Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Έξι χρόνια πίσω από τα σίδερα για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης

Ποινή φυλάκισης 6 ετών επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 37χρονο, ο οποίος κρίθηκε στις 21 Ιουλίου του 2017 ένοχος, για τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης και της άσεμνης επίθεσης.


Κατόπιν της ομόφωνης καταδικαστικής απόφασης, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε στον 37χρονο, σε ακρόαση η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 6 ετών στις έντεκα κατηγορίες για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης και 15 μηνών στις έντεκα κατηγορίες για το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης.

Στα πλαίσια επιβολής ποινής, η Δικαστής Ε. Εφραίμ επανέλαβε τη σοβαρότητα αδικημάτων σεξουαλικής φύσης, καθότι αυτά σημείωσε, «στρέφονται κατά των ηθών και προσβάλλουν την προσωπικότητα του θύματος, ειδικότερα όταν τα θύματα είναι παιδιά όπου η διάπραξη τους, κατά κανόνα, τους δημιουργεί ψυχολογικά τραύματα».

«Η δε προβλεπόμενη μέγιστη ποινή για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού όταν γίνεται με κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης, όπως στην προκειμένη περίπτωση, είναι η διά βίου φυλάκιση», ανέφερε.

Επίσης, στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο τονίζει τη συνεχή έξαρση τέτοιων αδικημάτων, λαμβάνοντας προς τούτο δικαστική γνώση, εφόσον ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων, που εκδικάζονται από το Κακουργιοδικείο, αφορά αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στοιχείο το οποίο καθιστά εντονότερη την ανάγκη επιβολής αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών.

Στα πλαίσια επιβολής ποινής, κρίθηκε επιβαρυντικός παράγοντας το γεγονός πως ο καταδικασθείς, στα πλαίσια υλοποίησης του σκοπού του, που δεν ήταν άλλος από την καθήλωση του θύματος στην ικανοποίηση των δικών του σεξουαλικών επιθυμιών και ορέξεων, χρησιμοποιώντας τη συγγενική σχέση της συζύγου του με τη μητέρα της ανήλικης (οι οποίες είναι πρώτες ξαδέλφες) κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους ως άτομο του ευρύτερου συγγενικού περιβάλλοντος, με γνώμονα την προστασία και στήριξη της ανήλικης και είναι ακριβώς αυτή τη θέση εμπιστοσύνης που καταχράστηκε.

Το Κακουργιοδικείο είχε προβεί σε εύρημα πως η όλη συμπεριφορά του 37χρονου έναντι στην ανήλικη συνάδει απολύτως «με το προφίλ ενός παιδόφιλου, ο οποίος στοχοποιεί το παιδί, εξασφαλίζει χρόνο χωρίς τη γονική παρουσία, καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού, το απομονώνει και σεξουαλικοποιεί τη συμπεριφορά του και διατηρεί τον έλεγχο».

Όπως αναφέρθηκε από τη δικαστή «η όλη συμπεριφορά του κατηγορουμένου, όπως σκιαγραφείται ανωτέρω και πολύ αναλυτικότερα στην απόφαση μας, καταδεικνύει μιαν άκρως καταδικαστέα και επικίνδυνη κατάσταση για ένα κορίτσι το οποίο κυριολεκτικά βομβαρδίζεται από μηνύματα αγάπης και ζήλια και τελικώς καθοδηγείται και ελέγχεται πλήρως από τον θύτη, ως προς τη συμπεριφορά και την έκφραση του. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ένα κορίτσι στην τρυφερή ηλικία των δέκα-έντεκα ετών να χάνει την παιδική του αθωότητα και να διακόπτεται με τον πιο ανίερο τρόπο η ψυχολογική αλλά και η σεξουαλική του διάπλαση μέσω της παρέμβασης, σε όλους τους τομείς της ζωής του, από τον παιδόφιλο θείο του».

«Η αναζήτηση της πατρικής αγάπης, στοργής και στήριξης», σημειώθηκε, «έτυχε εκμετάλλευσης και μετατράπηκε απότομα σε μια σχέση εξάρτησης και υποχώρησης στις ορέξεις και επιθυμίες του κατηγορουμένου. Η ανήλικη στερείτο της συναναστροφής με τους συνομήλικους της και της ξεγνοιασιάς που έπρεπε να αισθάνεται ένα παιδί της ηλικίας της και αντιμετώπιζε τη ζήλια και υπόκειτο στον έλεγχο του κατηγορουμένου. Με πλήρη επίγνωση των κινδύνων αυτής της αναζήτησης μέσα από την παιδική αθωότητα και τη φυσιολογική πορεία ενός κοριτσιού, ο κατηγορούμενος φρόντισε να εγκλωβίσει την ανήλικη στη σχέση της μαζί του και να της υποβάλλει κάθε της κίνηση και λέξη».

Για σκοπούς επιβολής ποινής λήφθηκε υπόψιν η επαναλαμβανομένη και σε βάθος χρόνου αξιόποινη συμπεριφορά του 37χρονου, καθώς και ότι απώτερος σκοπός του ήταν η ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή του με την ανήλικη, την οποία προετοίμαζε και εξέφραζε σταδιακά μέχρι την υλοποίηση.

Σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, «ευτυχώς, παρόλη την πλήρη μυστικότητα στη συμπεριφορά του κατηγορουμένου, την πρώτη και μοναδική φορά που εξέφρασε δημόσια τέτοια συμπεριφορά σε ταχυφαγείο, αυτή έγινε αντιληπτή από απλούς τρίτους ανθρώπους, οι οποίοι αμέσως ενημέρωσαν σχετικά την Αστυνομία, δίδοντας έτσι τέλος στις ανίερες πράξεις και σκοπούς του».

Το Κακουργιοδικείο έλαβε επίσης υπόψιν τα ψυχικά τραύματα που έχουν προκληθεί στην ανήλικη, λόγω της συμπεριφοράς του Κατηγορουμένου.

Στα πλαίσια εξατομίκευσης της ποινής, λήφθηκε υπόψιν το λευκό ποινικό μητρώο του 37χρονου και οι προσωπικές και οικογενειακές του συνθήκες, καθώς επίσης το γεγονός ότι για ψυχολογικούς λόγους μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εργασία του.

Τέλος, συνεκτιμήθηκε από το δικαστήριο η επιθυμία και προσπάθεια του να τύχει θεραπείας για αποφυγή επίδειξης παρόμοιας συμπεριφοράς στο μέλλον.



κυπε