Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Δέκα ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζονται από το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας


Δέκα ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζονται σε διαφορετικό βαθμό από το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου που πουλήθηκε ως βόειο κρέας.


Η γαλλική κυβέρνηση αποκάλυψε την ύπαρξη ενός "μονοπατιού" που διέρχεται από τουλάχιστον πέντε χώρες: τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, την Ολλανδία την Κύπρο. Η υπόθεση αφορά 750 τόνους κρέατος για περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια προμαγειρεμένα εδέσματα που πωλούνται σε 13 χώρες της Ευρώπης,

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, στα μέσα Ιανουαρίου 2013, κρέας αλόγου εντοπίζεται σε χάμπουργκερ. Στις 7 Φεβρουαρίου, η βρετανική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSA) αποκαλύπτει ότι τα λαζάνια με βόειο κρέας της εταιρείας Findus περιέχουν περισσότερο από 60% κρέας αλόγου.

Η Findus του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοινώνει ότι τα "υπό κατηγορία" κατεψυγμένα εδέσματα, που παράγονται από τη γαλλική υπεργολάβο Comigel αφαιρέθηκαν από τα ράφια στις 4 Φεβρουαρίου. Στις 15 Φεβρουαρίου, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από τους βιομηχάνους του τομέα εντόπισαν την παρουσία κρέατος αλόγου σε 29 προϊόντα με βόειο κρέας, σε 2.501 δείγματα (FSA). Τρεις άνδρες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για απάτη και εργάζονται σε ένα σφαγείο και σε ένα εργοστάσιο στην Ουαλία συνελήφθησαν στις 14/2.

Σε Γαλλία στις 12 Φεβρουαρίου, η εταιρεία κατεψυγμένων προϊόντων Picard ανακοινώνει ότι κρέας αλόγου ανιχνεύθηκε σε δύο παρτίδες κατεψυγμένων λαζανιών. Η Picard, που είχε πραγματοποιήσει προληπτική απόσυρση των εν λόγω προϊόντων, αποφάσισε να αναστείλει την εμπορία προϊόντων με "βόειο κρέας" που παρασκευάστηκαν από την Comigel. Η κυβέρνηση θεωρεί ως κύρια υπεύθυνη για το σκάνδαλο τη γαλλική εταιρεία Spanghero, και ένοχη για "οικονομική απάτη". Η υγειονομική της άδεια έχει ανασταλεί.

Στη Σουηδία, στις 8 Φεβρουαρίου, η γιγαντιαία εταιρεία τροφίμων Findus αποσύρει εδέσματα με κατεψυγμένα λαζάνια μετά από ελέγχους που έδειξαν ότι αυτά περιείχαν έως και 100% κρέατος αλόγου. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ απέσυραν επίσης τα προϊόντα από τον ίδιο προμηθευτή, την Comigel.

Στη Γερμανία, πολλά καταστήματα των αλυσίδων (Real, Edeka, Eismann, Kaiser`s-Tengelmann), ξεκίνησαν μια σειρά ελέγχων. Στις 13 Φεβρουαρίου, η Real ανακοίνωσε ότι κρέας αλόγου ανιχνεύτηκε σε παρτίδες κατεψυγμένων λαζανιών, που είχαν αποσυρθεί από τα ράφια λίγες ημέρες νωρίτερα για προληπτικούς λόγους.

Στην Ελβετία, ο όμιλος λιανικής πώλησης Coop επιβεβαίωσε στις 13/2 την παρουσία κρέατος αλόγου σε κατεψυγμένα λαζάνια, που είχαν αποσυρθεί την προηγουμένη από τα ράφια.
Στην Αυστρία, στις 15 Φεβρουαρίου, παρτίδες "με τορτελίνια με βόειο κρέας" που πωλούντο από τα καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας Lidl αποσύρθηκαν αφότου εντοπίστηκαν σε αυτά ίχνη κρέατος αλόγου.

Στη Νορβηγία, ο όμιλος των σούπερ μάρκετ NorgesGruppen επιβεβαιώνει στις 15 Φεβρουαρίου την παρουσία κρέατος αλόγου σε λαζάνια, προϊόντα που είχαν αποσυρθεί από τα ράφια πριν από μια εβδομάδα.
Στη Δανία, το Υπουργείο Τροφίμων αναφέρει στις 15/2 ότι άρχισε έρευνα σε ένα σφαγείο το οποίο θα μπορούσε να έχει αναμίξει κρέας αλόγου σε κρέας που παρουσιάζονταν ως βόειο και προοριζόταν για κατασκευαστές πίτσας.

Στην Ολλανδία, έλεγχοι έγιναν σε περίπου 140 σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία. Η δραστηριότητα μιας από αυτές τις εταιρείες ανεστάλη.
Οι Αρχές διερευνούν ενδεχόμενη εμπλοκή ολλανδικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπόρου, ο οποίος διακινούσε το κρέας που βρέθηκε στα λαζάνια Findus

Δεν υπάρχουν σχόλια: