Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Δείτε τι λέγει το Τμήμα Αλιείας για τη νεκρή χελώνα


Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Αλιείας σε σχέση με "αναληθές δημοσίευμα" σε ΜΜΕ υπό τον τίτλο «Βάρβαρη κακοποίηση χελώνας»". Το δημοσίευμα, αναφέρεται, "αναπαράγει λανθασμένη πληροφόρηση στη βάση ανακοίνωσης του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Πάφου, η οποία δυστυχώς δημιουργεί παραπλάνηση και παραπληροφόρηση και προκαλεί, αχρείαστα, την αντίδραση των φιλοζωικών αισθημάτων του κοινού".

Στην ανακοίνωση το Τμήμα εκφράζει τη μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκειά του σε σχέση με το "ανυπόστατο δημοσίευμα διαφόρων ΜΜΕ" και εξηγεί ότι κατόπιν ενημέρωσής του για παρουσία νεκρής χελώνας στην παραλία της Γεροσκήπου, το βράδυ της 6ης Αυγούστου 2017, ενημέρωσε άμεσα το Cyprus Wildlife Society που υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας , για τη συγκεκριμένη πληροφορία και για συλλογή των απαραίτητων στοιχείων σε σχέση με τις νεκρές χελώνες που παρατηρούνται στις ακτές μας.
Την επομένη το πρωί (7/08/2017), αναφέρεται, λειτουργός του προγράμματος μετέβη στην παραλία, όπου μετά την καταγραφή των σχετικών στοιχείων που αφορούν στο είδος της χελώνας, τις διαστάσεις της και την κατάστασή της, έλαβε δείγματα ιστού για ανάλυση DNA και, κατόπιν, χρωμάτισε το καβούκι της με κόκκινο spray, ώστε να μην καταμετρηθεί ξανά η συγκεκριμένη νεκρή χελώνα, και για αποτροπή της χρήσης του καβουκιού της από τον οποιονδήποτε. Στη συνέχεια, ενημερώθηκε η αρμόδια τοπική αρχή (Δήμος Γεροσκήπου) για διευθέτηση της συλλογής και ταφής της νεκρής χελώνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το ΤΑΘΕ, πρόκειται για νεκρή θηλυκή χελώνα του είδους Caretta Caretta, διαστάσεων 70 cm x 68 cm, η οποία ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση, εξ ου και τα υπό διάλυση πτερύγιά (άκρα) της, και δεν έφερε σημάδια οποιασδήποτε κακοποίησης. Στην ανακοίνωση που στάληκε στα ΜΜΕ, επισυνάπτονται φωτογραφίες που δείχνουν τη συγκεκριμένη χελώνα πριν την καταγραφή των στοιχείων και μετά την ολοκλήρωση της μέτρησης /δειγματοληψίας με το κόκκινο μελάνι στο καβούκι.
Το Τμήμα πληροφορεί το κοινό ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών που διενεργεί σε συνεργασία με το Cyprus Wildlife Society, καταγράφονται οι νεκρές χελώνες που εκβράζονται στις ακτές και, αναλόγως, λαμβάνεται αριθμός δειγμάτων για γενετικές αναλύσεις, ενώ οι τραυματισμένες χελώνες που εντοπίζονται μεταφέρονται στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου, στο Μενεού, όπου, μετά την αποθεραπεία τους, απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα.


κυπε