Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Εργαστήρι Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πάφο για διαχείριση κρίσεων και διακυβέρνηση στον τουρισμό

Πραγματοποιήθηκε χθές (21.12.2023) στην Πάφο με μεγάλη επιτυχία,  εξειδικευμένο και πολύ ενδιαφέρον εργαστήρι που αφορά την διαχείριση κρίσεων και διακυβέρνηση στον τουρισμό.

 

Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου έχει επιλεγεί σε ομάδα 50 προορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετοχή στο συγκεκριμένο έργο.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν εκτός από στελέχη της ΕΤΑΠ, εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Τουρισμού,   Δήμου Πάφου, ΕΒΕ Πάφου, ΣΙΚΑΠ, Κοινότητας Κουκλιών, εταιρείας Αγροτουρισμού, και εκπρ. Ναυαγοσωστικού Συνδέσμου Κινύρας.  

Μέσα από τις διεργασίες του εργαστηρίου και με την καθοδήγηση του συμβούλου  Δρ. Μαριάννας Σιγάλα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Sheffield, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να  επωφεληθούν μεταξύ άλλων  στα πιο κάτω:

-Να βελτιώσουν, να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση και των δυνατοτήτων που υπάρχουν σχετικά με το θέμα.

-Βελτίωση του εντοπισμού των κινδύνων και των επιπτώσεων που προκαλούνται από κρίσεις στον τουρισμό.

-Να εμβαθύνουν την κατανόησή τους σχετικά με τους μηχανισμούς και τις πηγές δεδομένων για τη διαχείριση γεγονότων κρίσεων.

Παράλληλα, έγινε εκτενής ανταλλαγή ιδεών/εισηγήσεων  σχετικά με πιθανά μέτρα για τη βελτίωση των δομών και των διαδικασιών της τουριστικής διακυβέρνησης και της ανθεκτικότητας του προορισμού.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται για τον “προορισμό Πάφος”  να διεκπεραιωθούν, προκαταρκτική μελέτη  αξιολόγησης κινδύνου, ετοιμασία ανάλυσης SWOT καθώς και συγγραφή προκαταρκτικού πλάνου δράσης.

Με την ολοκλήρωση όλων των διεργασιών του έργου το τελικό αποτέλεσμα των πακέτων που θα παραχθούν είναι ένα προσαρμοσμένο Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ετοιμότητας, ανταπόκρισης και ανάκαμψης για μελλοντικές κρίσεις και την βελτίωση της διακυβέρνησης και της ανθεκτικότητας εντός του προορισμού/της ένωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: