Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Μαθητές από το Πολέμι και τη Βουδαπέστη ένωσαν δυνάμεις για το περιβάλλον

Στο πρόγραμμα με τίτλο «WASTE WISE-WATER WISE» και θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων και νερού στην Ουγγαρία και την Κύπρο, συμμετείχε με επιτυχία για τρία χρόνια το Γυμνάσιο Πολεμίου, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, στην κατηγορία KA229 - School Exchange Partnerships, ως εταίρος, μαζί με το σχολείο: Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium Hungary το οποίο ήταν ο συντονιστής του προγράμματος.
Στόχος ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών στα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της υπερκατανάλωσης καθώς και της αντιμετώπισης της λειψυδρίας με τις υδατικές πολιτικές στον τόπο μας. Οι μαθητές που συμμετείχαν, μέσα από έρευνα και εκπαιδευτικές επισκέψεις γνώρισαν την υπάρχουσα κατάσταση και τις πολιτικές αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων στην Κύπρο και την Ουγγαρία. Το πρόγραμμα περιλάμβανε την συνεργασία και ανταλλαγή ομάδων μαθητών και συντονιστικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Η ομάδα εκπαιδευτικών αποτελείτο  από τους Ντανιέλλα Μούγιαννου ΒΔΑ - Συντονίστρια, Δέσποινα Παφίτη, Στέλλα Νεοφύτου, Μαρία Ιωάννου, Γιώργο Κυπριανού, Έλενα Λαμπριανού, Άντρη Χαραλάμπους, Ορθοδοξία Φιλίππου και Γιάννο Οικονόμου.

Η ομάδα των Ούγγρων μαθητών και εκπαιδευτικών ήλθε στην Κύπρο κατά την εβδομάδα 23-30/9/21, όπου έγιναν περιβαλλοντικές δράσεις και επισκέψεις στο Φράγμα - Διυλιστήριο Κανναβιούς, στη μονάδα Αφαλάτωσης στα Κούκλια, στην παραλία Πόλης Χρυσοχούς, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παναγιάς καθώς και επισκέψεις στην κοινότητα Πολεμίου, σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου.  Τη βδομάδα 18 - 25.09.22 οι Κύπριοι μαθητές επισκέφτηκαν τη Βουδαπέστη σε εργοστάσια καύσης σκουπιδιών, διαχείρισης λυμάτων, καθώς και το Μουσείο Νερού του Δούναβη ενώ συμμετείχαν σε διαγωνισμό fashion show με ρούχα από ανακυκλώσιμα υλικά και κέρδισαν το πρώτο και τρίτο βραβείο. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν αναμφισβήτητα μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας που θα την θυμούνται σε όλη τους τη ζωή σαν μια καθοριστική δραστηριότητα της σχολικής τους ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: