Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Φοράτε μάσκα παντού. Ο κορωνοϊός πέρασε στην αντεπίθεση

202 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν χθες στην Κύπρο. Ένα νούμερο που πραγματικά, σοκάρει. Το νοσοκομείο αναφοράς, γεμίζει. Το ίδιο και τα άλλα νοσοκομείο που διαθέτουν δωμάτια για το σκοπό αυτό.  Μέσα σε λίγες μέρες η κατάσταση στη Μεγαλόνησο φαίνεται να ξεφεύγει.  

Αλήθεια, γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ; Γιατί ενώ τους προηγούμενους μήνες τα πράγματα πήγαιναν μια χαρά, ερχόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση δραματική; Μια κατάσταση που μας προβληματίζει και ανησυχεί;

Στο σημείο αυτό μπορούμε να πούμε πως ο καύσωνας και γενικά, ο ζεστός καιρός της Κύπρου που φέτος διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες βοήθησε στο να μην εξαπλωθεί η πανδημία στο νησί. Ο ιός όμως, είναι εδώ και τώρα μας απειλεί ανοιχτά. Έχει περάσει στην αντεπίθεση.

Τα πράγματα πλέον είναι πολύ σοβαρά. Είναι καιρός ο καθένας από εμάς να αντιληφτεί την δραματική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Μια κατάσταση την οποία αν δεν προσέξουμε κι αν δεν λάβουμε υπόψη μας τις εισηγήσεις και συμβουλές των ειδικών, θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πράγμα που κανείς μας δεν θέλει. Κανείς δεν θέλει να ακούει για θανάτους από κορωνοϊό.

Το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται σε υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Εγώ θα έλεγα να φοράμε τη μάσκα μας παντού. Και σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Η μάσκα φαίνεται να προστατεύει. Οι Κινέζοι, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, την αντιμετώπισαν και αυτό γιατί φορούσαν και συνεχίζουν να φοράνε,  μάσκες παντού.

Είναι καιρός όλοι μας να κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή, να συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες Αρχές και να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα. Μάσκα, αποστάσεις, αντισηπτικό. Καλό θα ήταν τη μάσκα να την φοράμε παντού. Και σε κλειστό και σε ανοιχτό χώρο. Η μάσκα φαίνεται όντως, να προστατεύει. Όταν έχουμε συμπτώματα, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας. Δεν αδιαφορούμε. 

Είναι καιρός να προβληματιστούμε, να γίνουμε περισσότερο υπεύθυνοι  και να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό.

 

Πέτρος Κεχριώτης

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: