοί αθλητές – πρότυπα, Ολυμπιονίκες, παραολυμπιονικές και διεθνείς, φετινός στόχος ήταν να συζητηθεί ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού, η δύναμη του και πως μπορεί να δημιουργεί ελπίδα εκεί που κάποτε υπήρχε απελπισία (όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Νέλσον Μαντέλα).

Που επικεντρώθηκε το φετινό πάνελ των ομιλητών ;Το φετινό πάνελ ομιλητών επικεντρώθηκε στην ενσωμάτωση κοινωνικών ομάδων, είτε αυτές αφορούν άτομα με αναπηρία, μετανάστες, νεανική παραβατικότητα κ.ά. στον αθλητισμό αλλά και πως μπορεί ο αθλητισμός να ενδυναμώσει, να προσφέρει διέξοδο και να εξελίξει όλους τους αθλούμενους. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Ελλάδας, κ. Γιώργος Μαυρωτάς, η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και ιδρυτής της G.D.A. Sports Νεκτάριος Αλεξάνδρου και η παραθλήτρια – παραολυμπιονίκης Μαρία Μάρκου μοιράστηκαν τις γνώσεις, τις απόψεις και τις εμπειρίες τους. Από το 2007 που έκανα το μεταπτυχιακό μου στην αθλητική διοίκηση (sport management) η «άλλη πλευρά» του αθλητισμού (η κοινωνική) με ενδιέφερε πολύ. 15 χρόνια μετά είχα την ευκαιρία να συντονίσω ένα διαλεχτό πάνελ ομιλητών στο 5ο αθλητικό συμπόσιο του Πετρίδειου Ίδρυματος. Είχαμε μια παραγωγική θεωρώ και συνάμα συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση. Οι προσωπικές ιστορίες που μοιράστηκε η Μαρία μαζί μας συγκίνησε τους πάντες και οι παρευρισκόμενοι την χειροκρότησαν για το πείσμα της, την στοχοπροσήλωση της και που είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Ο αθλητισμός σημείωσε η Μαρία, ήταν αυτός που την βοήθησε να κρατηθεί στην ζωή, να θέλει να ελπίζει και να θέτει καινούργιους στόχους. Επίσης αναφέρθηκε πως κατάφερε να αποδεχτεί την καινούργια της πραγματικότητα, να μάθει την καινούργια της ζωή και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο δρόμο μέχρι τους παραολυμπιακούς του Τόκυο.

Τι θα μας λέγατε για τον αθλητισμό . Ποια μηνύματα στείλαν οι ομιλητές  ;

Κοινώς αποδεκτό από όλο το πάνελ, ότι ο αθλητισμός πλέον μετατράπηκε από όχημα υπεροχής και κυριαρχίας σε όχημα ελπίδας,  αλληλεγγύης και γεφύρωσης χασμάτων. Επίσης ότι ο αθλητισμός ενδυναμώνει, κάνει τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς, πιο στοχοπροσηλωμένους και υπομονετικούς. Γι’ αυτό άλλωστε το κίνημα #metoo ξεκίνησε από αθλητές/αθλήτριες και επίσης αρκετοί έσπασαν το ταμπού και μίλησαν για τον κλονισμό της ψυχικής υγείας τους. Φυσικά καταλήξαμε ότι χρειάζεται ακόμα να γίνουν αρκετά. Και όλα ξεκινούν στην εκπαίδευση των stakeholders του αθλητισμού.Ειδικά το κομμάτι της εκπαίδευσης τονίστηκε πολλάκις από τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή και ιδρυτή της G.D.A. Sports Νεκτάριο Αλεξάνδρου που αναρωτήθηκε για το πόσο έτοιμοι είμαστε να προπονήσουμε ένα παιδί με αυτισμό ή με άλλα κινητικά προβλήματα αλλά και πόσο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα θέματα ένταξης.Επιπλέον, πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού της Ελλάδας, κ. Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε χαρκατηριστικά πως ο αθλητισμός δεν είναι ένας κήπος με γκαζόν ομοιόμορφα κουρεμένος, αλλά ένας κήπος με πολλά λουλούδια που τα αφήνουμε να ανθίσουνε και μέσα απ’ αυτή την διαφορετικότητα (που είναι πλεονέκτημα, που είναι δύναμη για τον αθλητισμό) εκτίμησε πως κτίζουμε καλύτερες μέρες για το αθλητικό οικοδόμημα.  Τέλος, η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη ανέφερε πως η ενασχόληση με τον αθλητισμό ασφαλώς και συμβάλει στην προαγωγή και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ασφαλώς και μπορεί να καλλιεργήσει μια κουλτούρα ποικιλομορφίας και διαφορετικότητας  και μπορεί να βοηθήσει στην ένταξη και συμμετοχή των μη προνομιούχων ομάδων της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό άλλωστε και πλέον βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες και τις δράσεις της ΕΕ.

Με την επόμενη χρονιά τι γίνεται ποιες οι σκέψεις σας κ. Τσέλεπος, ως ο εξωτερικός συνεργάτης/συντονιστής του ετήσιου αθλητικού συμποσίου του Πετρίδειου Ιδρύματος ;Θεωρώ ότι μετά από πέντε αθλητικά συμπόσια, έχει κλείσει τον κύκλο του με την υφιστάμενη δομή. Νιώθω ότι η βράβευση αθλητών-προτύπων τοπικών σωματείων της Πάφου οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα στον αθλητισμό και χρήζουν εύφημου μνείας και οι οποίοι μέχρι σήμερα επιλέγονταν από τα ίδια τα σωματεία έχασε την αίγλη του. Πιθανό να πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βραβευθέντων και/ή να θεσπιστούν κριτήρια επιλογής και/ή να γίνεται μια αξιολόγηση και επιλογή από μια ανεξάρτητη επιτροπή κατόπιν εισηγήσεων που θα λαμβάνουν από τα σωματεία και/ή να γίνονται κάποιες άλλες αθλητικές βραβεύσεις. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει σίγουρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Πετρίδειου Ιδρύματος, με τους οποίους θα μοιραστώ και θα αναπτύξω τις απόψεις μου. Επίσης όσο αφορά τη θεματολογία, ναι μεν πάντοτε η επικαιρότητα και το τι επιζητά ο κόσμος λαμβάνεται υπόψη αλλά πιθανόν να πρέπει να αξιολογήσουμε αν η επιλογή πιο τεχνικών τομέων του αθλητισμού και η διενέργεια εργαστηρίων (workshops) και/ή πιο εξειδικευμένων σεμιναρίων/συζητήσεων θα είχε μεγαλύτερο και θετικότερο αντίκτυπο στο κυπριακό/παφίτικο αθλητικό οικοδόμημα. Αυτό το μέρος θα το συζητήσω και με τα τοπικά αθλητικά σωματεία για να αφουγκραστώ τις ανάγκες τους και να μεταφέρω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πετρίδειου Ιδρύματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προχωράμε όπως επιβάλλει και το Ολυμπιακό μότο, Citius – Altius – Fortius (Πιο γρήγορα, Πιο ψηλά, Πιο δυνατά)!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: