Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Κατάφεραν και της έκλεψαν μεγάλο χρηματικό ποσό μέσω ίντερνετ


Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης, με θύμα 35χρονη κάτοικο Λευκωσίας, διερευνά η Αστυνομία.


Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από την 35χρονη, σύμφωνα με την οποία επιτήδειοι, κατάφεραν να της αποσπάσουν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, χρηματικό ποσό συνολικού ύψους €1.400. Σύμφωνα με την παραπονούμενη, είχε έρθει σε επικοινωνία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με άγνωστό πρόσωπο, το οποίο ενδιαφέρθηκε να αγοράσει έπιπλο, το οποίο η 35χρονη είχε θέσει προς πώληση μέσω διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια της αγοραπωλησίας, ο άγνωστος επικοινώνησε τρείς φορές με την παραπονούμενη και επικαλούμενος δύο φορές ότι έμβασε κατά λάθος, ποσό μεγαλύτερο του συμφωνηθέντος και μια ότι πλήρωσε σχετική ασφάλεια στην εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών, ζήτησε από την παραπονούμενη να του αποστείλει πίσω το ανάλογο ποσό.

Τα όσα ανέφερε ο υποτιθέμενος αγοραστής, επιβεβαιώνονταν μάλιστα από ηλεκτρονικά μηνύματα που λάμβανε η παραπονούμενη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας διαδικτυακών πληρωμών, σύμφωνα με τα οποία τα χρήματα είχαν κατατεθεί στο λογαριασμό της. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η παραπονούμενη να πειστεί και να αποστείλει τα χρήματα στον άγνωστο.

Λίγες μέρες αργότερα, η παραπονούμενη έλαβε νέο μήνυμα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών, σύμφωνα με το οποίο για να μπορεί να γίνει αποδέσμευση των χρημάτων της, θα έπρεπε να στείλει μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, αντίγραφο της πολιτικής της ταυτότητας. Η παραπονούμενη το έπραξε και λίγες ώρες αργότερα, έλαβε μήνυμα μέσω του ίδιο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με το οποίο είχε κερδίσει €50,000 σε κάποιο διαγωνισμό και πως θα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των €990, ως φόρο για να παραλάβει το έπαθλό της.

Η παραπονούμενη, επικοινώνησε με την εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού, για να διευκρινίσει κατά πόσο ευσταθεί το εν λόγω μήνυμα. Αποτέλεσμα ήταν να διαπιστώσει ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την οποία λάμβανε τα μηνύματα από πλευράς εταιρείας, είναι πλαστή και πως δεν ανήκει στην εν λόγω εταιρεία. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι κανένα ποσό, δεν είχε εμβαστεί στο λογαριασμό της για την αγορά του επίπλου.
Το ΤΑΕ Μόρφου διερευνά την υπόθεση.

Με αφορμή το πιο πάνω περιστατικό, η Αστυνομία προτρέπει για ακόμα μια φορά όσους διαθέτουν προς πώληση διάφορα προϊόντα στο διαδίκτυο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, στις συναλλαγές τους  και να μην αποστέλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. Καλεί επίσης το κοινό, εάν αντιληφθεί τέτοια ή άλλου είδους απάτη μέσω διαδικτύου, να επικοινωνεί με τα επαρχιακά ΤΑΕ ή να υποβάλλει σχετικό παράπονο ηλεκτρονικά, μέσω της φόρμας καταχώρησης καταγγελιών/πληροφοριών για θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: