Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΕΤΑΠ. Απολογισμός έργου 2022 και δράσεις Έξυπνου Τουρισμού για το 2023

 

Εντός του επόμενου τριμήνου θα γίνει η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξασφάλιση υπηρεσιών Συμβούλων, οι οποίοι θα βοηθήσουν το Υφυπουργείο Τουρισμού στην ετοιμασία όρων ανοικτού διαγωνισμού και στη διεξαγωγή της μετέπειτα διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα αποσκοπεί στην εξεύρεση επενδυτή για την ανάπτυξη του έργου της Μαρίνας της Πάφου.

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου με θέμα Απολογισμός έργου 2022 και δράσεις Έξυπνου Τουρισμού για το 2023 και τα μετέπειτα χρόνια.
Ο κ. Κουμής σημείωσε πως η Μαρίνα Πάφου είναι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, η οποία θα δώσει νέα αναπτυξιακή πνοή και τη χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας έργο το οποίο έχει αναλάβει να προωθήσει το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στις προτεραιότητες της την επικαιροποίηση και ενίσχυση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, και ως στόχους μεταξύ άλλων έχει θέσει τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας για την ενδυνάμωση και ανάπτυξη νέων αγορών, την περαιτέρω ανάπτυξη της ενδοχώρας και της υπαίθρου, καθώς και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τη βιομηχανία του τουρισμού όπως είναι η ηχορύπανση και άλλα.
Επιπρόσθετα ο κ. Κουμής διαβεβαίωσε την ΕΤΑΠ Πάφου ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες τους.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουμής χαρακτήρισε επιτυχής την συμμετοχή της ΕΤΑΠ σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, που έχουν πραγματικά ωφελήσει την επαρχία.
Επεσήμανε ακόμη πως υπάρχει σειρά ζητημάτων που χρήζουν της στήριξης και αρωγής του Υφυπουργείου σε συνεργασία με άλλα αρμόδια Υπουργεία και φορείς. Το Υφυπουργείο σημείωσε πέραν της ευνόητης συνέχισης της προσπάθειας για προσέλκυση εισερχόμενου τουρισμού, μέσω στοχευμένων ενεργειών και διεθνών συνεργασιών μέσα από μια σειρά Σχεδίων Κινήτρων και Επιχορηγήσεων και άλλων δράσεων, θα συνεχίσει να προσφέρει ουσιαστική στήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη κι αναβάθμιση μιας πληθώρας πτυχών του τουριστικού προϊόντος ολόκληρης της Επαρχίας.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Κυριάκος Δρουσιώτης προέβη σε σύντομη παρουσίαση των τρεχουσών συνθηκών στον τουρισμό και παρουσίασε τα έργα και τις δράσεις Έξυπνου Προορισμού «Πάφος Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2022» ενώ έγινε και απολογισμός του έργου, του ρόλου και της δράσης της ΕΤΑΠ Πάφου για το 2022.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ ανέφερε πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρέθεσε τα χρόνια προβλήματα ενώπιον του Υφυπουργού Τουρισμού που παρόλο που αντιμετωπίζονται με αρκετή φαντασία και ελιγμούς και δυναμισμό μαζί με την ομάδα της ΕΤΑΠ, εντούτοις χρειάζονται την αρωγή της κυβέρνησης και των φορέων.
Εκτίμησε ακόμη πως έχουν επιτελέσει ένα σοβαρό έργο για την επαρχία Πάφου αλλά υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης. Η Πάφος, σημείωσε, πρέπει πάντοτε να καταστεί ένας προορισμός με αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, που να συνάδει πάντα με την αειφορία και την ανάδειξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού πλούτου της και για να καταστεί ανταγωνιστική με τους άλλους προορισμούς.
Στα μεγαλύτερα προβλήματα ο κ. Δρουσιώτης αναφέρθηκε στη γήρανση του προϊόντος και στην αναγκαιότητα της αναβάθμισης του, ώστε να εμπλουτιστεί με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αρκετά προβλήματα όσον αφορά το κόστος των μονάδων, αλλά και οι καθυστερήσεις έργων υποδομής, όπως είναι η Μαρίνα, ο δρόμος από την Πάφο στον αερολιμένα Πάφου, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ είπε πως ο Υφυπουργός Τουρισμού από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει μια αγαστή συνεργασία με την ΕΤΑΠ.
Σχετικά με το τίτλο, που εξασφάλισε η Πάφος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε πως αποτελεί θετική εξέλιξη.
Ακολούθως αναφέρθηκε και στο 2019 που αποτελεί χρονιά ορόσημο, αφού η Πάφος, όπως είπε, είχε 1.600.000 επισκέπτες, με 1,2 δις έσοδα περίπου σε συνάλλαγμα.
Πρόσθεσε πως το 2022 «καταφέραμε να έχουμε 80% και 85% αντίστοιχα σε αφίξεις και σε συνάλλαγμα». Είπε ακόμη πως το 2023 προσδοκούν να αγγίξουν τα επίπεδα του 2019 ή και καλύτερα.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Αττικόν, περιλάμβανε καλωσόρισμα και από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΤΑΠ Πάφου Νάσο Χατζηγεωργίου.
Αυτή ολοκληρώθηκε με δεξίωση και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Μουσικό Όμιλο Πάφου.

κυπε





Δεν υπάρχουν σχόλια: