Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Το 2019 να δουλέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για μια Καλύτερη Πάφο!



Αποχαιρετούμε σαν Πάφος το 2018 με βαθιά ανησυχία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, αφού τα τελευταία χρόνια καταβαραθρώθηκε το βιοτικό επίπεδο των περισσοτέρων πολιτών με πρωτόγνωρες περικοπές μισθών, αλλά και συντάξεων, παράλληλα με αλλεπάλληλες αυξήσεις τόσο των άμεσων, αλλά και των έμμεσων φόρων.
Με κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα που οδηγεί καθημερινά στο κοινωνικό περιθώριο αρκετούς συμπολίτες μας και στερεί την ελπίδα απ’ όλους, κυρίως όμως από τη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον της πόλης μας. Γινόμαστε μάρτυρες της κατάργησης των σχέσεων εργασίας: Απολύσεις, απλήρωτη εργασία, μισθοί πείνας, ανασφάλιστη εργασία, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση των ωραρίων, προγράμματα κουπονιών, ανεργία, φτώχεια, μαρασμός και εξαθλίωση κυριαρχούν στη ζωή μας. Έχει χαθεί πια κάθε ανθρώπινη έννοια για ένα κομμάτι ψωμί, το οποίο και αυτό το πληρώνουμε πολύ ακριβά... Προσθέτω σε όλα αυτά τους συμπολίτες μας που έχουν ήδη μεταναστεύσει για ένα μεροκάματο, τους νέους μας που υποχρεώνονται να παραμείνουν στο εξωτερικό μετά τις σπουδές για ένα κομμάτι ψωμί, που αποτελούν πια μια ολόκληρη χαμένη γενιά, μια μόνιμη βλάβη για την Κυπριακή κοινωνία.

Είναι γενικά σε όλους μας παραδεκτό ότι χωρίς ανάπτυξη δεν επιλύεται το πρόβλημα της ανεργίας. Για αυτό το λόγο λοιπόν θεωρώ ότι ο Δήμος μας επιβάλλεται να αναδιατάξει τις δυνάμεις του, να βρει τον δρόμο του δίπλα στους πολίτες και στα πολύ μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές που θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προστασία και την ανάδειξη του πλούσιου πολιτισμού και περιβάλλοντος, στη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής, κοινωνικής και χωροταξικής ανάπτυξης και κυριότερα στην ουσιαστική στήριξη της απασχόλησης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο. 

Πρέπει να αντιληφθούμε πλέον, ότι το μέλλον της πόλης μας δεν είναι υπόθεση του ενός ή των λίγων. Το μέλλον της πόλης μας μάς αφορά όλους. Όλοι εμείς οι εκλελεγμένοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εκπροσωπήσουμε σωστά τους συμπολίτες μας. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να εργάζεται με γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Να βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της και να εργάζεται ακούραστα και δημοκρατικά προς την θετική κατεύθυνση. Ο Δήμος Πάφου οφείλει να βρει ξανά τον προσανατολισμό του και να μπει μπροστά στην κοινή προσπάθεια για πραγματική αλλαγή, πρόοδο και προκοπή.

Όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες της Πάφου θέλουμε την πόλη μας όχι μόνο πρότυπο για ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και άξιο συναγωνιστή άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων οι οποίες παρέχουν ήδη υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής στους κατοίκους. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να οραματιστούμε, να δουλέψουμε σκληρά και συλλογικά, και να μεταμορφώσουμε την πόλη μας σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη όπου, όλοι θα μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια με το ποδήλατο ή πεζοί σε όλες τις γειτονιές, όλοι θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τους χώρους πρασίνου και τις παιδικές χαρές, όπου θα υπάρχουν πρότυπες αθλητικές εγκαταστάσεις για να στραφεί η νεολαία μας στον αθλητισμό, να ψωνίζουμε από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης χωρίς να δυσκολευόμαστε να παρκάρουμε, να ζούμε και να κυκλοφορούμε σε μία πόλη καθαρή και περιποιημένη και κυρίως ο κάθε δημότης να μπορεί να εξυπηρετείται σε όλα τα επίπεδα από το Δήμο του, άμεσα, με ευκολία, κατανόηση και σεβασμό.
 Ένα Δήμο που πρέπει να είναι οικονομικά εύρωστος και διοικητικά επαρκής και ταυτόχρονα να λειτουργεί στα πρότυπα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τους δημότες του.
Όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες της Πάφου θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη αρχιτεκτονικά και συγκοινωνιακά άρτια, με αισθητικές παρεμβάσεις, η οποία να προσφέρει τις ελάχιστες αναγκαίες παροχές στον πολίτη. Δηλαδή, να υπάρχει δωρεάν λειτουργικό σύστημα υγείας για όλους, πρόσθετη δωρεάν εκπαίδευση για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς στο σπίτι τους, στη γειτονιά τους, στην πόλη τους. Επίσης, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί εμπορικά η τοπική αγορά.

Να υπάρχουν συνεχώς πολιτιστικά δρώμενα και να έχουν όλοι οι δημότες τη δυνατότητα δημιουργίας και συμμετοχής. Προσβασιμότητα σε όλους, έτσι ώστε κάθε πολίτης, κάθε άτομο να μπορεί αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίζει και να χρησιμοποιεί υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά αλλά και να επικοινωνεί και να πληροφορείται. Να ζούμε πια σε μια έξυπνη πόλη.

Όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες της Πάφου θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη όπου θα επικρατεί ο πολιτισμός, η ομόνοια, η αλληλεγγύη, η εξέλιξη, η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός. Θέλουμε την πόλη μας να γίνει και πάλι το καμάρι ΟΛΩΝ μας και να μην υπάρχει ούτε ένα τόσο δα σημείο που να μας κάνει να ντρέπομαστε. Θέλουμε η Πάφος, να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη ζωντανή πόλη με προοπτική, μια πόλη περήφανων ενεργών πολιτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται και δρουν ως σύνολο, για το κοινό καλό: για μια καλύτερη και διαρκώς αναβαθμιζόμενη ποιότητα ζωής για όλους. Μια πόλη όπου θα ενθαρρύνοται και θα επιβραβεύονται ο εθελοντισμός, η συμμετοχή, η άποψη, η έκφραση και η προσφορά. Μια πόλη που θα επενδύει πραγματικά στα νέα μυαλά και στις καινοτόμες ιδέες.

Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες, κατά την άποψη μου, πόλεις. Γεμάτη με ανθρωπιά, φιλοξενία, πλούσιο πολιτισμό και ιστορία. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να την κάνουμε ομορφότερη. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να την κάνουμε καλύτερη. Με πλούσιο πράσινο, ευτυχισμένους κατοίκους που να χαίρονται κάθε στιγμή της ζωής τους με την οικογένεια τους, μια νεολαία κοντά στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ηλικιωμένους που να νιώθουν ότι πράγματι τους σεβόμαστε, επισκέπτες που να μας θαυμάζουν γιατί θα τους αποδεικνύουμε πόσο τους εκτιμούμε, αλλά παράλληλα, πόσο αγαπούμε και σεβόμαστε τον τόπο μας. Με τους κατοίκους της να ανταμείβονται σωστά για τη σκληρή δουλειά που κάνουν και να μπορούν να προσφέρουν ότι καλύτερο στα παιδιά τους.  
Η Πάφος μας περνάει δύσκολες μέρες ακόμα… Χρειάζεται όλους μας στην πρώτη γραμμή. Χρειάζεται ακόμα πολλή υπομονή μέχρι να τα καταφέρουμε. Χρειάζεται ισχυρή θέληση, όραμα και σκληρή δουλειά! Οφείλουμε όλοι οι πολίτες της Πάφου - με μπροστάρη το Δήμο Πάφου - τη νέα χρονιά 2019, να εξασφαλίσουμε αυτό το μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος και πιστεύω ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε. Η Πάφος μας το δικαιούται και το αξίζει! Οι πολίτες της Πάφου το δικαιούνται και το αξίζουν!


Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου
Δημοτικής Ομάδας Κ.Σ. ΕΔΕΚ