Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Τα καυτά προβλήματα του κλάδου εξέτασε η ΟΣΥΚΕΔΕ με την υφυπουργό Παρά τω Προέδρω

Συνάντηση της ΟΣΥΚΕΔΕ με την Υφυπουργό Παρά το Προέδρω, ενώ θα ακολουθήσει και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η ΟΣΥΚΕΔΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ  ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ)   μετά από συνάντηση που είχε στις 13 -11-23 με τον υπουργό Εργασίας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και κυρίως αυτό της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αναχρονιστικές νομοθεσίες που πρέπει να αναθεωρηθούν ...και  κατάρτιση φοιτητών στη τραπεζοκομία και μαγειρική πριν τη απασχόληση τους στη επισιτιστική βιομηχανία, προχώρησε σε συνάντηση με την υφυπουργό παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, παραθέτοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Νεόφυτος Θρασυβούλου – πρόεδρος ΟΣΥΚΕΔΕ και Άγγελος Ονησιφόρου – πρόεδρος ΣΙΚΑΠ – αντιπρόεδρος ΟΣΥΚΕΔΕ - , δηλώνουν ικανοποιημένοι μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό.

Σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου, όταν εξαντληθεί ο χρόνος που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας για αντιμετώπιση, κυρίως,  του προβλήματος του εργατικού δυναμικού και δεν υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, θα προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα γιατί το εργατικό δυναμικό, όπως είπε χαρακτηριστικά,  δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. 

Στο Προεδρικό η αντιπροσωπεία της ΟΣΥΚΕΔΕ συναντήθηκε και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.

 

 


 

Στο μεταξύ, στη συνάντηση στις 13-11-2023 με τον Υπουργό Εργασίας  Γιάννη Παναγιώτου,  η ΟΣΥΚΕΔΕ με επιστολή που έδωσε στον υπουργό, είχε επισημάνει τα ακόλουθα προβλήματα του κλάδου…

                                                        

-Άδειες εργοδότησης αλλοδαπών από Τρίτες χώρες. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Επιβάλλεται η απλοποίηση της διαδικασίας αλλά και η αύξηση του ποσοστού πέραν του 50%, που ισχύει σήμερα.

-Ο εργοδότης πρέπει να καθορίζει τις ανάγκες και τον αριθμό των αδειών που  χρειάζεται.

-Κατάργηση της άδειας ποτού που χρειάζεται μεταξύ των δικαιολογητικών.

-Τους τελευταίους μήνες χρειάζεται βεβαίωση από  το τμήμα φορολογίας για τακτοποίηση οφειλών του Εταιρικού φόρου και του ΦΠΑ. Δικαιολογητικά τα οποία για να εκδοθούν  απαιτούνται τουλάχιστον 20 με 25 μέρες. Πρέπει κάτι να γίνει και με αυτό.

 

-Οι εργαζόμενοι από Τρίτες χώρες που ήδη έχουν φτάσει στην Κύπρο κι εργάζονται σε συγκεκριμένη επιχείρηση,  να μην χρειάζεται κάθε χρόνο η ανανέωση της παραμονής και εργασίας τους όταν παραμένουν στον ίδιο εργοδότη. Πρόκειται για πολύ χρονοβόρα διαδικασία. 

 

-Εργοδότηση αιτητών ασύλου. Εάν δεν μπορούν πλέον να εργαστούν ως αιτητές ασύλου, ζητάμε την εγγραφή  ορισμένων, με επιλογή του εργοδότη, νόμιμα, με βάση τις άδειες εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

- Κατάρτιση φοιτητών στη τραπεζοκομία και μαγειρική πριν τη απασχόληση τους στη επισιτιστική βιομηχανία

 

-Το θέμα του προσωπικού πιστεύουμε πως θα επιλυθεί και με τη σύναψη διακρατικών σχέσεων με ορισμένες χώρες, εκτός Ευρώπης και για ορισμένα επαγγέλματα. Για παράδειγμα Σερβία, Γεωργία κ.α. 

 

-Η μονάδα 10% στη μισθοδοσία των υπαλλήλων επίσης είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που επιβάλλεται να καταργηθεί, κάτι που έγινε και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

 

ΟΣΥΚΕΔΕ

15-12-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: