Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Οι Οικολόγοι για τη νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Ανατολική Πάφο


Αναφορικά με το περιστατικό της χελώνας που εντοπίστηκε σε παραλία της Πάφου αισθανόμαστε την ανάγκη να τοποθετηθούμε για άρση κάθε παρεξήγησης:


Χτες 7/8 ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, ενημέρωσε τον Επαρχιακό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Πάφου για την ύπαρξη νεκρής χελώνας στη παραλία. Αμέσως, μέλη του Κινήματος έσπευσαν στο χώρο, όπου και διαπίστωσαν το θλιβερό φαινόμενο. Ουδέποτε στο παρελθόν σε όσες περιπτώσεις είχαμε ειδοποιήσει το Τμήμα Αλιείας ή το Cyprus Wildlife για νεκρές χελώνες, είδαμε να ακολουθείται η τακτική να σημαίνονται  οι νεκρές χελώνες με κόκκινες γραμμές σαν να πρόκειται για στολή ποδοσφαιρικής ομάδας. Ούτε ο Δήμαρχος είχε ενημερωθεί σχετικά, ούτε εμείς, ούτε οι πολίτες, ούτε οι ναυαγοσώστες. Ποιος ήταν ο αρμόδιος να δώσει αυτή την πληροφόρηση; Άλλος από το Τμήμα Αλιείας;

Επόμενη κίνησή των εθελοντών Οικολόγων που έσπευσαν επί τόπου, ήταν η επικοινωνία τους με το Τμήμα Αλιείας, από το οποίο και έλαβαν τη γνωστή πλέον απάντηση που εν πολλοίς τους πληροφορούσε ότι "που να ψάξουμε να βρούμε ποιοι το έκαναν". Η απάντηση αυτή, πέραν του ότι προφανώς δε συνάδει με το ρόλο του Τμήματος, επιβεβαιώνει ότι ούτε το ίδιο το Τμήμα Αλιείας -κατά δήλωση του, στην επικοινωνία των εθελοντών Οικολόγων μαζί του- είχε γνώση για τη διαχείριση της υπόθεσης.

Η ενημέρωση του κοινού που ακολούθησε από το Κίνημα ήταν το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε με βάση όσα γνωρίζαμε για την υπόθεση αυτή. Όσο για τις εξηγήσεις του Τμήματος Αλιείας θυμίζουμε τη γνωμάτευση του για τη ρύπανση στο κόλπο της Λεμεσού ότι προέρχεται από τα "απόβλητα" των χελώνων.

Είναι γνωστό ότι το Τμήμα Αλιείας πάσχει από υποστελέχωση. Όμως αυτό δεν δικαιολογεί ανεύθυνες απαντήσεις σαν αυτή που πήραμε χτες και οδήγησε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Προφανώς ούτε η Δημοτική Αρχή ειδοποιήθηκε έγκαιρα, ούτε όσοι άλλοι έχουν επαφή με τη θάλασσα και την παραλία και ούτε καν το ίδιο το Τμήμα ειδοποιήθηκε.

Ως Κίνημα θεωρούμε ότι οι εθελοντές έκαναν ότι μπορούσαν και αναγκάστηκε με τον τρόπο αυτό και το Τμήμα Αλιείας να κάνει τη δουλειά του. Διότι άλλο είναι να κάνεις λάθος επειδή τρέχεις εθελοντικά να δώσεις λύσεις και άλλο να κάνεις λάθος επειδή δεν κάνεις τη δουλειά σου, για την οποία μάλιστα πληρώνεσαι από το δημόσιο.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών