Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Ηλίας Μυριάνθους για το Κυπριακό

Ο Ερντογάν διέλυσε τις ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία έχει διάθεση για καλή θέληση στο Κυπριακό

Η ομιλία του Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διέλυσε τις ψευδαισθήσεις που συντηρούν κάποιοι, ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει καλή θέληση στο Κυπριακό και επιβάλλει στην πλευρά μας τη διαμόρφωση τακτικής, η οποία να αντιμετωπίζει αποφασιστικά την τουρκική αδιαλλαξία.
Εφόσον, η «λύση» δύο κρατών και η αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας» του ψευδοκράτους, δηλαδή η «λύση συνομοσπονδίας δύο κρατών», απορρίπτονται ασυζητητί, η πλευρά μας πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι:
Πρέπει να διασφαλιστεί η επίλυση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος που είναι και η ουσία του Κυπριακού, δηλαδή το θέμα της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και του εποικισμού.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκομίσει κανένα οικονομικό ή πολιτικό όφελος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε και με την ειδική σχέση, που ενδεχομένως να έχει με την ΕΕ.
Θα συνεχιστεί η διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με φίλες χώρες, από τον οποίο ενεργειακό χάρτη θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία.
Δυστυχώς, έχει επιβεβαιωθεί ακόμα μια φορά ότι η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο την πρόκληση κόστους και δεν έχει καμία διάθεση για ουσιαστική συζήτηση με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό.

Ηλίας Μυριάνθους
βουλευτής ΕΔΕΚ Πάφου

Δεν υπάρχουν σχόλια: