Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΕΤΑΠ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χθές, Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023 στον Πολυχώρο Αττικόν η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, εκδήλωση απολογισμού του έργου 2022 και δράσεις “έξυπνου τουρισμού” η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Τουρισμού, κυρίου Κώστα Κουμή.

Ο κος Κουμής ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στις προτεραιότητες της την επικαιροποίηση και ενίσχυση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και στόχους μεταξύ άλλων, τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας για την ενδυνάμωση και ανάπτυξη νέων αγορών, την περαιτέρω ανάπτυξη της ενδοχώρας και της υπαίθρου.
Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στο θέμα προώθησης της υλοποίησης του έργου της Μαρίνας στην περιοχή Πότιμα καθώς και για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τη βιομηχανία του τουρισμού. Επεσήμανε πως πέραν της ευνόητης συνέχισης της προσπάθειας για προσέλκυση εισερχόμενου τουρισμού, μέσω στοχευμένων ενεργειών και διεθνών συνεργασιών μέσα από μια σειρά Σχεδίων Κινήτρων και Επιχορηγήσεων και άλλων δράσεων, θα συνεχίσει να προσφέρει ουσιαστική στήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη κι αναβάθμιση μιας πληθώρας πτυχών του τουριστικού προϊόντος ολόκληρης της Επαρχίας.
Στην συνέχεια συνεχάρη τον Δήμο Πάφου και την ΕΤΑΠ για την κατάκτηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023.
Ευχαρίστησε την ΕΤΑΠ Πάφου για το σημαντικό έργο που επιτελεί για ολόκληρη την επαρχία και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να ενώσουν δυνάμεις και να συνεχίσουν την σκληρή δουλειά. Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες της ΕΤΑΠ Πάφου.



Στην συνέχεια με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων παρουσιάστηκαν οι δράσεις της ΕΤΑΠ Πάφου που συνέβαλαν στην κατάκτηση του τίτλου της Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού καθώς και το επίσημο Φιλμάκι που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή επιτροπή για την “Εξυπνη” Πάφο αλλά και το έργο, τον ρόλο και τις δράσεις της Εταιρείας για όλη την επαρχία για το 2022.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, κος Κυριάκος Δρουσιώτης, αναφέρθηκε στις τρέχουσες συνθήκες καθώς και στα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουριστική Βιομηχανία. Υπογράμμισε δε ότι πάγια στρατηγική του Φορέα είναι η ανάπτυξη του τουρισμού της επαρχίας Πάφου, μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του προσφερόμενου προϊόντος και υπηρεσιών, καθώς και η επανατοποθέτηση της Επαρχίας στις προτιμήσεις των επισκεπτών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ανέλυσε τα δεδομένα και προοπτικές του προορισμού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας και κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις .
Ο κ. Δρουσιώτης επεσήμανε ότι στόχος είναι η καθιέρωση της Πάφου , ως ενός ποιοτικά ανώτερου τουριστικού προορισμού ο οποίος θα είναι σε πλήρη λειτουργία ολόχρονα.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν θέσεις και εισηγήσεις όπως:
• Άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων για αναχαίτιση της αστυφιλίας και αναζωογόνησης της υπαίθρου
• Επέκταση του Διεθνές Αεροδρομίου Πάφου ιδιαίτερα τους χώρους αναχωρήσεων, αφίξεων και υπαίθριου χώρου σύντομης αναμονής για επιβίβαση
• Επίσπευση των διαδικασιών για την δημιουργία Μαρίνας στα Πότιμα.
• Υιοθέτησή Τεχνολογικών εργαλείων για παρουσίαση του επαρχιακού Μουσείου Πάφου και Μουσείο Αρσινόης στην Πόλη Χρυσοχούς
• Συνέχιση της αύξησης και αναβάθμιση των οργανωμένων παραλιών λουομένων
• Συνέχιση της αναβάθμισης και εξωραϊσμού του δομημένου περιβάλλοντος κυρίως στις τουριστικές περιοχές αλλά και την ενδοχώρα.
• Ολοκλήρωση του δρόμου Αεροδρομίου –Πάφου μέχρι την περιοχή Μαρίνας στα Πότιμα
• Ολοκλήρωση των βελτιωτικών έργων του δρόμου Πάφου –Πόλεως Χρυσοχούς και επιτάχυνση των κατασκευαστικών έργων για τον νέο αυτοκινητόδρομο.
• Αναβάθμιση και Λειτουργία του Κολυμβητηρίου Γεροσκήπου σε ολόχρονη βάση
• Δημιουργία αριθμού γηπέδων ποδοσφαίρου για φιλοξενία αγώνων και προετοιμασία ξένων ομάδων
• Την στήριξη για την λειτουργία της Σχολής Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο καθώς και του AUB (AmericanUniversityofBeirut) και στην δημιουργία νέου πυλώνα ανάπτυξης, Ανώτατης Εκπαίδευσης.
• Την ενίσχυση – διεύρυνση της διαφημιστικής εκστρατείας της Κύπρου με στόχευση στην απευθείας προσέλκυση πελατών/ επισκεπτών.
• Αύξηση των πτήσεων και διεύρυνση των προορισμών από και προς το αεροδρόμιο Πάφου για ενίσχυση του τουρισμού, της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας και των επενδύσεων. Ιδιαίτερη αναφορά για την ανάγκη ενίσχυσης πτήσεων από την Γερμανία
• Διεύρυνση των κινήτρων αναβάθμισης / ανακαίνισης / εκσυγχρονισμού τουριστικών μονάδων ούτως ώστε να καλύψουν και άλλους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας πέραν των ξενοδοχειακών μονάδων.
• Εισαγωγή ουσιαστικών κινήτρων που στοχεύουν στην τεχνολογική αναβάθμιση και στην ψηφιακή μετάβαση Τουριστικών επιχειρήσεων ώστε τα επόμενα χρόνια να καταστούν “έξυπνες”
• Παροχή κινήτρων σε μονάδες της τουριστικής βιομηχανίας για διατήρηση της λειτουργίας τους και κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου
• Επιμόρφωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών με στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε τουριστικά καταλύματα, κέντρα αναψυχής, παρεμφερείς υπηρεσίες όπως καταστήματα λιανικής πώλησης , γραφεία ταξί , γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, θαλάσσια σπόρ και γενικά σε όλους τους τομείς παροχής υπηρεσιών.
Στην Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημάρχοι Πάφου, Γεροσκήπου, Πόλεως Χρυσοχούς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου, Πρόεδρος ΕΒΕ Πάφου Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων, Πρόεδρος ΕΤΑΠ Λεμεσού, εκπρόσωποι κυβερνητικών και ημικρατικών οργανισμών, εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων και συνδέσμων που σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό, ξενοδόχοι, επαγγελματίες του τουρισμού και άλλοι εταίροι.
Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε με μοναδικά μουσικά ακούσματα από τον Μουσικό Όμιλο Πάφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: