Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Α. Αρτέμης : “Θερμοκρήνη και άλλες κυπριακές μουσικές ιστορίες» στις Πάνω Αρόδες

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου  στις Πάνω Αρόδες στο προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Καλανδίωνα,η μουσική παράσταση του συνθέτη κι ερμηνευτή Ανδρέα Α. Αρτέμη με τον τίτλο: «Θερμοκρήνη κι άλλες Κυπριακές μουσικές ιστορίες» που υφάνθηκε πάνω σε παραδοσιακή ποίηση της Κύπρου (από την αρχαιότητα μέχρι αρχές του 20ου αιώνα), η οποία έχει διασκευαστεί και μελοποιηθεί από τον συνθέτη.

Παρουσίασε επίσης  και διασκευές γνωστών σκοπών χορευτικών, της Κύπρου, ενώ την παράσταση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Πάνω Αρόδων.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου των διοργανωτών, σε μια προσπάθεια του συνθέτη να συμβάλει ουσιαστικά στη διάσωση της παράδοσης και του πολιτισμού μας μέσα από μια άλλη οπτική μουσική προσέγγιση, η γνώση και ο πολιτισμός είναι τα μέσα εκείνα που βοηθούν να συνεχίσουμε την ιστορική μας πορεία και να καθορίσουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα το μέλλον, ένα μέλλον αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Τα ποιήματα της παράστασης ποίκιλαν  ειδολογικά και άπτονται ευρείας γκάμας θεμάτων με ιστορικό, κοινωνικό, θρησκευτικό και ερωτικό προσανατολισμό. Παράλληλα,προστίθεται στην ανακοίνωση, ακούστηκε στο χωριό που διαδραματίστηκε, «η ιστορία της «Χριστινούς της Θερμοκρήνης» (ή Θεμοκρήνης) σε μουσική του Ανδρέα Α. Αρτέμη, παρουσιάζοντας και συνθέσεις του σε παραδοσιακά παλαιά ποιήματα της Κύπρου.

Η παράσταση περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς και θεατρικά περιγραφικά μουσικά δρώμενα ,μεταξύ άλλων και «το τραούδιν της Αροδαφνούσας».

Στην μουσικοχορευτική παράσταση, έλαβαν μέρος ,Ελένη Ευσταθίου, Νόρα Οικονόμου, Κική Μανώλη, Jacqueline Anna Crickitt, Νίκος Κόκκινος, Άννα Ιορδάνους, Ντίνα Χασάπη, Χρυσοβαλάντης Ανδρέου, Σπύρος Ιορδάνους, Γρηγόρη Δημητρίου, και στις αφηγήσεις η Κική Περικλεους και η Λένια Τσαδιώτου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: