Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Νέα μεγάλη διάκριση του Σκοπελίτη Αν. καθηγητή Γιάννη Κρικίδη

Ευρωπαϊκή χορηγία ερευνητικής αριστείας απονέμεται στον Αν. Καθηγητή του Παν. Κύπρου Ιωάννη Κρικίδη.


To καινοτόμο έργο αφορά σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα που μεταφέρουν ταυτόχρονα πληροφορία και ενέργεια.

Στον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Κρικίδη του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει απονεμηθεί η ερευνητική χορηγία ERC Consolidator Grant, μια από τις πιο υψηλές διακρίσεις στον τομέα ευρωπαϊκών χορηγιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Πρόκειται για το δεύτερο ERC Consolidator Grant που εξασφαλίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ερευνητική χορηγία ERC Consolidator Grant παρέχει μακροχρόνια χρηματοδότηση στους επιφανέστερους Ευρωπαίους επιστήμονες για να ακολουθήσουν φιλόδοξες, πρωτοποριακές και μη-συμβατικές ερευνητικές κατευθύνσεις. Σ

ύμφωνα με την ιστοσελίδα του προγράμματος (http://erc.europa.eu), κύριος στόχος των χορηγιών αυτών είναι να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει την επιστημονική αριστεία στους καλύτερους και πιο δημιουργικούς ερευνητές της Ευρώπης, με ερευνητική εμπειρία 7 έως 12 χρόνια από την απόκτηση του Διδακτορικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 19 συνολικά έργα ERC που εξασφάλισε η Κύπρος, τα 15 ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 Η επιλογή του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Κρικίδη επιβεβαιώνει την εξαιρετική διεθνή αναγνώριση που τυγχάνει και τις εντυπωσιακές ερευνητικές επιδόσεις του. Ο Ιωάννης Κρικίδης είναι ένας από τους νεότερους επιστήμονες που εξελέγη Μέλος (“Fellow”) του Διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (“Institute of Electrical and Electronics Engineers - IEEE”), κατόπιν μιας ενδελεχούς διαδικασίας αξιολόγησης από ειδικές επιτροπές, ενώ το έργο του συγκαταλέγεται στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως για το 2017 και 2018, σύμφωνα με τον τελευταίο ετήσιο κατάλογο που συντάσσει κάθε χρόνο ο οργανισμός Thomson Reuters, “The World’s Most Influential Scientific Minds 2017 & 2018”.

Η ερευνητική χορηγία ERC Consolidator Grant αφορά το έργο APOLLO (Advanced Signal Processing Technologies for Wireless Powered Communications) και ανέρχεται σε περίπου €2 εκατομμύρια. Στο πλαίσιο της χορηγίας θα χρηματοδοτηθεί μια ομάδα 8 ερευνητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία θα αναλάβει πρωτοποριακή έρευνα με στόχο το σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων που μεταφέρουν ταυτόχρονα πληροφορία και ενέργεια. 

Σε αντίθεση με τα συμβατά τηλεπικοινωνιακά συστήματα που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα με σκοπό να μεταφέρουν μόνο πληροφορία, το έργο APOLLO θα αναπτύξει βασική έρευνα και τεχνολογικά εργαλεία που θα επιτρέπουν την ταυτόχρονη μεταφορά πληροφορίας και ενέργειας σε συσκευές με μικρές ενεργειακές απαιτήσεις (π.χ. δίκτυα αισθητήρων). Η προτεινόμενη μεθοδολογία περιλαμβάνει θεωρητική μελέτη χρησιμοποιώντας εργαλεία από τη θεωρία της Πληροφορίας και τη Στοχαστική Γεωμετρία, σχεδιασμό κυματομορφών, τεχνικές προσανατολισμού ακτινοβολούμενης δέσμης (energy beamforming) και νέες τεχνικές επεξεργασίας σήματος. 

Η έρευνα αυτή θα έχει σημαντική εφαρμογή στα μελλοντικά τηλεπικοινωνιακά συστήματα με έμφαση τo Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), όπου δισεκατομμύρια αντικείμενα που χρειάζονται ενέργεια για τη λειτουργία τους, συνδέονται μεταξύ τους τηλεπικοινωνιακά μέσω του διαδικτύου.

Η εν λόγω  έρευνα  που πρόκειται να εκπονηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μάλιστα με Χορηγία ERC αναδεικνύει την  εξαίρετη θέση που αυτό κατέχει διεθνώς σε θέματα ερευνητικής αριστείας. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τόνισε ότι πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Κρικίδη: «Το 2018 κλείνει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ερευνητές μας πετυχαίνουν τη διάκριση σε πολύ ανταγωνιστικά προγράμματα. Αποδεικνύουν έμπρακτα, ότι είναι αφοσιωμένοι στη διδασκαλία και στην έρευνα και ότι μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια συναδέλφους τους σε Ευρώπη και διεθνώς. Συγχαίρω θερμά τον κ. Κρικίδη και του εύχομαι κάθε επιτυχία στο ερευνητικό έργο που ανέλαβε».

Ο Ιωάννης Κρικίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής της νέας Στρατηγικής Ερευνητικής Μονάδας «IRIDA Research Centre for Communication Technologies». Απέκτησε το δίπλωμα Μηχανικών Υπολογιστών από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2000 και τα πτυχία M.Sc και Ph.D από την Σχολή Ecole Nationale Superieure des Telecommunications (ENST), Παρίσι, Γαλλία, το 2001 και το 2006, αντίστοιχα. Από το 2006 έως το 2007 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Σχολή ENST, ενώ από το 2007 έως το 2010 ήταν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ηνωμένο Βασίλειο.\