Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

10ος Διαγωνισμός FameLabCyprus2020 για νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης. Στο πλαίσιο του sCyenceFair ο προκριματικός



Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο διαγωνισμό FameLab 2020, για νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης, ο οποίος διοργανώνεται για δέκατη χρονιά από το British Council και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), σε συνεργασία με τη Scico Cyprus.

Το FameLab 2020 δίνει το έναυσμα σε νέους επιστήμονες να παρουσιάσουν το πάθος τους για την επιστήμη και την τεχνολογία σε μη εξειδικευμένο κοινό, ενώ παράλληλα προσφέρει στους ίδιους τα εφόδια και την κατάρτιση, ώστε να μπορούν, με απλά λόγια, να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011, ο διαγωνισμός προσφέρει ευκαιρίες ανέλιξης σε δεκάδες νέους, ταλαντούχους επιστήμονες, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους επιστήμονες στην Κύπρο και την Ευρώπη. Παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκδηλώσεις του British Council, διεθνώς.
Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο FameLab 2020 μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στο www.britishcouncil.cy/famelab μέχρι την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα άνω των 18 ετών που εργάζονται, σπουδάζουν ή είναι απόφοιτοι στους τομείς της τεχνολογίας, μηχανολογίας, ιατρικής, βιολογίας, χημείας, φυσικής, μαθηματικών κ.ά.
Ο προκριματικός γύρος,θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Απριλίου, στο πλαίσιο του SCyenceFair που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το Ινστιτούτο Κύπρου . Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά, για να παρουσιάσουν στο κοινό, ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους, με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό. Κριτική επιτροπή θα δώσει το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό στους 10 καλύτερους, οι οποίοιθα παρακολουθήσουν,στη συνέχεια, δωρεάν διήμερο Masterclass στην επικοινωνία της επιστήμης, από Βρετανούς εμπειρογνώμονες.
Ο μεγάλος τελικός, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη13Μαΐου, στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Ο νικητής του τελικού, θα κερδίσει χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ και τη συμμετοχή στο International FameLab 2020, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Βρετανία, στο πλαίσιο του CheltenhamScience Festival. Ο δεύτερος και ο τρίτος νικητής του FameLab 2020 θα κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο των 500 και 250 ευρώ αντίστοιχα.



H Ιστορία του FameLab
Το FameLab© αποτελεί σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών. Δημιουργήθηκε το 2005 στο πλαίσιο του Cheltenham Science Festival, ενώ μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο διαγωνισμός στη Βρετανία, σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός  πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.
Σχετικά με το BritishCouncil
Το BritishCouncil λειτουργεί στην Κύπρο από το 1940. Φέτος γιορτάζει 80 χρόνια παρουσίας στο νησί πραγματοποιώντας μια σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο τις πολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου. Το British Council είναι o διεθνής οργανισμός της Βρετανίας που προωθεί τις πολιτισμικές σχέσεις και παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες.Συνεργάζεται με περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού, στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, στην εκπαίδευση και την κοινωνία των πολιτών.