Με στόχο την κατανόηση της οικονομικής οργάνωσης και δραστηριότητας της αρχαίας πόλης της Πάφου διεξήχθησαν και φέτος οι αρχαιολογικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου Jagiellonian της Κρακοβίας, οι οποίες έφεραν στο φως, μεταξύ άλλων, ένα μαρμάρινο κιονόκρανο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, η πέμπτη ανασκαφική περίοδος στην Αγορά της Νέας Πάφου, πρωτεύουσας της Κύπρου κατά την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο, που ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου, ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2015.
Ο ανασκαφική ομάδα αποτελείτο από 72 άτομα και ξεκίνησε φέτος, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Ewdoksia Papuci-Władyka, ένα νέο στάδιο της έρευνας, στα πλαίσια του προγράμματος Pafos Agora Project.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν σε μια περιοχή όπου περίπου το 95% του χώρου παραμένει ακόμη αδιερεύνητο, με την ομάδα να προσπαθεί να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου χώρου, τη φυσιογνωμία του και τη διάρκεια ζωής του. Οι έρευνες θα επεκταθούν μελλοντικά και στον ευρύτερο χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου.
Οι φετινές ανασκαφές διεξήχθησαν σε τρεις τομές που είχαν διανοιχθεί στην Αγορά κατά τα προηγούμενα έτη, αλλά και σε μια νέα τομή στη ΝΑ γωνία της πλατείας της Αγοράς.
Από τις έρευνες στην ανατολική στοά επιβεβαιώνεται ότι, τουλάχιστον κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, ο χώρος λειτουργούσε ως πεδίο εμπορικής δραστηριότητας και διαχωριζόταν από την Αγορά με έναν τοίχο.
Σε μια από τις τομές αποκαλύφθηκε το ανατολικό τμήμα ενός δωματίου, ενώ βρέθηκε και αποκαλύφθηκε επίσης και ένα μαρμάρινο κιονόκρανο Κορινθιακού ρυθμού.
(ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου