Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12

Άναψε η φλόγα στο Οικόπεδο 12! Ιστορική η σημερινή ημέρα. Η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου, διαδικασία γνωστή ως "άναμμα της φλόγας", έγινε πραγματικότητα. 


Η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου, διαδικασία γνωστή ως «άναμμα της φλόγας», πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όσο πιο μπλέ, τόσο το καλύτερο...
Το τεστ στην πλατφόρμα της Noble στο οικόπεδο 12, το οποίο θα καταδειξει την πυκνότητα και την ποιότητα του κοιτάσματος Φυσικού Αερίου, θα διαρκέσει για πέντε περίπου ημέρες. Στάση αναμονής για το  άναμμα της φλόγας στην πλατφόρμα, γεγονός που θα αποτελέσει την πρώτη ένδειξη για τα αποτελέσματα. Όσο πιο μπλε η απόχρωση της φλόγας, τόσο το καλύτερο!
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, το άναμμα είναι συμβολικό, αφού για πρώτη φορά κυπριακό φυσικό αέριο θα βγει στην επιφάνεια. Από τη δοκιμασία παραγωγής, διευκρίνισε, δε θα καθοριστεί η ποσότητα, αλλά η πίεση και η ποιότητα του κοιτάσματος.
Στα 64 εκ. δολάρια το κόστος της δοκιμής 
Όπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Ελληνας, η διαδικασία αυτή θα μας επιτρέψει να μετρήσουμε με αρκετή ακρίβεια την πίεση και την ποιότητα του κοιτάσματος. Συγκεκριμένα, θα τρυπηθούν κάποια σημεία του κοιτάσματος, επιτρέποντας στο φυσικό αέριο να βγει στην επιφάνεια.
Ο κ. Ελληνας δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί και β’ επιβεβαιωτική γεώτρηση, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ανάλυση των μετρήσεων.
Στις 22 Αυγούστου η Delek Drilling  και η Avner Oil, εταίροι της Noble στο τεμάχιο 12, ανακοίνωσαν ότι εγκρίθηκε η απόφαση για την δοκιμή παραγωγής γεώτρησης. Το κόστος της δοκιμής παραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 64 εκατομμύρια δολάρια. Οι δοκιμές παραγωγής αναμένεται να διαρκέσουν ένα μήνα.
Η Noble εκτιμά ότι οι ρυθμοί παραγωγής κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα φτάσουν τα 60 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως.
Τη δοκιμή θα διεξάγει η πλατφόρμα ENSCO 5006, που βρίσκεται στο τεμάχιο 12 για σκοπούς για ερευνητικής γεώτρησης η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: