Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΝΔΡΕΑ Α. ΑΡΤΕΜΗ: «ΠΟΛΥΚΥΜΑΝΤΗ ΜΝΗΜΗ»

Πρόκειται για μια μοναδική παράσταση σε συνεργασία του συνθέτη με τον Πολυχώρο Λόγου & Τέχνης «Ροές» και τον Όμιλο Λογοτεχνίας & Κριτικής.

Σήμερα οι πρόβες αυτής της μεγαλειώδης προσπάθειας διεξήχθησαν σε κλίμα συγκίνησης στις 09:00 το πρωί.
Πρόκειται για ένα τιτάνιο μουσικό μεγαλειούργημα του συνθέτη Ανδρέα Αρτέμη .
Πρόκειται για τη μουσική παράσταση του συνθέτη κι ερμηνευτή Ανδρέα Α. Αρτέμη, που στόχο έχει να παρουσιάσει μια μεγάλη γκάμα Ελληνοκυπροκεντρικών του τραγουδιών, με ποίηση γνωστών δημιουργών ποιητών που έχει μελοποιήσει, ισορροπώντας μεταξύ αφήγησης και βιωμένου μελοποιημένου λόγου, υψηλής αισθητικής. Πενήντα χρόνια καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και ο συνθέτης που ένα μεγάλο κεφάλαιο και της συνθετικής πολύχρονης δραστηριότητας του αλλά και της δισκογραφίας του είναι Ελληνοκυπροκεντρική, ξετυλίγει με περίτεχνο τρόπο, σκηνοθετώντας την παράσταση του πλαισιωμένος από μέλη του Φωνητικό του Σύνολο «Ηχώ». Αν τελικά τα τραγούδια είναι η περιοχή ανατίναξης της έναρθρης έκφρασης, τότε η συγκεκριμένη νέα του παράσταση είναι κίνηση για ελευθερία και για το δικαίωμα της αναδιάταξης των πραγμάτων. Αναπλαστουργεί τον εμπράγματο κόσμο. Η ποίηση είναι λόγος μαινόμενος… Ο από καιρό θαμμένος πρόγονος εξιστορεί τις ιστορίες του παρόντος με αποστάγματα ψυχής ..για την κατεχόμενη Γη.
Τα έργα σημαντικών ποιητών μας που μελοποίησε ο συνθέτης στη πολύχρονη δραστηριότητα του, αναδύονται σαν «σκιές» επάνω από την ευαίσθητη τεντωμένη «αναμονή επιστροφής». Η ύπαρξη της σκιάς είναι αναγκαία για να βρει το τοπίο μια θέση στη καρδιά του θεατή-ακροατή. Να φωτιστεί επαρκώς, να αποκαλυφθεί η κλίμακά του, να αναδυθεί στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Τον συνθέτη πλαισιώνουν μέλη του Φωνητικού του Συνόλου «Ηχώ»:
Ελένη Ευσταθίου, Νόρα Οικονόμου, Κική Μανώλη, Μάρω Ηροδότου, Νίκη Ανδρέου
& Δημήτρης Γερμανός.
Στις αφηγήσεις η δημοσιογράφος Κική Περικλέους
Στα πλήκτρα & τη διεύθυνση, ο συνθέτης-ερμηνευτής Ανδρέας Α. Αρτέμης.
Η παράσταση υφαίνεται μουσικά σε ποίηση: Ανδρέα Γ.θωμά, Χρήστου Μαυρή, Λεωνίδα Γαλάζη, Κλείτου Ιωαννίδη, Ντίνου Κουμπάτη, Αντιγόνης Παπαδοπούλου, Ρήνας Κατσελλή,
Ανδρέα Α. Αρτέμη, και σε αρχαία Κυπριακή ποίηση.
Η παράσταση είναι σε συνεργασία του συνθέτη με τον Πολυχώρο Λόγου & Τέχνης «Ροές» και τον Όμιλο Λογοτεχνίας & Κριτικής.
ΡΟΕΣ: Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 79Α, Λευκωσία, Στρόβολος.
Τηλέφωνα: 22 250652, 99651799
Είσοδος 12 ευρώ


Κ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια: