Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

“Την σεργιανίσαμε την Σαλαμίνα κάνοντας την γνωστή πολιτιστικά”, είπε ο Ντίνος Κουμπάτης

 Στην εκτίμηση ότι ο πολιτισμός βρίσκεται πάντα εν εξελίξη και συμβαδίζει πάντα με την εξέλιξη του τόπου, προέβη  ο ποιητής και σκηνοθέτης Ντίνος Κουμπάτης, προσθέτοντας πως η αφομοίωση γίνεται ανάλογα με τις διάφορες συνισταμένες που υπάρχουν.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουμπάτης που υπηρετεί κάθε είδος του Λόγου ανέφερε πως η ποίηση του είναι συγκινησιακή  ή  ανάλογα με τις συγκυρίες δηλώνοντας πως μπορεί να γράψει μέσα σε ένα λεωφορείο , στην ακρογιαλιά , στο βουνό, στο γραφείο του, στην αυλή ή σε ένα αεροπλάνο. Η εποχή που τον εμπνέει περισσότερο είναι το Φθινόπωρο και η άνοιξη που είναι πιο δροσερές εποχές. Έχει ευαισθησίες και το μυαλό του είναι όπως τον ανεμόμυλο που γυρνάει συνέχεια.
Ερωτηθείς για το λιθαράκι που ο ίδιος έβαλε για τον πολιτισμό της Σαλαμίνας ο κ. Κουμπάτης σημείωσε πως μέσα στην απεραντοσύνη του οικοδομήματος του πολιτισμού ή ενός λαού και ενός τόπου ένα πετραδάκι είναι εντελώς ασήμαντο. Πλην όμως όλα τα 40 χρόνια συνέχισε, « έχουμε κάνει ότι μπορέσαμε τόσο μέσα στην Σαλαμίνα, όσο και έξω από την Σαλαμίνα την οποία είναι γνωστό πως την έχουμε σεργιανίσει σε όλον τον κόσμο και την έχουμε κάνει γνωστή πολιτιστικά».
Πρόσθεσε πως η Σαλαμίνα είναι πασίγνωστη ιστορικά από την ναυμαχία με τους Πέρσες. Για μένα συνέχισε η βάση είναι το βασικό. Ερωτηθείς ποια από τις ιδιότητες του, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ποιητής τον εκφράζουν περισσότερο ο κ. Κουμπάτης απάντησε όλες, αφού, όπως εξήγησε, του αρέσει να γράφει, να παίζει θέατρο και να σκηνοθετεί, και να τραγουδεί.
Αναφερόμενος στην συνεργασία του με τον Παφίτη μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη και με αφορμή την συναυλία που δόθηκε στο Πέτρινο Θεατράκι στα Σελίνια της Σαλαμίνας υπό τον τίτλο « Στου έρωτα τις Θάλασσες» στις 27 Αυγούστου του 2023,  ο κ. Κουμπάτης είπε πως ορισμένα πράγματα είναι προσδιορισμένα, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι κάποια στιγμή συναντιόνται όταν έχουν ορισμένα ενδιαφέροντα και μια κοινή χημεία, προσθέτοντας πως μοιραία συναντήθηκαν με τον Ανδρέα Αρτέμη.  Όσον αφορά το Πέτριο Θεατράκι στα Σελίνια της Σαλαμίνας είπε πως πρόκειται για ένα χώρο μικρό ζεστό και οικείο και προσφέρεται για πιο συγκινησιακές εκδηλώσεις. Η Σαλαμίνα σημείωσε έχει και το Ευριπίδειο θέατρο το οποίο χωράει γύρω στις 3,5 χιλιάδες άτομα.  
Η συνάντηση τους συνέχισε έγινε πριν 40 χρόνια στην Αθήνα αλλά ξεκινώντας από την Σαλαμίνα. Όπως ανέφερε την εποχή εκείνη δημιουργήθηκε το Καφενείο των Ιδεών ενός διεθνούς πολιτιστικού συλλόγου ο οποίος σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα παρουσίασε για τα 25 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα αφιέρωμα στην Κύπρο. Ανάμεσα συνέχισε, στους καλλιτέχνες που ήρθαν από την Κύπρο ήταν και ο Ανδρέας Αρτέμης που ήταν φοιτητής τότε στην Αθήνα και από εκεί και πέρα ξεκίνησε η συνεργασία και μια δυνατή και στενή φιλία.
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τον δένει στην Σαλαμίνα ως σημείο αναφοράς ο κ. Κουμπάτης είπε « δεν διάλεξα ακριβώς την Σαλαμίνα η τύχη με διάλεξε να έρθω στην Σαλαμίνα». Όπως είπε,  ήταν μια εποχή που η Σαλαμίνα έπαυε να καλλιεργεί την άμπελο και είχε οικοδοποιηθεί. Πολλοί ήσαν αυτοί που έσπευσαν να αγοράσουν κάποια οικόπεδα. Έχοντας λοιπόν εξοχικό σπίτι στην Σαλαμίνα την επισκέπτονταν τακτικά και κοινωνικοποιήθηκε.
Κληθείς να αξιολογήσει το έργο του Ανδρέα Αρτέμη ο κ. Κουμπάτης ανέφερε πως το αξιολογεί ως άριστο για αυτό συνεργάζεται και με τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη. Έχω είπε « ανάγκη την μουσική του και ίσως αυτός να έχει ανάγκη τους δικούς μου στίχους για να τους μελοποιήσει».
Σχετικά με την παράσταση που δόθηκε σε συνεργασία με τον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη ο κ. Κουμπάτης είπε πως « ο Ανδρέας Αρτέμης έχει ένα θηλυκό εγκέφαλο γεννά συνέχεια ιδέες και τις ιδέες αυτές αφού τις ολοκληρώνει στις παρουσιάζει έτοιμες» .
Όσον αφορά την ομάδα του Ανδρέα Αρτέμη που τον συνόδευσε στην Σαλαμίνα την χαρακτήρισε ιδιαίτερα αξιόλογη. Κάθε μουσική συνέχισε, « η οποία επενδύει τους στίχους μου από τον Ανδρέα Αρτέμη με συγκινεί ιδιαίτερα». Είπε πως η παράσταση στέλνει τα μηνύματα ενός πολλαπλού συνδυασμού συναισθημάτων τα οποία μπορεί να συμβαίνουν με φόντο την θάλασσα. Η παράσταση σημείωσε,  μιλά για τον έρωτα ο οποίος μπορεί να σκάει πάνω στα κύματα με αλληγορική έννοια αλλά ξαφνικά να βρει ένα απάνεμο λιμάνι, και να βρει το πλοίο που θα τον οδηγήσει στην ερωτική Ιθάκη.
Ένα από τα βασικά στοιχεία της ποίησης του Ντίνου Κουμπάτη είναι και η θάλασσα την οποία ο ποιητής υποστηρίζει πως την αγαπά πολύ σε όλες τις μορφές. Θυμάται τότε που ήταν μικρός στο Ηράκλειο της Κρήτης στο Μπενάκειο στο φρούριο του Κούλε που σκάνε το χειμώνα τεράστια κύματα και που του άρεσε να πέφτουν πάνω του οι σταγόνες.  Το παραμικρό στην καριέρα του το θεωρεί σημαντικό . Όπως ο ίδιος δηλώνει τον ικανοποιεί πάντοτε αυτό που βγαίνει από μέσα του και το προσφέρει.
Ερωτηθείς για τις σημαντικές του συνεργασίες ο κ. Κουμπάτης αναφέρθηκε στην συνεργασία του με τον Ανδρέα Αρτέμη, προσθέτοντας πως έχει τύχει να συνεργαστεί με γνωστούς ανθρώπους  των γραμμάτων και των τεχνών στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.  Πρόσθεσε  πως η Κύπρος στην ποίηση του έχει ένα καθοριστικό ρόλο .
Έχουμε γράψει συνέχισε με τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη δύο cd  με ποίηση δική του. Το ένα υπό τον τίτλο “Κύπρος μάνα ανθρώπων γη” και το άλλο “Κύπρος Σμαράγδι του ουρανού”  Πρόκειται σημείωσε για μια ευφυέστατη  δημιουργία του Ανδρέα Αρτέμη ενώ ευχήθηκε όπως πέρα από την δισκογραφική εργασία να παρουσιαστεί και σε κάποια εκτέλεση ζωντανή.
Για την κατοχή της Κύπρου ο κ. Κουμπάτης ανέφερε πως νιώθει πολύ άσχημα και καταλογίζει τις ευθύνες και στα σφάλματα κυρίως στις ελληνικές κυβερνήσεις και στην κακή πορεία των ιστορικών γεγονότων τα οποία πλέον στην εποχή μας είναι δοτά , κατασκευασμένα και όχι προϊόντα άλλων καταστάσεων.
Ευχήθηκε  ακόμη, όπως πριν το 2023 επισκεφτεί την Κύπρο που αγαπά  για μια έκπληξη.
Παραδέχτηκε  πως η γυναίκα του αποτελεί και την Μούσα του, ενώ ο έρωτας και η θάλασσα αποτελούν κινητήριο δύναμη για τον ίδιο .
Για τα μελλοντικά του σχέδια αναφέρθηκε σε μια μεγάλη γκάμα που διοργανώνει με το θέατρο της Κούλουρης. Αναφορά έκανε και στο Πολιτιστικό Κύτταρο Σαλαμίνας  και στον πρόεδρο του Νίκο Γιαννόπουλο που τυγχάνει να είναι ο Διευθυντής του ραδιοφώνου της εφημερίδας και της τηλεόρασης Σαλαμίνα Tv, με το οποίο συνεργάζεται στενά.  Παράλληλα με τον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Αρτέμη ετοιμάζουν ένα ορατόριο το οποίο έχουν προοπτική να παρουσιάσουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ίσως και την Ρουμανία.
Για την παράσταση που έδωσαν με τον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη ευχήθηκε όπως ο κόσμος αντιληφθεί τα μηνύματα που στέλνει και να βγάλει τα συμπεράσματα τα δικά του που μπορούν να τον ωφελήσουν κάπου. Όσον για τη νήσο της Κύπρου ευχήθηκε να απελευθερωθεί το συντομότερο δυνατό
Δεν υπάρχουν σχόλια: