Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Τα Σαββατιάτικα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Η συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους τέσσερις πρώτους μήνες διακυβέρνησής του κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης, μεταξύ άλλων, τη διαταγή για έρευνα από τον Πρόεδρο όσον αφορά στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης σκουπιδιών μετά από καταγγελίες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νέων που φιλοξενεί η Λεμεσός, την έρευνα που διενεργεί η Αστυνομία για την αγορά οικοπέδου από τη Cyta, την τροφική δηλητηρίαση παιδιών σε κατασκήνωση και τις καταγγελίες της Ζήνας Πουλλή για ανθρώπους που ασχολούνται με το ρουσφέτι στο Υπουργείο Παιδείας.



«Θα τα καταφέρουμε» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας η «Αλήθεια»,  η οποία προβάλλει τα μηνύματα που έστειλε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, γράφοντας ότι δήλωσε αισιόδοξος ότι η Κύπρος παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα καταφέρει να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους του προγράμματος. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα, γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχει ήδη ορίσει αξιωματικό και μέλη που διερευνούν την επένδυση της Cyta στη Δρομολαξιά. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών για εξοικονομήσεις της τάξης των €4 εκ. το μήνα στην εταιρεία.
Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Δεν έπεισε ο Πρόεδρος» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος αρνήθηκε ότι η κυπριακή πλευρά δεν μετέβη επαρκώς προετοιμασμένη στο Γιούρογκρουπ, κάλυψε το Μιχάλη Σαρρή, απορρίπτοντας τη δήλωση του Ρώσου Πρέσβη στη «Σ», ότι πήγε στη Μόσχα με προτάσεις που δεν ήταν καλά μελετημένες και ζήτησε πίστωση χρόνου από το λαό.  Αλλού, φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία αναφέρεται σε «τρένο με προορισμό το θάνατο» και γράφει για νεκρούς και τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου έξω από το Παρίσι. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι το αεροδρόμιο του Χίθροου έκλεισε χθες όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών.
«Μίζες και στα σκουπίδια» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος», η οποία πως γράφει μετά από καταγγελίες που έφτασαν στο Προεδρικό για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης σκουπιδιών ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες να σταματήσει η διαδικασία και να γίνει έρευνα. Σε άλλο της θέμα και φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία, η εφημερίδα προβάλλει τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, γράφοντας ότι αναφέρθηκε στις δυσκολίες, επιχειρώντας ωστόσο να δώσει μια θετική νότα. Αλλού η εφημερίδα γράφει για κύμα φυγής ανώτερων και ανώτατων στελεχών από την Εθνική Φρουρά.
Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα γράφει ότι κατά τη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε την ασυνέπειά του σε προεκλογικές του δεσμεύσεις, καταφεύγοντας στις πιέσεις που δέχθηκε στο Γιούρογκρουπ. Αλλού αναφέρεται σε καταγγελίες της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνας Πουλλή για ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με το ρουσφέτι στο Υπουργείο Παιδείας. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι όποιο θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ερευνητική Επιτροπή για να περάσουν άλλα πολιτικά μηνύματα ή μηνύματα σκοπιμοτήτων πρέπει να ανησυχούν.
«Η χαλαρότητα δεν είναι επιλογή», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της αγγλόγλωσσης "Cyprus Mail", η οποία επίσης αναφέρεται στην συνέντευξη Τύπου του Προέδρου γράφοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα ανεχθεί όσους καθυστερούν ή αγνοούν τις κατευθύνσεις που δίνονται από τη συμφωνία διάσωσης. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αναρρώνουν τα παιδιά που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση σε κατασκήνωση της ΣΕΚ στα Καννάβια. Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος του Βίλνιους, στη Λιθουανία σκοπεύει να εγκαταστήσει μια τεράστια οθόνη στο κτίριο του Δημαρχείου που θα καταγράφει τη διάθεση που επικρατεί στην πρωτεύουσα της χώρας.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση "Cyprus Weekly", με τίτλο «Ιστορία στην Ιστιοπλοΐα» φιλοξενεί δηλώσεις του αργυρού ολυμπιονίκη Παύλου Κοντίδη ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων που άρχισε στη Λεμεσό ότι έχει δοθεί στην Κύπρο μια χρυσή ευκαιρία να αναδείξει την κυπριακή φιλοξενία στον κόσμο της ιστιοπλοΐας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αρχίζει νέα εποχή για τη λιανική αγορά της Κύπρου με την ελευθεροποίηση του ωραρίου. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επέστρεψε τη δωρεάν λιμουζίνα που δικαιούται. - 

Δεν υπάρχουν σχόλια: