Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Εγκεφαλικά νεκρός ξύπνησε την ώρα που του αφαιρούσαν οι γιατροί ζωτικά όργανα


 
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ένας 36χρονος άνδρας που είχε υποστεί ανακοπή και, σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν εγκεφαλικά νεκρός, ξύπνησε την ώρα που οι χειρουργοί σε νοσοκομείο του Κεντάκι, αφαιρούσαν τα όργανά του για δωρεά.


Η οικογένειά του Άντονι Τόμας «TJ» Χούβερ δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι η περίπτωσή του εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία για τη δωρεά οργάνων επισημαίνοντας ότι ο άνθρωπός τους βίωσε έναν αληθινό εφιάλτη.

Ενώ ήταν νεκρός, σύμφωνα πάντα με το ιατρικό πρωτόκολλο, ξαφνικά, την ώρα που η ομάδα των χειρουργών του αφαιρούσαν τα όργανα, αναστήθηκε...

Όπως ανέφεραν την Πέμπτη το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (National Public Radio) και ο ειδησεογραφικός σταθμός του Κεντάκι WKYT, η υπόθεση του Άντονι Τόμας Χούβερ βρίσκεται υπό διερεύνηση των αξιωματούχων της πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι, οι αξιωματούχοι του συστήματος προμήθειας οργάνων των ΗΠΑ επιμένουν ότι υπάρχουν ειδικά μέτρα για την πρόληψη τέτοιων επεισοδίων, αν και η οικογένειά του δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η εμπειρία τους επιτάσσει την ανάγκη για κάποια τουλάχιστον μεταρρύθμιση στον τομέα δωρεάς οργάνων.
Η αδελφή του Χούβερ, Ντόνα Ρόρερ, εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ότι ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist health στο Ρίτσμοντ του Κεντάκι, τον Οκτώβριο του 2021 εξαιτίας της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

Σε λίγες ώρες, οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά του ότι δεν είχε καθόλου αντανακλαστικά ή εγκεφαλική δραστηριότητα και τελικά οι συγγενείς αποφάσισαν να τον αφαιρέσουν από το μηχάνημα υποστήριξης, όπως μεταδίδει ο σταθμός του Κεντάκι WKYT.

Τότε το προσωπικό του νοσοκομείου είπε στην αδερφή του «αποθανόντα» ότι ήταν δωρητής οργάνων. Το νοσοκομείο, ως όφειλε, έκανε έρευνα για τα όργανα που θα ήταν βιώσιμα και μάλιστα η διεύθυνσή του έκανε και μία τελετή προς τιμήν του.

Η Ρόρερ παραδέχεται ότι τα μάτια του Χούβερ άρχισαν να ανοίγουν και να φέρεται ότι παρακολουθούν τις κινήσεις των αγαπημένων του, σύμφωνα με το WKYT.

«Μας είπαν ότι ήταν απλώς μια αντανακλαστική κίνηση - ένα φυσιολογικό πράγμα», δήλωσε στο πρακτορείο. «Ποιοι είμαστε εμείς για να αμφισβητήσουμε το ιατρικό σύστημα;»
Περίπου μία ώρα αφότου ο Χούβερ είχε εισαχθεί στο χειρουργείο για την αφαίρεση των οργάνων του, ένας γιατρός βγήκε έξω από την αίθουσα λέγοντας ότι ο ασθενής «δεν ήταν έτοιμος».

«Ξύπνησε», δήλωσε η Ρόρερ προσθέτοντας ότι οι γιατροί της συνέστησαν να πάρει τον αδελφό της στο σπίτι και να τον κάνει να νιώσει άνετα, αν και πιθανότατα δεν θα ζούσε πολύ περισσότερο.

Η ίδια, όπως είπε στο τοπικό δίκτυο WKYT, φρόντιζε τον Χούβερ τα τελευταία τρία χρόνια.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο του Κεντάκι ανέφερε ότι η Ρόρερ έμαθε λεπτομέρειες από την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο αδελφός στο νοσοκομείο Baptist και της Kentucky Organ Donor Affiliates (Koda) μόλις τον Ιανουάριο.

Τότε, ένας πρώην υπάλληλος της Koda επικοινώνησε μαζί της προτού η Ρόρερ στείλει σχετική επιστολή σε μια επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησε ακρόαση που εξέταζε τους οργανισμούς προμήθειας οργάνων, ανέφερε το NPR.

Η συντάκτρια της επιστολής υποστήριξε ότι είδε τον Χούβερ να αρχίζει να «χτυπιέται» πάνω στο χειρουργικό τραπέζι καθώς και να αρχίζει να κλαίει, σύμφωνα με το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο του Κεντάκι.

Σε απάντηση στις μαρτυρίες που μετέφερε η Ρόρερ στο δίκτυο WKYT και το National Public Radio (NPR), το νοσοκομείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ασφάλεια των ασθενών ήταν η «ύψιστη προτεραιότητά του».

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους για να διασφαλίσουμε ότι ακολουθούνται οι επιθυμίες τους για δωρεά οργάνων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η Koda εξέδωσε τη δική της δήλωση στο NPR υποστηρίζοντας ότι για την περίπτωση του Χούβερ «δεν έχει έχουν δοθεί οι απαιτούμενες λεπτομέρειες, ότι ο οργανισμός δεν έχει συλλέξει ποτέ όργανα από ζωντανούς ασθενείς και ότι κανείς εκεί δεν έχει ποτέ πιεστεί να το κάνει.

Σε δήλωσή της στο δίκτυο WKYT από την οργάνωση Network for Hope, στην οποία η Koda εντάχθηκε τον Μάιο, ανέφερε ότι ομάδες όπως η δική τους «δεν εμπλέκονται στη φροντίδα των ασθενών ... δεν ανακοινώνουν την ώρα θανάτου ... κι έχουν την εξουσία να προχωρήσουν στην αφαίρεση οργάνων μόνον όταν ο ανεξάρτητος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ενός ασθενούς έχει δηλώσει ώρα θανάτου».

Παρ' όλα αυτά, το WKYT και το NPR ανέφεραν ότι το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας καθώς και μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που συμβάλλει στην εποπτεία της προμήθειας οργάνων ερευνούν την υπόθεση.

Το National Public Radio (NPR) εκτιμά ότι ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης που έχει τραβήξει η υπόθεση του Χούβερ θα μπορούσε να υπονομεύσει ένα σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων με λίστα αναμονής άνω των 100.000 ατόμων.

Ένας καθηγητής Ιατρικής σε θέματα ηθικής με τον οποίο επικοινώνησε το ραδιόφωνο NPR δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι περιπτώσεις όπως αυτή του Χούβερ είναι γενικά «μεμονωμένες περιπτώσεις που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την άκρη και να αποτρέψουμε να ξανασυμβούν».

Η Ρόρερ, ωστόσο, υπερασπίστηκε την απόφασή της να δημοσιοποιήσει την ιστορία του αδελφού της, λέγοντας ότι αξίζει να τη μοιραστεί αν μπορεί προκειμένου «να ενθαρρύνει μια άλλη οικογένεια να μιλήσει αν είχε αντίστοιχο περιστατικό.

Ο αδερφός της, όπως επισημαίνει, «Έκανε ... προσπάθειες να πει: «Έι, είμαι εδώ», αλλά κατά κάποιο τρόπο τον αγνόησαν», δήλωσε η Rhorer στο WKYT. «Αλλά σταμάτησαν τη διαδικασία επειδή έδειχνε σημάδια ζωής. Κατά βάθος, ήξερα ότι κάτι συνέβαινε, αλλά συνέκρινα την προσπάθειά μου με τον Δαβίδ και τον Γολιάθ. Ποια είμαι εγώ για να τα βάλω με το ιατρικό σύστημα;», τόνισε η αδερφή του Χούβερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: