Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Ο ΣΙΚΑΠ στη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας

Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου είχε Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής Πάφου – ΣΙΚΑΠ -  μαζί με τους υπόλοιπους Συνδέσμους του κλάδου αλλά και την Παγκύπρια Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου,  Άγγελο Ονησιφόρου, μεταξύ των θεμάτων,  εξετάστηκε η εργοδότηση αλλοδαπών από Τρίτες χώρες. Η εισήγηση  είναι όπως τα δικαιολογητικά να εξετάζονται και εγκρίνονται από τα κατά τόπους επαρχιακά Γραφεία Εργασίας και όχι από τη Λευκωσία, κάτι το οποίο φαίνεται να γίνεται αποδεκτό.

Σκοπός είναι…οι αιτήσεις να εξετάζονται και εγκρίνονται ή απορρίπτονται άμεσα και όχι μετά από 2 με 3 μήνες, όπως συμβαίνει τώρα. Να σημειωθεί ότι, η όλη  επεξεργασία των αιτήσεων γίνεται στα κατά τόπους Γραφεία Εργασίας.   

Επίσης, αναφορικά με τα συμβόλαια των υπαλλήλων από Τρίτες χώρες (μισθός, ωράρια), έγινε η εισήγηση όπως αυτά γίνονται στη βάσει της νομοθεσίας με Ευρωπαίους υπαλλήλους, κάτι το οποίο αντικρίζεται πολύ θετικά.

Το μεγάλο πρόβλημα με τη μονάδα (10%) το οποίο τέθηκε ενώπιον του Υπουργού Εργασίας, ο κ. Ονησιφόρου είπε ότι, αναμένεται συνάντηση με τις συντεχνίες αλλά απ΄ ότι φαίνεται, η κατάργηση της μονάδας που ζητάμε εμείς τα κέντρα αναψυχής, είναι σε καλό δρόμο και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη. Πληροφορίες αναφέρουν πως και οι συντεχνίες είναι θετικές στην κατάργηση της μονάδας, όπως έγινε και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Τέλος, σχετικά με την αποκοπή 10% του μισθού του υπαλλήλου για διαμονή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έγινε εισήγηση για αύξηση του ποσοστού μιας και τα ενοίκια σε όλη την Κύπρο έχουν ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος του ΣΙΚΑΠ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, σύντομα τα παραπάνω θέματα, καθώς και άλλα που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση θα βρουν λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: