Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Πετυχημένο το 8ο Αγροτικό Φεστιβάλ του Στατού- Αγίου Φωτίου


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες στο 8ο Αγροτικό Φεστιβάλ του Στατού- Αγίου Φωτίου στα χνάρια της παράδοσης.
Το φεστιβάλ που έχει καταστεί θεσμός, διοργανώνεται εδώ και οκτώ χρόνια κάθε Σεπτέμβρη από το κοινοτικό συμβούλιο Στατού – Άγιου Φωτίου και του Αναπτυξιακού και Πολιτιστικού Συνδέσμου «Στέλιος Κυριακίδης» τελούσε υπό την αιγίδα της Επάρχου Πάφου Μαίρης Λάμπρου και φέτος ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του τέως Κοινοτάρχη Ι. Καμπούρη . 
Στο αγροτικό φεστιβάλ συμμετείχαν τα οινοποιεία της περιοχής, αλλά και βιοτεχνίες που παρασκευάζουν σιουσιούκο, αναρή, γλυκά του κουταλιού, αλλαντικά και διάφορα άλλα. 

Από τα περίπτερα που στήθηκαν κεράστηκαν πλήθος κόσμου που είχαν ωστόσο και την ευκαιρία να δούν, μεταξύ άλλων, τον τρόπο παρασκευής τραχανά, την απόσταξη ζιβανίας κ.α., αλλά και τον πατροπαράδοτο τρόπο γεωργικών ασχολιών σε παρακείμενο χώρο. 
Στο χαιρετισμό της η Έπαρχος Πάφου ανέφερε πως η εκδήλωση αντανακλά την ευαισθησία και αγάπη των οργανωτών για τον τόπο τους και συνεχάρη ον Πρόεδρο, τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου αλλά και των Συνδέσμων που συνέβαλαν στην διοργάνωση αυτής της ιδιαίτερης πολιτιστικής εκδήλωσης του 8ου Αγροτικού Φεστιβάλ που προβάλλει και προωθεί τα τοπικά προϊόντα και τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής,όπως είπε . 
H εκδήλωση αυτή συμβάλλει και με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε συνέχισε, στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και γενικά στη διάσωση του λαογραφικού μας πλούτου. 
Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως η Επαρχιακή Διοίκηση Διοίκηση Πάφου είναι ο εκφραστής της Κυβερνητικής πολιτικής στην Επαρχία Πάφου και διαμορφώνει προτάσεις στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους. 
Υπογράμμισε την άριστη συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου με το Γραφείο της , όπως και του αείμνηστου τέως Κοινοτάρχη Ι. Καμπούρη προς τιμή του οποίου ήταν αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ.

Επιπρόσθετα η Έπαρχος Πάφου ανέφερε πως μέσα στα πλαίσια του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017, προωθούνται έργα της τάξης των 30.000 ευρώ για βελτίωση των αγροτικών και αμπελουργικών δρόμων. 
Για τον Προϋπολογισμό του 2018 περιλήφθηκε πρόνοια,- όπως είπε- για 40.000 ευρώ για συνέχιση των βελτιώσεων. 
Περί το τέλος του 2016 συμπληρώθηκε στην Κοινότητα το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς που αποτελείται από κτίρια εκθεμάτων, χώρο εκδηλώσεων, χώρους πρασίνου, στάθμευσης κ.α. έναντι του συνολικού κόστους των 700.000 ευρώ περίπου και το οποίο αποτελούσε συγχρηματοδοτούμενο έργο με το ευρωπαϊκό ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Διαβεβαίωσε τέλος,ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζουν κάθε προσπάθεια σας για την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων της κοινότητας.



κυπε