Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

41 κρούσματα σήμερα στην Κύπρο

 

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,610 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 41 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Δείτε την ανακοίνωση του υπ. Υγείας ΕΔΩ!!!

Από 224 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 21 κρούσματα.

Από 436 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα.

Από 1,457 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε πέντε κρούσμα.

Από 202 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν δέκα κρούσματα.

Από 223 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Πρόκειται για άτομο που έκανε την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου.

Τα 21 από τα 41 κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης.

Ένα άτομο είναι επαφή από τον εργασιακό χώρο που ανακοινώθηκε στις 10/10 και σχετίζεται με το cluster του κομμωτηρίου στη Λεμεσό. Δύο άτομα είναι επαφές της κομμώτριας. Άλλο ένα άτομο είναι επαφή από τον εργασιακό χώρο κρουσμάτων που επίσης ανακοινώθηκαν το Σάββατο. Δύο άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον δύο διαφορετικών κρουσμάτων.

Πέντε άτομα είναι επαφές μίας εκ των δύο ακτινογράφων στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Τέσσερα προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον και το πέμπτο είναι ακτινολόγος που ήταν αρνητική στην πρώτη εξέταση και στη συνέχεια επανέλαβε το τεστ λόγω συμπτωμάτων. Ακόμη δύο άτομα είναι επαφές της μικροβιολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Ένα άτομο είναι επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 9/10 και ένα άτομο επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 8/10. Ένα άτομο είναι επαφή φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλο ένα άτομο επαφή κρούσματος φοιτητή του Πανεπιστημίου Frederick. Δύο άτομα είναι φοιτήτριες στο ΤΕΠΑΚ. Η μία εμφάνισε κόπωση και πονόλαιμο και η δεύτερη πυρετό, βήχα και πονόλαιμο.

Εντοπίστηκε, επίσης, μία επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 10/10 και είχε ταξιδιωτικό ιστορικό στο Ηνωμένο Βασίλειο και μία επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα και είχε ταξιδιωτικό ιστορικό στην Ουκρανία.

Τέσσερα περιστατικά εντοπίστηκαν από εξετάσεις που έγιναν με ιδιωτική πρωτοβουλία. Το πρώτο παρουσίαζε συμπτώματα. Δεν ήταν συνεργάσιμος, αρνήθηκε το αποτέλεσμα και αρνήθηκε να δώσει τις επαφές του.

 

Ένα άτομο έκανε την εξέταση, καθώς από τις 4/10 παρουσίαζε πυρετό, βήχα, δύσπνοια, μυαλγία και ανοσμία. Το τρίτο πρόσωπο είναι Βρετανός που ζει στην επαρχία Πάφου και έκανε την εξέταση προληπτικά, χωρίς συμπτώματα. Το τέταρτο πρόσωπο επίσης έκανε την εξέταση προληπτικά, επειδή έχει μικρό παιδί στο σπίτι. 

Και τα δέκα κρούσματα που ανακοινώθηκαν μέσω των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Έξι είναι φοιτήτριες Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, που κάνουν πρακτική άσκηση εκεί. Για το θέμα έχει ήδη λάβει μέτρα ο ΟΚΥΠΥ.

Άλλα δύο περιστατικά αφορούν βρέφη, τα οποία μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Μακάρειο. Το ένα είναι 12 μηνών και εμφάνισε πυρετό. Τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινωθεί ως κρούσμα η μητέρα του. Το άλλο βρέφος είναι 17 ημερών και εντοπίστηκε θετική και η μητέρα του. Το δέκατο πρόσωπο πήγε στο ΤΑΕΠ Λεμεσού με πυρετό την Κυριακή.

Από τον έλεγχο επιβατών εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα. Όλα έφτασαν στην Κύπρο την Κυριακή. Τρεις ήρθαν από τη Σόφια στη Λάρνακα, ένας από το Βερολίνο στην Πάφο και ένας από τη Μόσχα στη Λάρνακα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι εργαστηριακές διαγνώσεις για 68 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2,047.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται τρία άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο δύο ασθενείς COVID-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια: