Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Στο έλεος των πυρκαγιών η Ελλάδα



Στο έλεος των πυρκαγιών θυμίζοντας εποχές 2007 βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, με 24 μέτωπα να καίνε διαφορετικές περιοχές τις τελευταίες 26 ώρες και ενώ άλλη μια νύχτα πλησιάζει, γεγονός που σημαίνει πως τα εναέρια μέσα θα σταματήσουν να επιχειρούν. 
Στο πλαίσιο αυτό προστίθενται και Καναντέρ που δεν έχουν πετάξει λόγω βλαβών, ενώ στην πρώτη ανάλυση δεν εκλείπουν και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας που έχουν δυσχεράνει σε πολλά μέτωπα την αντιμετώπιση, διαχρονικά των πυρκαγιών. 
Στο δια ταύτα, στη Ζάκυνθο η μάχη συνεχίζεται, η πολύπαθη από τις πυρκαγιές του 2007 Ηλεία έχει ανοιχτό μέτωπο τις τελεταίες έξι ώρες, στον Βαρνάβα η εικόνα είναι καλύτερη, υπάρχουν ωστόσο διάσπαρτα μικρά μέτωπα κοντά στην κοινότητα που αναζωπυρώνονται ενώ λίγο μετά τις 13:00 αποτράπηκε η εξάπλωση της φωτιάς σε σπίτι, και στο Καπανδρίτι. 
Κάνοντας αρχή από το τελευταίο, με κυριότερες εστίες στην περιοχή του Καπανδριτίου και κοντά στους Άγιους Απόστολους, αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική τη φωτιά στην ανατολική Αττική, όπου η φωτιά πλέον μαίνεται επί 24 ώρες. Το πρώτο μέτωπο εντοπίζεται κοντά στους οικισμούς Μετόχι Ρη και Μικροχώρι, στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου, όπου απειλούνται σπίτια. Η φωτιά καίει το μεγάλο δάσος στους λόφους και στη χαράδρα που χωρίζει Κάλαμο και Καπανδρίτι.

Το μέτωπο έχει έκταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων, ενώ είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων. Σύμφωνα ορισμένες εκτιμήσεις, η έκταση των καμένων εκτάσεων έχει ξεπεράσει τα 35.000 στρέμματα. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ωρωπού Θωμά Ρούσση νέα αναζωπυρώση σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:00 στην θέση Κακώση του Κάλαμου.  Σημειώνεται ότι οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Εκκενώθηκε το μοναστήρι στο Καπανδρίτι και στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης εξέφρασε την απογοήτευσή του, λέγοντας ότι ενώ έχουν πέσει οι άνεμοι δεν γίνονται συνεχείς ρίψεις, κάνοντας λόγο για αραιά διαστήματα κατάσβεσης. «Είναι τεράστιο πρόβλημα, υπάρχει μεγάλη αγωνία». «Μιλάμε για 300 – 400 σπίτια στο Μικροχώρι» πρόσθεσε ο κ. Ντάσης. Η φωτιά, εξήγησε, είναι σε χαράδρα, και είναι δύσκολο να επιχειρούν τα επίγεια μέσα.
Το δεύτερο σημαντικό μέτωπο βρίσκεται κοντά στον οικισμό Βλαστός και κινείται προς το χωριό Σέσι Γραμματικού, στην παραλιακή ζώνη.
Σε κάθε περίπτωση, πυροσβέστες εκτιμούν ότι και η σημερινή νύχτα θα είναι δύσκολη και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι νύχτα επιφυλακής. Διαψεύστηκαν πάντως οι φόβοι που υπήρχαν νωρίτερα για εγκλωβισμό γυναίκας μέσα σε σπίτι. Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και η φωτιά πέρασε από το σπίτι της.
Στον Βαρνάβα η εικόνα είναι καλύτερη. Υπάρχουν ωστόσο διάσπαρτα μικρά μέτωπα κοντά στην κοινότητα που αναζωπυρώνονται ενώ λίγο μετά τις 13:00 αποτράπηκε η εξάπλωση της φωτιάς σε σπίτι, όπως δήλωσαν κάτοικοι.
Η κοινοτάρχης Χαραλαμπία Ασημακοπούλου έχει νωρίτερα απευθύνει έκκληση για αποστολή υδροφόρων, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη νερού, με συνέπεια να συρρικνώνεται η αποτελεσματικότητα των επίγειων δυνάμεων.
Τέσσερις ταυτόχρονες πυρκαγιές στην Ηλεία
Δίχως τέλος φαίνεται να είναι ο πύρινος εφιάλτης εφόσον υπάρχουν σε εξέλιξη τέσσερις εστίες, σε Ανάληψη, Περιστέρι, Αμαλλιάδα της Ηλείας, με τον ανεμο να αλλάζει συνέχεια κάτι που προκαλεί φόβο στους κατοίκους της περιοχής λόγω και του ότι πέφτει η νύχτα.
Η φωτιά για την ώρα κινείται σε πευκόφυτες περιοχές, ενώ είναι ενδεικτικό ότι η φωτιά ξεκίνησε από το ίδιο σημείο που είχε ξεκινήσει το 2007. Κάτοικοι της περιοχής λένε πως από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης για τυχόν επανάληψη των καταστροφικών πυρκαγιών. Για την ώρα εκκενώνεται το χωριό Ανάληψη καθώς σύμφωνα και με τοπικά ΜΜΕ η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια. 
Μεγάλη είναι η μάχη που δίνεται και στο Κρυονέρι, περιοχές που δυστυχώς βρέθηκαν και παλαιότερα αντιμέτωπες με τη φωτιά. 
Σε κατάσταση εκτακτου ανάγκης η Ζάκυνθος
Συνεχείς είναι την τελευταία ώρα οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες στη Ζάκυνθο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, λόγω των ανέμων που πνέουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.
Το γεγονός όμως ότι τουλάχιστον τις τελευταίες δύο ώρες δεν γίνονται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, έχει ως αποτέλεσμα να μαίνεται η φωτιά σε δύσβατες περιοχές, που δεν έχουν πρόσβαση πεζοπόρα τμήματα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε νωρίτερα το νησί, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.
Σχετικό αίτημα απέστειλε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του Νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ζακύνθου τόνισε ότι «φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο σήμερα είχαμε 12 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον 'Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο». Μεγαλύτερη ήταν η επικινδυνότητα στον Αγαλά λόγω της πυκνής βλάστησης. «Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή», επισήμανε.