Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Δεν πάσχει από ψυχική διαταραχή ο Πιστόριους



Πλήρη ικανότητα καταλογισμού των πράξεών του διαπιστώνει η πραγματογνωμοσύνη για τον Όσκαρ Πιστόριους κατά την επανάληψη της δίκης του παραολυμπιονίκη, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί για τη δολοφονία της φίλης του.

«Ο κ. Πιστόριους δεν έπασχε από ψυχική διαταραχή ή αναπηρία που θα μπορούσε να τον καθιστά ποινικά μη υπεύθυνο της πράξης για την οποία κατηγορείται», κατέληξαν στο συμπέρασμά τους οι τέσσερις εμπειρογνώμονες στους οποίους είχε ζητηθεί να εξετάσουν τον αθλητή, σύμφωνα με την έκθεσή τους την οποία ανέγνωσε ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ.

«Ο κ. Πιστόριους ήταν σε θέση να εκτιμήσει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος», προσθέτουν σημειώνοντας ότι οι τρεις ψυχίατροι και ο τέταρτος κλινικός, ένας ψυχολόγος, κατέληξαν στα ίδια πορίσματα, παρότι αυτά διατυπώνονται σε δύο χωριστές εκθέσεις.

Για να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη, η ακροαματική διαδικασία είχε διακοπεί στις 20 Μαΐου ώστε να επιτραπεί στον αθλητή να εξεταστεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Πρετόριας και να υπάρξει ανεξάρτητη διάγνωση μετά τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο Πιστόριους πιθανόν πάσχει από μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή που χρονολογείται από την παιδική του ηλικία και η οποία μπορεί να συνέβαλε στη μοιραία πράξη.

Ο δικηγόρος του Πιστόριους Μπάρι Ρουξ δεν έχει αναφερθεί ακόμη στα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων αυτών, ούτε η δικαστής του δικαστηρίου της Πρετόριας Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία διέταξε τη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης.


madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: