Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Πάφος. Ποδοσφαιρική ιστορική αναδρομή στο 34o Συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ

 Μία ιστορική αναδρομή στην παρουσία κυπριακών ομάδων στην Α’ Εθνική και αναφορά σε κυπριακά «κανόνια» που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα περιλάμβανε τη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου ΕΑΚ το οποίο διεξάγεται στην Πάφο, στον πολυχώρο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, ο Δημήτρης Δημητρίου, τέως αντιπρόεδρος της ΕΑΚ, εξιστόρησε τα γεγονότα που έφεραν την απόφαση για να λαμβάνουν μέρος οι κυπριακές ομάδες στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής το 1967. Αναφέρθηκε σε περιστατικά που αφορούσαν τη συμμετοχή Ολυμπιακού, ΑΕΛ, ΕΠΑ, Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ, καθώς και στον τερματισμό της συμμετοχής το 1974.
Μία σημαντική διαπίστωση ήταν ότι επί ευκαιρίας της συμμετοχής στην Α΄ Εθνικό, πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες αποστολές αθλητικών συντακτών εκτός Κύπρου.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Γιαννόπουλος, Αρχισυντάκτης Αθλητικών Ειδήσεων ΕPT αναφέρθηκε σε μερικούς από τους Κύπριους επιθετικούς που έπαιξαν στην Α΄ Εθνική και διέπρεψαν. Έκανε αναφορά στους Παύλο Βασιλείου, Παμπουλλή, Τάσο Κωνσταντίνου, Γιώργο Σαββίδη, Γιασεμάκη Γιασεμή, Γιάννο Οκκά, Μιχάλη Κωνσταντίνου, Σίνισα Γκόγκιτς και τον Βασίλη Χατζηπαναγή.
Όπως αναφέρεται, το Συνέδριο διοργανώνεται με την υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), σταθερού συνοδοιπόρου της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) από ιδρύσεως της αλλά και διαχρονικού αιμοδότη του συνεδρίου ΕΑΚ – ΠΣΑΤ και με συνεργασία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ).
Βραβεύσεις
-----------
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης βραβεύθηκαν οι νικητές των Δ’ Δημοσιογραφικών Βραβείων της ΕΑΚ.
Συγκεκριμένα σε τελετή που έγινε στον Πολυχώρο «Αττικόν» στην Πάφο το βράδυ της Τρίτης, 31 Οκτωβρίου, βραβεύθηκαν οι νικητές των επτά κατηγοριών των Δ’ Δημοσιογραφικών Βραβείων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ). Η εκδήλωση αποτέλεσε, επίσης, μέρος της έναρξης του Συνεδρίου ΕΑΚ-ΠΣΑΤ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, 2 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα δημοσιογραφικά βραβεία έχουν θεσμοθετηθεί από το 2020 ως μία ευκαιρία για να αναδειχθεί η ποιοτική δουλειά των αθλητικών συντακτών, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα τόσο από τις εργασίες που κερδίζουν τον έπαινο, όσο και από όλες τις υποψηφιότητες που τίθενται ενώπιον των μελών της κριτικής επιτροπής, η δουλειά της οποίας στις πλείστες περιπτώσεις είναι δύσκολη για επιλογή αυτών που ξεχωρίζουν.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, εξήρε τη σημασία της θέσπισης των Δημοσιογραφικών Βραβείων και μετέφερε την ικανοποίηση που νιώθει όταν κάθε χρονιά τηλεφωνεί και ενημερώνει τους νικητές.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, πρόεδρος του ΚΟΑ, διαχρονικού υποστηρικτή της ΕΑΚ, σημείωσε ότι: «Το έργο που επιτελείτε οι αθλητικογράφοι είναι ιερό. Πρέπει να κρίνετε και να επικρίνετε. Να επιβραβεύετε ότι αξίζει στον αθλητισμό και να στηλιτεύετε αυτά που τον αμαυρώνουν».
Oι νικητές στις επτά κατηγορίες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι νικητές των επτά κατηγοριών των Δ’ Δημοσιογραφικών Βραβείων:
1. «Φωτογραφία Ποδόσφαιρο»
Νικητής: Μάριος Γρηγορίου
Δεύτερη θέση: Γιώργος Μιχαήλ
2. «Φωτογραφία Σπορ σε δράση»
Νικητής: Κωνσταντίνος Κυπριανού
Δεύτερη θέση: Κωστάκης Σαββίδης
3. «Φωτογραφία Μακριά από τη δράση»
Νικητής: Μιχάλης Κοντογιώργης
Δεύτερη θέση: Αναστασία Καρεκλά
4. «Αρθρογραφία»
Νικητής: Ανδρέας Απόστρατος
Δεύτερη θέση: Χαράλαμπος Παρπεττάς
5. «Αφιέρωμα»
Νικητής: Δημήτρης Γιόκκας
Δεύτερη θέση: Χρίστος Θεοχάρους
6. «Συνέντευξη»
Νικητής: Θεόδωρος Κόμπος
Δεύτερη θέση: Μάριος Πολυδώρου
7. «Audiovisual»
Νικητής: Σάββας Πηλακούτας
Δεύτερη θέση: Βόρις Καραγιάννης
Επιπλέον, η ΕΑΚ βράβευσε το γραφείο Τύπου της ΚΟΕΑΣ με το έπαθλο «Γραφείο Τύπου» για την εξαιρετική κάλυψη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου «Βουδαπέστη 2023» και το στάδιο «Αlphamega» με την ειδική διάκριση «Media Facilities» για την εξαιρετική φιλοξενία και διευκολύνσεις που παρέχει στους αθλητικούς συντάκτες για να επιτελέσουν το έργο τους.



Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στους Άκη Χατζήκυριακο, Νίκο Γερμανό, Χρίστο Ζαβρό, Άντρο Ευαγόρου, Λάκη Αντωνιάδη και στον μακαριστό Τάκη Τσαμαδό, οι οποίοι είναι πρωτεργάτες της αθλητικής δημοσιογραφίας στην Πάφο. Τιμητική διάκριση έλαβαν, επίσης, οι συντελεστές της εκπομπής «Αθλητικό Πανόραμα» του ΡΙΚ, που στηρίζει ο ΚΟΑ, ο Fevzi Beyar που είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος που εγγράφηκε στην ΕΑΚ και ο Άθως Παπαμιχαήλ (καταγραφή Ρεκόρ Γκίνες για τις 80 σερί νίκες των Απόλλων Ladies από το 2008 μέχρι το 2014).
Οι Ανδρέας Λαζανίτης, Πάμπος Στυλιανού και Άκης Κυριάκου βραβεύθηκαν για το συγγραφικό τους έργο.




ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: