Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Η «Μαρία» σαρώνει την Καραϊβική



Από έναν νέο κυκλώνα κατηγορίας 5, τον υψηλότερο της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, δοκιμάζεται ξανά η Καραϊβική λίγες ημέρες μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα.


Αυτή τη φορά ο κίνδυνος ακούει στο όνομα «Μαρία», όπως ονομάστηκε ο κυκλώνας με τους ανέμους έως και 260χλμ./ώρα με την Καραϊβική να έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.


Το πρώτο νησί που ένιωσε την καταστροφική ορμή του «Μαρία» ήταν η Δομινική. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει αναφορές για θύματα ή ζημιές καθώς ο κυκλώνας πέρασε από το νησί κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα αλλάξει όταν θα καταφέρουν τα σωστικά συνεργεία να προχωρήσουν στην επιχείρηση αξιολόγησης των καταστροφών. 
Ένα από τα θύματα του κυκλώνα ήταν και ο πρωθυπουργός της Δομινικής Ρούσβελτ Σκέριτ, που χρειάστηκε τη βοήθεια των σωστικών συνεργειών καθώς, όπως έγραψε στο Facebook, ξεριζώθηκε η σκεπή του σπιτιού του. «Είμαι στο έλεος του τυφώνα. Το σπίτι μου πλημμυρίζει» συνέχισε τη «ζωντανή μετάδοση» ο Σκέριτ, ο οποίος τελικά ενημέρωσε ότι σώθηκε χάρη στην επέμβαση των πυροσβεστών.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Δομινίκη δέχεται το χτύπημα ενός κυκλώνα 5 καθώς το 1979 το νησί σαρώθηκε από τον τυφώνα Ντέιβιντ που προκάλεσε το θάνατο 56 ανθρώπωνω και άφησε χωρίς σπίτι τα 3/4 του τοπικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα επόμενα νησιά τα οποία θα νιώσουν την οργή του «Μαρία» θα είναι η Γουαδελούπη, το Μονσεράτ, τα Σεντ Κιτς και Νέβις, οι Αμερικανικές και οι Βρετανικές Παρθένες νήσοι καθώς και το Πουέρτο Ρίκο.

Η Μαρτινίκα κηρύχθηκε τη Δευτέρα σε κατάσταση βιολετί συναγερμού και η Γουαδελούπη σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, όπου άφησε πίσω του 11 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.


http://www.protothema.gr/world/article/714705/i-maria-me-anemous-260hlm-saronei-xana-tin-karaiviki/