Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων ΜΕ Πάφου στο Παιδαγ.Ινστιτούτο Γαλλίας

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Παρίσι σε συνεργασία με το France Education International πραγματοποίησε το προηγούμενο μήνα ομάδα Διευθυντών/ντριών Μέσης Εκπαίδευσης, με επικεφαλής τον ΠΛΕ Επαρχιακό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου κ. Γιώργο Κουτσίδη, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη διοργάνωση και πραγματοποίησή της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, στόχος της επίσκεψης ήταν η γνωριμία, ο διάλογος και η έναρξη ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων Κύπρου και Γαλλίας, έχοντας ως δεδομένο τις πολύ καλές και στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη διδασκαλία της Γαλλικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία της Μέση Εκπαίδευσης στην Κύπρο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το France Education International, που φιλοξένησε την κυπριακή αποστολή,είναι ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Σπουδών που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας και συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς, ειδικούς σε σύγχρονα θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Φιλοξενεί τακτικά σεμινάρια και συνέδρια και βασίζεται στην τεχνογνωσία μιας ομάδας 250 ατόμων και σε ένα δίκτυο περισσότερων από 1000 ειδικούς, εθνικούς και διεθνείς συνεργάτες.
Συνοδός και γενικός υπεύθυνος της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν ο M. StephaneLeFur, Chefdeprojects, FEI ο οποίος με πολλή επαγγελματισμό αλλά και με πολλή ευγένεια και αγάπη, προστίθεται στην ανακοίνωση, οργάνωσε άψογα και με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμα της επίσκεψης.
Συνοδός επίσης ήταν και ο M. Pierre Mondoloni, Επίτιμος Λυκειάρχης, FEI,ο οποίος ταξίδεψε από τη Μασσαλία στην έδρα του FEI για να παρίσταται, να ενημερώνει και να συνοδεύει την κυπριακή αποστολή.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε στο θεωρητικό μέρος γενική ενημέρωση για το Γαλλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα από τον Stephane Le Fur, Chefdeprojects και στη συνέχεια διάλεξη με θέμα: Ρόλος και λειτουργία του I’EAFC, κατάρτιση καθηγητών και διευθυντών από τον αναπληρωτή υπεύθυνο για την εκπαίδευση στελεχών, M.SebastienBoixet καθώς και εισήγηση με θέμα: Η διαχείριση του EPLE της σχολικής μονάδας από τον M. PierreMondoloni, Επίτιμο Λυκειάρχη, FEI.
Πολύ επωφελείς και χρήσιμες για τα μέλη της ομάδας των Διευθυντών/ντριών υπήρξαν συνεχίζει η ανακοίνωση, οι επισκέψεις σε 4 σχολικές μονάδες, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τους ομόλογούς τους εκπαιδευτικούς, ανταλλάσσοντας σκέψεις, ιδέες, εμπειρίες και τρόπους εργασίας, διατυπώνοντας παράλληλα ερωτήσεις και λύοντας απορίες.
Η φιλοξενία και η όλη διάθεση υποδοχής των κυπρίων εκπαιδευτικών στα γαλλικά εκπαιδευτήρια υπήρξε πραγματικά πολύ θερμή και εγκάρδια και εκεί τέθηκε η βάση για τη συνέχιση των επαφών, του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των σχολικών μονάδων.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε κατά την τελευταία συνεδρία,στην έδρα του FEI στις Σέβρες, με παρουσίαση του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος από τον ΠΛΕ κ. Γιώργο Κουτσίδη.
Επισημαίνεται ακόμη πως στο πλαίσιο της επίσκεψης αποκτήθηκαν πολύτιμες εμπειρίες και διαφάνηκαν τόσο ομοιότητες όσο και διαφορές ανάμεσα στα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών, οι οποίες αποτέλεσαν το έναυσμα για προβληματισμό και συζήτηση σε πολλά καίρια θέματα της εκπαίδευσης σήμερα.
Οι Διευθυντές/ντριες αποκόμισαν νέες γνώσεις, ήρθαν σε επαφή με σημαντικές ευρωπαϊκές δομές, επικοινώνησαν, συνυπήρξαν και έβαλαν τα θεμέλια για μια περαιτέρω συνεργασία. Οι ίδιοι και οι ίδιες θα αποτελούν τώρα τους πυρήνες διάδοσης των εμπειριών τους στις δικές τους ΣχολικέςΜονάδες για ενίσχυση της προσπάθειας για μια πιο ποιοτική εκπαίδευση.
Την ομάδα αποτελούσαν ο ΠΛΕ Επαρχιακός Επιθεωρητής Πάφου κ. Γιώργος Κουτσίδης, η επιθεωρήτρια Γαλλικών Ειρήνη Κουκάν, οι Διευθυντές: Αλέκος Θεμιστοκλέους, Ιωάννης Χατζηγιάγκου, Στέφανος Ελευθερίου, Νεόφυτος Αχιλλέως, οι Διευθύντριες: Ανδρούλλα Γεροσίμου,Ελευθερία Πολυκάρπου, Πάτρα Τσαβέλλα, Ελενίτσα Φακοντή-Ευσταθίου, Γρηγορία Πατσαλίδου, η λειτουργός στο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας στην Πάφο, Ιουλία Γεωργιάδου και η καθηγήτρια Γαλλικών, Ευρυδίκη Ιακωβίδου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: