Το μήνυμα ότι «όταν οι συνθέτες μας γράφανε τραγούδια δεν υποψιαζόντουσαν τη διαχρονικότητα των τραγουδιών τους », έστειλε το βράδυ του Σαββάτου ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Αρτέμης στη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε στην μπουάτ Ορφέας στην Χλώρακα υπό τον τίτλο «Απόψε τραγουδάμε τους Έλληνες συνθέτες».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη οι συναρπαστικές δεκαετίες στο τελευταίο μισό του 20ου αιώνα είχαν τα θετικά και τα αρνητικά τους , σημειώνοντας πως ίσως μετρούσε περισσότερο η συμμετοχή με τις παρέες που μπορούσαν να τραγουδάνε όλοι μαζί και να συμμετέχουν σε μια υπόθεση με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις.
Ήσαν, προσθέτει, δεκαετίες εξάρσεων σε όλους τους τομείς της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής.
Ο κ. Αρτέμης αναφέρει πως η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού είναι μια υπόθεση που εξακολουθεί να ανήκει στο μέλλον, προσθέτοντας πως η εξαιρετική άνθηση και ποικιλία που γνώρισε τα τελευταία 30 χρόνια είναι κάτι που αξίζει περισσότερο της προσοχής μας. Πρόσθεσε πως παρά την παρακμή και την υποκουλτούρα κάποιων ανθρώπων , η μουσική παραμένει ακλόνητη. Η εποχή αναφέρει της δεκαετίας του 60 & 70 κληρονόμησε ένα μουσικό θησαυρό σε μια εποχή σκληρή για την Ελλάδα λόγω δικτατορίας. Ενδιαφέρουσα ωστόσο όσον αφορά τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα.
Είπε ακόμη πως η συναρπαστική αυτή δεκαετία το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα είχε τα θετικά και τα αρνητικά της. Μετρούσε περισσότερο η συμμετοχή με τις παρέες που μπορούσαν να τραγουδάνε όλοι μαζί και να συμμετέχουν σε μια υπόθεση με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Ήταν είπε ο κ. Αρτέμης μια δεκαετία εξάρσεων σε όλους τους τομείς της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής. Αναφέρει επίσης πως η δεκαετία του 60&70 με πλήθος ονομάτων συνθετών, στιχουργών – ποιητών και τραγουδιστών, πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο στο οικοδόμημα της μουσικής ιστορίας της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η εκδήλωση συνέχισε ο μουσικοσυνθέτης περιλάμβανε εκτός των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζηδάκη και άλλων Ελλήνων συνθετών και τραγούδια δικά του, συμμετέχοντας έτσι και στο γενικότερο οικοδόμημα της μουσικής μας ιστορίας.
Στην μουσική εκδήλωση συμμετείχαν η Ελένη Ευσταθίου, Μάρω Φιλίππου, Θεανώ Ιωαννίδου, Δημήτρης Γερμανός (με την κιθάρα του), Μάρω Ηροδότου, Άννα Ιορδάνους, Ερατώ Παναγιωτάκη, και Λάκης Σοφοκλέους, στις εξιστορήσεις η δημοσιογράφος Κική Περικλέους….και στα πλήκτρα ο Ανδρέας Αρτέμης. Ο μουσικοσυνθέτης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της μουσικής εκδήλωσης και τον κ.Κυριάκο Ταπακούδη για την παραχώρηση του χώρου.
Σημειώνεται πως ο Ανδρέας Αρτέμης ασχολείται με τη λόγια μουσική. Απαριθμεί εδώ και τριανταπέντε χρόνια, ένα μεγάλο αριθμό εμφανίσεων στον Κυπριακό και Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό με δικές του συνθέσεις είτε ερμηνεύοντας άλλων συνθετών έργα ως σολίστας, σε εκδηλώσεις-ρεσιτάλ ερμηνείας, με στόχο πάντα την ανάδειξη της μελοποιημένης ποίησης.
Έχει δώσει μετά την έκδοση των δεκατεσσάρων δισκογραφημένων του εργασιών, Παραστάσεις-Συναυλίες με ένα εκλεκτό επιτελείο Ερμηνευτών και Μουσικών. Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί το 2011 και2012 από το Δήμο Σαλαμίνας Αττικής,από την UNESKO Πειραιώς και Νήσων, από το ΅Καφενείο των Ιδεών΅ στην Αθήνα αλλά και παλαιότερα από την Διεθνή Εταιρεία Λογοτεχνών στην Αθήνα, τόσο για την προσφορά του στην μελοποιημένη ποίηση ,τη σύνθεση, αλλά κι ως Ελληνοκύπριος Συνθέτης που τιμά τον τόπο του στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου