Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης στο επίκεντρο της ετήσιας διάλεξης Hubert Curien του Ινστιτούτου Κύπρου με ομιλητή τον Marc Mézard



Διάλεξη με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: επιτυχία, όρια, μύθοι και απειλές» με ομιλητή τον διεθνούς φήμης καθηγητή και Διευθυντή του École Normale Supérieure στο Παρίσι,  Marc Mézard, διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς διαλέξεων “Hubert Curien Memorial Lecture”.


H εκδήλωση, που ήταν ανοικτή για το κοινό, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου, στην Αθαλάσσα.

Τον Marc Mézard προσφώνησε ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Κόκκινος, ενώ στη διάλεξη παρευρέθηκαν μέλη του διπλωματικού σώματος, εξέχουσες προσωπικότητες από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, πολιτικοί αξιωματούχοι, και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του ο καθηγητής Marc Mézard, επικεντρώθηκε στη Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία πρόκειται να επιφέρει δραματικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μάλιστα, όπως είπε, τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στην ανάπτυξη της μηχανικής μάθησης στα «βαθιά δίκτυα» (deep networks), έχουν γίνει εντυπωσιακές ανακαλύψεις και έχουν δημιουργηθεί ποικίλες εφαρμογές, όπως ο αυτοματοποιημένος χαρακτηρισμός εικόνων, η αναγνώριση φωνής, η κατηγοριοποίηση/ταυτοποίηση των καταναλωτών, μέχρι και τα αυτοματοποιημένα παιχνίδια, σκάκι και Go.

Παράλληλα, ο καθηγητής Mézard υπέδειξε ότι πλέον οι αλγόριθμοι ανταγωνίζονται τους καλύτερους επαγγελματίες στην ανάλυση των συμπτωμάτων του καρκίνου του δέρματος ή στην ανίχνευση συγκεκριμένων ανωμαλιών στην ραδιολογία, ενώ με την πάροδο του χρόνου, πρόκειται να «γεννηθούν» και πολλές άλλες καινοτομίες. «Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιλύσει πολύ συγκεκριμένα προβλήματα, να μεταμορφώσει πολλές θέσεις εργασίας και να αναπτύξει περεταίρω οικονομικές δραστηριότητες απ’ ότι να τις καταστρέψει», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η διάλεξη έδωσε τροφή για σκέψη και προβληματισμό, καθώς σύμφωνα με την άποψη των σκεπτικιστών, η Τεχνητή Νοημοσύνη εμφανίζει συχνά και ανησυχητικές προοπτικές - από την καταστροφή της μαζικής εργασίας έως και την δημιουργία ρομπότ «πολεμιστών» που θα μπορούν να λαμβάνουν αυτόνομες αποφάσεις.

Ο Marc Mézard είναι θεωρητικός φυσικός. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το École Normale Supérieure στο Παρίσι, ενώ έκανε επίσης μεταδιδακτορικό στη Ρώμη και έγινε επικεφαλής της ομάδας στατιστικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Paris-Sud. Από το 2012 είναι Διευθυντής της École Normale Supérieure. Το κύριο πεδίο έρευνας του είναι η στατιστική φυσική και η χρήση της σε διάφορους κλάδους της επιστήμης. Τα τελευταία χρόνια, η έρευνά του επικεντρώνεται κυρίως στην επεξεργασία πληροφοριών σε ουδέτερα δίκτυα.

Η διακεκριμένη σειρά διαλέξεων εις μνήμην του Hubert Curien καθιερώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή Hubert Curien, ενός από τους σημαντικότερους επιστήμονες και πολιτικούς του 20ου αιώνα. Ο καθηγητής Curien υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κύπρου και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων. Νομπελίστες και διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και επιχειρηματίες που εξειδικεύονται σε θέματα παγκόσμιας σημασίας, διαχρονικά συγκαταλέγονται στους ομιλητές αυτής της σειράς διαλέξεων.