Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Πνίγηκαν 31 μετανάστες πριν φτάσουν στις ιταλικές ακτές

Η πλειονότητα των ανθρώπων οι οποίοι επέβαιναν σε ένα κανό το οποίο μετέφερε 53 αφρικανούς επίδοξους μετανάστες πνίγηκε όταν το ελαφρύ πλεούμενο ανατράπηκε ανοικτά της Λιβύης, όπως μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.


Το δυστύχημα σημειώθηκε αργά χθες ή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και οι υπόλοιποι 22 μετανάστες σώθηκαν από ένα εμπορικό φορτηγό πλοίο και μεταφέρθηκαν στο νησί Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας, διευκρίνισε το πρακτορείο, επικαλούμενο τους επιζήσαντες.
Ανάμεσα στα 31 θύματα είναι εννέα γυναίκες. Οι επιζώντες είπαν ότι είναι υπήκοοι της Νιγηρίας, της Γκάμπιας, του Μπενίν και της Σενεγάλης και βρίσκονταν στη θάλασσα επί τρεις ημέρες.
Η ιταλική ακτοφυλακή συνεχίζει τις έρευνες αναζητώντας επιζώντες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές των κρατών της νότιας Ευρώπης κάθε χρόνο μέσω της Μεσογείου, συχνά με πλοία που δεν είναι καν αξιόπλοα, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τους διωγμούς.

Μόνο την Παρασκευή και χθες Σάββατο η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 450 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Η συρροή αυτή προκάλεσε εντάσεις στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο νησί Λαμπεντούζα.
Το πρωί της Κυριακής, μια άλλη ομάδα 92 επίδοξων μεταναστών διασώθηκε από τις ιταλικές αρχές κοντά στη Σικελία.

Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι ιταλικές αρχές οφείλουν να ελέγχουν εάν και κατά πόσον οι άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, προχωρούν στον επαναπατρισμό τους.
Από το 1999 πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στη Λαμπεντούζα, ένα ιταλικό νησί κοντά στις ακτές της βόρειας Αφρικής, που μαζί με τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας αποτελούν τα κυριότερα σημεία εισόδου μεταναστών χωρίς χαρτιά που προσπαθούν να φθάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: