Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ο Τραμπ απέλυσε την υπουργό Δικαιοσύνης



Οι αντιδράσεις στο προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύεται επί 90 μέρες η είσοδος στη χώρα υπηκόων από επτά μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει τριγμούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος Τραμπ απέλυσε την μεταβατική υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλυ Γέιτς, η οποία αρνήθηκε να υπερασπιστεί το προεδρικό διάταγμα στα δικαστήρια γιατί δεν έχει πεισθεί ότι είναι νόμιμο διατάσσοντας τους δικηγόρους της κυβέρνησης να πράξουν το ίδιο.
«Όσο είμαι προσωρινή υπουργός Δικαιοσύνης, το υπουργείο  δεν θα υπερασπισθεί το προεδρικό διάταγμα, εκτός κι αν πεισθώ ότι είναι πρέπον να το πράξω», αναφέρει στην επιστολή της η Σάλυ Γέιτς που επιπλέον αμφισβητεί και το δίκαιο και τη σοφία της απόφασης του προέδρου.
 
Λίγες ώρες ώρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την απόλυσή της, κατηγορώντας την ίδια ότι «πρόδωσε την κυβέρνηση» και τους δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να παρεμποδίσουν την ατζέντα του προέδρου Τραμπ για πολιτικούς λόγους. Η κ. Γέιτς χαρακτηρίζεται «αδύναμη» στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης από τον κ. Τραμπ, μία προσφιλής έκφραση που εξακοντίζει σε βάρος των αντιπάλων του.
 
 Ο αντικαταστάτης της Ντάνα Μποέντε, ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην ανατολική περιφέρεια της Βιρτζίνια, θα παραμείνει λίγες μέρες στα καθήκοντά του, μέχρι να επικυρωθεί ο διορισμός του Τζεφ Σέσιονς από τη Γερουσία.
«Θα υπερασπιστώ και θα εφαρμόσω τους νόμους της χώρας μας και θα διασφαλίσω ότι οι πολίτες και το έθνος μας προστατεύονται», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μποέντε.
 
Ήταν η δεύτερη σημαντική πολιτική αντίδραση της ημέρας εντός των κόλπων της δημόσιας διοίκησης, μετά την έγγραφη διαμαρτυρία 100 διπλωματών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον σχετικό «δίαυλο διαφωνίας» που υπάρχει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ,
«Μία πολιτική που κλείνει τις πόρτες μας σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια νομίμων επισκεπτών με την ελπίδα να μην κάνει χρήση της βίζας ένας μικρός αριθμός επισκεπτών που έχουν πρόθεση να βλάψουν Αμερικανούς, δεν θα επιτύχει το στόχο της να κάνει τη χώρα μας ασφαλέστερη. Επιπλέον, τέτοια πολιτική είναι αντίθετη με τις θεμελιώδεις αμερικανικές αξίες της απαγόρευσης των διακρίσεων, του ευ αγωνίζεσθαι και του καλωσορίσματος ξένων επισκεπτών και μεταναστών».
 
Η επιστολή διαφωνίας επισημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να αποξενώσουμε ολόκληρες κοινωνίες για την ασφάλειά μας, ούτε να θυσιάσουμε την καλή μας φήμη.
«Είναι πάρα πολύ εντός των δυνατοτήτων μας να δημιουργήσουμε ασφαλή διαδικασία χορήγησης βίζας, η οποία θα αντικατοπτρίζει τις αμερικανικές μας αξίες που κάνουν το υπουργείο μας υπερήφανο», γράφει η επιστολή.
 
Ο Λευκός Οίκος μέσω του εκπροσώπου Σον Σπάισερ απάντησε στους διαφωνούντες διπλωμάτες, είτε να δεχθούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα ή να σηκωθούν να φύγουν.
 
Ο προσωρινός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, είπε ότι ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Τόμας Σάνον  και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσδίδουν μεγάλη σημασία και σέβονται αυτόν τον "δίαυλο διαφωνίας" και πως  οι εργαζόμενοι στο υπουργείο έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα και με εμπιστευτικό τρόπο στην ιεραρχία τους.
 
Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου Τραμπ που συνέδεε την απαγόρευση της εισόδου πολιτών από τις 7 χώρες με το ότι ήταν στο κατάλογο του προέδρου Ομπάμα με τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τρομοκρατίας, ο εκπρόσωπος του τέως προέδρου, Κέβιν Λούις, είπε πως ο Ομπάμα βρίσκεται σε θεμελιώδη διαφωνία με την αντίληψη των διακρίσεων ενάντια σε άτομα εξαιτίας των πεποιθήσεων ή της θρησκείας τους.
Παράλληλα χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των πολιτών.
«Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο" ανέφερε ο Κέβιν Λούις.



κυπε