Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

21 νέα κρούσματα σήμερα στην Κύπρο

 

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3,133 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 21 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

 
Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:
 
  • Από 188 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν έξι κρούσματα.

Τρία από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν από τη διαδικασία ιχνηλάτησης είναι επαφές του προπονητή της Δόξας Κατωκοπιάς, ο οποίος είχε ανακοινωθεί ως περιστατικό στις 6/10. Ένα από αυτά είναι επίσης προπονητής στη Δόξα και τα άλλα δύο προέρχονται από το οικογενειακό του περιβάλλον.
 
Άλλα δύο άτομα είναι επαφές ατόμου που εργάζεται σε ίδρυμα στην επαρχία Λευκωσίας και είχε ανακοινωθεί στις 3 Οκτωβρίου. Η μία είναι φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συνολικά το cluster αριθμεί δέκα άτομα.
 
Το τελευταίο περιστατικό που προέκυψε από την ιχνηλάτηση είναι επαφή εισαγόμενου κρούσματος, το οποίο είχε έρθει από την Αθήνα στις 3/10 και ανακοινώθηκε στις 5/10.

  • Από 161 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα.

Και τα τέσσερα άτομα εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Δύο είναι ακτινογράφοι, μία είναι φοιτήτρια νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ που κάνει πρακτική και το άλλο εργάζεται στο Μικροβιολογικό Εργαστήρι. Ήδη για τα περιστατικά υπήρξε σχετική ενημέρωση από τον ΟΚΥΠΥ.

  • Από 700 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν επτά κρούσματα.

Πρόκειται για ένα άτομο που εμφάνισε αδυναμία στις 6/10, ένα άτομο που εκδήλωσε πυρετό, πονόλαιμο και κόπωση από τις 4/10 και ένα άτομο που ήρθε από το Λονδίνο την 1η Οκτωβρίου και ανέπτυξε συμπτώματα στη συνέχεια. Επίσης ένα άτομο παρουσίασε βήχα, πυρετό, μυαλγία και ανοσμία από τις 3/10. Το πέμπτο πρόσωπο είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και εμφάνισε δύσπνοια στις 5/10. Τα τελευταία δύο άτομα είναι τουρίστες από τη Λετονία, που ήρθαν στην Κύπρο στις 3/10 και ανέπτυξε η μία συμπτώματα.
 

  • Από 1,431 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν τέσσσερα κρούσματα.

Δύο από τα εισαγόμενα κρούσματα ήρθαν από το Μόναχο στη Λάρνακα στις 7/10. Την ίδια ημέρα ήρθαν και οι άλλοι δύο ασθενείς. Το ένα άτομο έφτασε στη Λάρνακα από την Αθήνα και το άλλο από το Λονδίνο.
 

 Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
 
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 175 εργαστηριακές εξετάσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, διεκπεραιώθηκαν 132 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, διεκπεραιώθηκαν 90 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, διεκπεραιώθηκαν 32 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 224 εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,918.
 
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται έξι άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, ένα εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: