Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

"Έθελξε " το Loukoumi Art, η πιο...γλυκιά δράση του Πάφος2017

     
Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού κάθε περιοχής, ανέφερε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην πλατεία της Γεροσκήπου με τη συμμετοχή 250 μαθητών, υπό τον τίτλο Loukoumi Art.

Η Γεροσκήπου, είπε ο κ. Παυλίδης, έχει δημιουργήσει την πιο γλυκιά παράδοση, αφού από το 1895 παράγεται εκεί το «Λουκούμι Γεροσκήπου», το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του, που κατοχυρώθηκε με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 250 μαθητές από επτά δημοτικά σχολεία της επαρχίας Πάφου δημιούργησαν τα πιο γλυκά-ψηφιδωτά, με θέμα που επέλεξαν τα ίδια τα σχολεία, ενώ τις ψηφίδες αποτέλεσαν πολύχρωμα κομμάτια «Λουκουμιού Γεροσκήπου».Ο κ. Παυλίδης πρόσθεσε πως τα γλυκά-ψηφιδωτά θα εκτεθούν την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο των εγκαινίων του «Πάρκου Μύθων και Γλυπτικής».
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού ΠΠΕ Πάφος 2017 Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε πως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης γιορτάζει ποικιλοτρόπως με πάρα πολλές δράσεις.
Μία τέτοια δράση που αφορά τη γαστρονομία, τη συμμετοχή των παιδιών, την ανάδειξη τοπικών προϊόντων, την εμπλοκή των παιδιών στη δημιουργία ενός ψηφιδωτού από τα λουκούμια της Γεροσκήπου, είναι μια πρωτοβουλία που αξίζει συγχαρητηρίων, είπε.Η δραστηριότητα αυτή, συνέχισε, αποτελεί μια συνεργασία των προγραμμάτων «Σχολεία εν Δράσει» και «Κοινωνική Συμμετοχή», στο πλαίσιο του έργου του Pafos 2017, «Πάφος – Κήπος των Γεύσεων».Ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ακόμη πως ο πολιτισμός υπάρχει σε πάρα πολλές εκφάνσεις, είτε είναι γαστρονομία, είτε είναι γλυπτική, είτε θέατρο, προσθέτοντας πως πολιτισμός είναι και η συμμετοχικότητα. Ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης εκ των Υπευθύνων της Κοινωνικής Συμμετοχής του Πάφος2017, συνεχάρη θερμά τους μαθητές και τους δασκάλους, για το ομολογουμένως εξαιρετικό αποτέλεσμα και τόνισε τέτοιες δράσεις δείχνουν ξεκάθαρα και το νόημα που έχει η κοινωνική συμμετοχή, που βάζει το δικό της ληθαράκι στην επιτυχημένη και ιστορική πολιτιστική χρονιά που διανύει η πόλη μας. Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Γιώργος Γαβριήλ, συντονιστής της εκδήλωσης, ανέφερε πως ο πολιτισμός είναι και γαστρονομία, προσθέτοντας πως όλες οι πολιτιστικές πρωτεύουσες είχαν να επιδείξουν κάτι χαρακτηριστικό από την περιοχή τους. Επεσήμανε μάλιστα πως, συζητώντας με τον Οργανισμό του Πάφος, σκέφτηκαν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί μια εκδήλωση με το χαρακτηριστικότερο έδεσμα της Επαρχίας στον χάρτη των εκδηλώσεων του Οργανισμού.