Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Όλα τα νεότερα για τις φωτιές στην Ελλάδα

Συγκρατημένη αισιοδοξιά ότι η σημερινή θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη φλεγόμενη Ανατολική Αττική εξέφρασε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, τονίζοντας ότι οι πρωινές ώρες θα είναι κρίσιμες.

Το βράδυ της Τρίτης η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην Αττική, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Καλάμου φαινόταν να είναι σε ύφεση, λόγω και της πτώσης της έντασης του αέρα. Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις πτήσεις προκειμένου να αποκτήσουν συνολική εικόνα για την έκταση των μετώπων διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει αυτή την ώρα ενεργό μέτωπο στο Καπανδρίτι.
Οι ρίψεις νερού γίνονται πλέον πιο στοχευμένα, καθώς ο καπνός έχει υποχωρήσει και οι χειριστές τους μπορούν να επιχειρήσουν έχοντας καθαρό οπτικό πεδίο.
Η κατάσταση φαίνεται πιο ενθαρρυντική, καθώς δεν δείχνει να υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά η Πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ο κ. Καπάκης είπε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πρέπει να είναι είμαστε επιφυλακτικοί με τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία απο την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.Oι άνεμοι σήμερα στην περιοχή θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση πρόσκαιρα έως και 6 μποφόρ.

Τη νύχτα το πρόβλημα εντοπιζόταν σε μια χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά ήταν θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική Οδό. Στο σημείο που πήγε να ξεφύγει, οι πυροσβέστες, δίνοντας τιτάνια μάχη, κατάφεραν να τη σβήσουν, αλλά το μέτωπο έφτασε στα 500 μέτρα απο την Εθνική.
Στην πυρκαγιά μέχρι το βράδυ της Τρίτης επιχειρούσαν 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου. Στο μεταξύ, μετά από σχετικό μήνυμα προς τις κυπριακές αρχές, οι Κύπριοι πυροσβέστες δεν μεταβαίνουν τελικώς στην Ελλάδα προς ενίσχυση της προσπάθειας πυρόσβεσης καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, σύμφωνα και με τον διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Μάρκο Τράγκολα.

Η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη έκανε γνωστό πως εγινε μια προσαγωγή, η οποία μετατράπηκε λίγο αργότερα σε σύλληψη, για εμπρησμό στην περιοχή της Παρνηθας, καθώς στην κατοχή του συλληφθέντα βρέθηκαν πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Ο ύποπτος είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα ορισμένες εκτιμήσεις, η έκταση των καμένων εκτάσεων έχει ξεπεράσει τα 35.000 στρέμματα. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.
Την Τρίτη, εκκενώθηκε το μοναστήρι στο Καπανδρίτι και στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.
Επίσης, σπίτια στην περιοχή Σαλαμίδι εκκενώθηκαν καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις ενώ οι πυροσβεστικές υπηρεσίες κατέβαλλαν προσπάθειες ώστε να μην προχωρήσει η πυρκαγιά προς τη Μαλακάσα. Σημειώνεται ότι για την Τετάρτη αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων στην περιοχή.