Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Σε κλίμα έντασης η συνάντηση της Ομοσπονδίας Κέντρων Αναψυχής με τον Υπουργό Εργασίας, λόγω των «καυτών» προβλημάτων του κλάδου

Τα «καυτά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα αναψυχής και τα οποία δεν μπορούν να βρουν λύσεις, οδήγησαν την Ομοσπονδία Κέντρων Αναψυχής σε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  Γιάννη Παναγιώτου.

Μιλώντας σε πολύ έντονο ύφος στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νεόφυτος Θρασυβούλου, ανέφερε ότι,  η  έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι το κυριότερο από αυτά. Λύσεις δεν έχουν εξευρεθεί, είπε,  με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να βρίσκονται σε απόγνωση και πολλές από αυτές να υπολειτουργούν ή να βάζουν λουκέτο.

Τέθηκε το θέμα της εξασφάλιση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, μιας και η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Χρειάζονται περίπου 3 μήνες για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησης, σημείωσε ο κ. Θρασυβούλου, ενώ είναι πάρα πολλά και τα δικαιολογητικά που ζητεί η Υπηρεσία.

 Εξάλλου, το θέμα εργασίας των αιτητών ασύλου απασχολεί τους επιχειρηματίες, μιας και την μια στιγμή επιτρέπεται η εργοδότητή τους και την άλλη διαγράφονται, χωρίς να ενημερώνονται οι εργοδότες. Αρκετοί από αυτούς, τόνισε ο κ. Θρασυβούλου, έχουν εκπαιδευτεί,  έχουν μάθει τη δουλειά και ζητάμε όπως παραμένουν στην εργασία τους.

Ζητήθηκε επίσης, κατά τη συνάντηση, όπως καταργηθεί η μονάδα του 10% που ισχύει τώρα, κάτι που έγινε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο Νεόφυτος Θρασυβούλου, αναφέρθηκε στα σφοδρά παράπονα που δέχεται καθημερινά από τα μέλη της Ομοσπονδίας και κάλεσε τον Υπουργό να βρει λύσεις εδώ και τώρα, ενώ σημείωσε πως κάποιες απομακρυσμένες περιοχές όπως η Πόλη Χρυσοχούς να τυγχάνουν μιας διαφορετικής αντιμετώπισης σε πολλά από τα προβλήματά τους.  

Ο Υπουργός παίρνοντας το λόγο δεσμεύτηκε ότι,  το Υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει πολύ σύντομα και θα προσχωρήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών εργοδότησης υπαλλήλων από Τρίτες χώρες, σημειώνοντας ότι, θα ζητούνται πλέον τα πραγματικά χρήσιμα δικαιολογητικά. Πρόσθεσε ότι, στους επόμενους 2 μήνες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Αναφορικά με τους αιτητές ασύλου, είπε ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται μέσω του Εργάνης, αν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στην επιχείρησή τους ή όχι.  

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι, θα γίνει προσπάθεια σύναψης διμερών σχέσεων με χώρες που είναι κοντά στην Κύπρο, όπως η Σερβία, Γεωργία, Αρμενία, ίσως και Φιλιππίνες, που έχει πολλούς χριστιανούς. Αυτό σημαίνει ότι, θα μπορούν οι υπήκοοι των χωρών αυτών να έρθουν και να εργαστούν εύκολα στην Κύπρο, χωρίς διαδικασίες. Έγινε αναφορά και για τις υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ, όπως εργοδοτούνται από τώρα και πάλι χωρίς διαδικασίες.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός τόνισε ότι, κατανοούμε τα προβλήματά σας και θα βοηθήσουμε στην επίλυση τους, έχουμε αδυναμίας σαν υπουργείο αλλά θα  καταφέρουμε να βελτιωθούμε με την βοήθειά όλων σας.    

Η Ομοσπονδία Κέντρων Αναψυχής, που παρέδωσε επιστολή στον Υπουργό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα ενημερώσει τα μέλη της για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας,  θα δώσει το χρόνο που ζήτησε το Υπουργείο κι αν δεν ικανοποιηθεί θα προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα ανά το Παγκύπριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: