Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Η αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου από την Τρόικα που αναμένεται στην Κύπρο την προσεχή Τετάρτη κυριαρχεί στον κυπριακό Τύπο σήμερα. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης, μεταξύ άλλων, το θέμα των τ/κ περιουσιών και της Cyta, τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών, τα τεκταινόμενα στον τουρισμό και το νέο ωράριο των καταστημάτων.



«Ποια είναι τα βαρίδια της πρώτης αξιολόγησης» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Αλήθεια», η οποία γράφει για την αξιολόγηση την ερχόμενη Τετάρτη του μνημονίου από την Τρόικα, αναφέροντας ότι προκαλούν προβληματισμό η καθυστέρηση στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου αλλά και το σχέδιο μεταφοράς της εποπτείας των Συνεργατικών στην Κεντρική. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα, φιλοξενεί συνέντευξη του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αναφέρει ότι η απαίτηση για τιμωρία αυτών που πτώχευσαν τη χώρα είναι καθολική. Αλλού γράφει για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό νεαρού από τη ρίψη μολότοφ.

Η «Σημερινή», στο κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Σ’ εξεταστική περίοδο η οικονομία» γράφει για την επερχόμενη αξιολόγηση της Τρόικα. Αναφέρει ότι μετά την αξιολόγηση θα υποβληθεί έκθεση από την οποία θα εξαρτηθεί η δεύτερη δόση καθώς και το ποσό της. Αλλού προβάλλει αφιέρωμα στις εσωτερικές της σελίδες στο Δώρο Διάκου, το δίχρονο παιδί από φωτογραφία του 1976 που κρατά φωτογραφία του αγνοούμενου πατέρα του και είχε καταστεί σήμα κατατεθέν του δράματος που επέφερε η τουρκική εισβολή. Σε άλλο της θέμα η «Σ» δημοσιεύει συνέντευξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος δηλώνει ότι οι περικοπές μετατρέπουν το Πανεπιστήμιο σε διδακτικό κολέγιο δεύτερης διαλογής.

«Άρχισαν πιέσεις για δόσεις» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος», ο οποίος γράφει για έντονες προειδοποιήσεις από την Τρόικα προς τη Λευκωσία να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα για να πάρει την επόμενη δόση το Σεπτέμβρη και ότι μέχρι τότε πιθανόν να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα και φιλοξενώντας φωτογραφία του Προέδρου με συγγενή θύματος της έκρηξης του Μαρί γράφει για το τι σημαίνει στην Κύπρο «πολιτική ευθύνη». Αλλού η εφημερίδα γράφει για συμφωνία – πακέτο παραχώρησης επτά οικοπέδων στο κράτος από Τ/κ που άνοιξε το δρόμο επένδυσης στη Cyta.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Αναβρασμός στους Ημ. Οργανισμούς» γράφει ότι η Κυβέρνηση προωθεί το «πορτογαλικό μοντέλο» ιδιωτικοποιήσεων και ότι ΑΗΚ και Cyta τρέχουν να προλάβουν το επερχόμενο ξεπούλημα. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει επίσης για την αξιολόγηση της Τρόικας, αναφέροντας ότι στο τραπέζι θα τεθούν νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και δομικές αλλαγές. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας Τζερόνιμο ντε Σόουζα, ο οποίος λέει μεταξύ άλλων η βοήθεια της Τρόικας είναι «αλμυρό νερό σε διψασμένο ναυαγό».

«Περνά την πρώτη εξέταση η Κύπρος» είναι ο τίτλος της εβδομαδιαίας η «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία γράφει για σημαντική πρόοδο στα δημοσιονομικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι κρίσιμο ερωτηματικό παραμένει η Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η αγορά ελπίζει σε ανάκαμψη, αναφέροντας ότι το στοίχημα του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων είναι η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και η αύξηση της απασχόλησης. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Τάσου Μητσόπουλου στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να υπάρχει μελέτη για το μέλλον όλων των Ημικρατικών και ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί ενδιάμεση λύση για την ψηφιακή τηλεοπτική πλατφόρμα.

Η εβδομαδιαία «Μάχη», φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη του Ιωάννη Κασουλίδη με τίτλο «Χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι συνομιλίες» και γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών επιμένει πως η βάση των διαπραγματεύσεων επιβάλλεται να διευκρινιστεί. Αλλού, σε αποκλειστικό της θέμα, όπως αναφέρει, γράφει ότι συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα καζίνο και αποκαλύπτει τον οδικό χάρτη 18 βημάτων της μελέτης της Deloitte. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα επικαλείται δημοσίευμα της ιστοσελίδας defencenet.gr ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν καταλήξει στα βασικά σενάρια μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που προβλέπει γεφύρωση των εναέριων χώρων Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση "Sunday Mail", με τίτλο «Απρόβλεπτος ο τοπικός τουρισμός» φιλοξενεί δηλώσεις επιχειρηματιών του τουρισμού και γράφει ότι κάποιες περιοχές ανθίζουν αλλά σε άλλες τα πράγματα δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα, προβάλλοντας σχετική φωτογραφία, γράφει ότι ένα κομμάτι του δρόμου μεταξύ της Πόλης και του Κάθηκα στην Πάφο που έχει υποστεί μεγάλη ζημιά έχει αφεθεί έτσι για μήνες παρά το γεγονός ότι ο δρόμος χρησιμοποιείται επί καθημερινής βάσης.  Αλλού προβάλλει νέο βιβλίο για το Κυπριακό από τον πολιτικό αναλυτή Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: