Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκία: Ιδρύεται καταφύγιο για άνδρες που κακοποιούνται από τις γυναίκες τους


Η υπουργός Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής της Τουρκίας Φατμά Σαχίν είπε ότι το υπουργείο της σκοπεύει να ανοίξει ένα καταφύγιο, στην Κωνσταντινούπολη, για άνδρες που υφίστανται σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση από τις γυναίκες τους.


«Τέτοια περιστατικά (ανδρών που υφίστανται βία από τις συζύγους τους) βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας από τα ΜΜΕ. Υπάρχουν άνδρες που πέφτουν θύματα βίας. Υπάρχουν αιτήσεις, στο υπουργείο μας και στην αστυνομία, από άνδρες που ζητούν προστασία από την οικογενειακή βία. Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε ένα καταφύγιο, στην Κωνσταντινούπολη, που θα υποδέχεται άνδρες οι οποίοι πέφτουν θύματα βίας από τις γυναίκες τους», είπε η Σαχίν στο Twitter.

Αν ανοίξει, το καταφύγιο για άνδρες θα είναι το πρώτο στην Τουρκία που θα επιχορηγείται και θα λειτουργεί από το κράτος. Θα υποδεχθεί, σε πρώτη φάση, 30 άνδρες, και θα τους προσφέρει, εκτός των άλλων, ψυχολογική στήριξη, ιατρικές και νομικές συμβουλές.

«Δεν είμαι υπουργός μόνο για τις γυναίκες. Είμαι επίσης υπουργός για τους άνδρες και τα παιδιά. Είναι καθήκον μου να προστατεύω και να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ανδρών, και των παιδιών, όπως και αυτά των γυναικών», είπε η Σαχίν.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα πέρυσι τον Μάϊο, όταν είπε ότι αξιολογεί κρούσματα ανδρών που πέφτουν θύματα σωματικής και ψυχολογικής βίας από τις συζύγους τους.

Οι περισσότεροι άνδρες υποφέρουν από ψυχολογική βία. Παραπονιούνται ότι οι γυναίκες τους τους διώχνουν από το σπίτι επειδή δεν μπορούν να βρουν δουλειά και να φροντίσουν τις οικογένειές τους.

Η οικογενειακή βία, σωματική και ψυχολογική, είναι μεγάλο πρόβλημα στην Τουρκία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες πέφτουν θύματα βίας στο σπίτι. Για τις γυναίκες είναι συνηθέστερη η σωματική κακοποίηση, και για τους άνδρες η ψυχολογική. Μία γυναίκα σκοτώνεται από τον άνδρα της κάθε ημέρα, κατά μέσον όρο, στην Τουρκία. Το 39% των γυναικών έχουν πέσει θύματα κακοποίησης κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22% στις ΗΠΑ, και μεταξύ 3-35% σε 20 χώρες στην Ευρώπη. Οι μόνες χώρες που έχουν περισσότερα κρούσματα από την Τουρκία είναι της υπο-σαχάριας Αφρικής.

nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: