Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Επτά χρόνια στο κελί κατέληξε 23χρονος Σουηδός για τον βιασμό ανήλικης


Ποινή φυλάκισης επτά χρόνων, επέβαλε  το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου στον Patrik Ivar Ivarsson από τη Σουηδία, 23 χρόνων, αφού βρέθηκε ένοχος μετά από ακροαματική διαδικασία στην κατηγορία του βιασμού ομοεθνούς του, ηλικίας 17,5 χρόνων.

Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν στις 19 Ιουλίου 2014 σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας όπου διέμενε ο 23χρονος μαζί με φίλους του για διακοπές. Σε άλλο ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας διέμενε και η ανήλικη, η οποία έφτασε στην Κύπρο για διακοπές με φίλες της.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, ο 23χρονος και η ανήλικη είχαν μεταβεί με φίλους τους το βράδυ της 19ης Ιουλίου 2014 σε δύο μπυραρίες της Αγίας Νάπας, όπου κατανάλωσαν οινοπνευματώδη ποτά, ενώ σε κάποια στιγμή οι δυο τους έφυγαν, χωρίς να αναφέρουν σε κανένα οτιδήποτε, και πήγαν στο ξενοδοχείο του νεαρού. Εκεί ο 23χρονος βίασε την ανήλικη και ακολούθως την εκδίωξε από το δωμάτιο. Η κοπέλα κατέφυγε στην υποδοχή του ξενοδοχείου και εκεί κλήθηκε η Αστυνομία, μέλη της οποίας μετέβησαν στο χώρο και έλαβαν την επίσημη καταγγελία της ανήλικης για το συμβάν, η οποία κατονόμασε τον 23χρονο ως το δράστη.

Ο 23χρονος συνελήφθηκε από την Αστυνομία με ένταλμα σύλληψης σε πολυκλινική στο Παραλίμνι, όπου μετέβη όταν διέφυγε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου, πηδώντας από το μπαλκόνι.

Η ανήλικη κατήγγειλε επίσης το επεισόδιο στη χώρα της όταν επέστρεψε στη Σουηδία, ενώ τον περασμένο μήνα ήρθε στην Κύπρο για να καταθέσει, κεκλεισμένων των θυρών λόγω της ηλικίας της, κατά τη διάρκεια της δίκης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Ο κατηγορούμενος, μέχρι την τελευταία στιγμή υποστήριζε την αθωότητα του, ενώ ο δικηγόρος του αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής του πελάτη του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νεαρό της ηλικίας του, στις οικογενειακές και προσωπικές του περιστάσεις, στις συνθήκες διάπραξης των εγκλημάτων και στο γεγονός ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Σουηδία έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα.

Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής, μεταξύ άλλων, το νεαρό της ηλικίας του κατηγορούμενου, τις οικογενειακές και προσωπικές του περιστάσεις, το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων και το χρόνο που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, τις επιπτώσεις της καταδίκης και ποινής, στον ίδιο και στην οικογένεια του, την εξωδικαστική του τιμωρία από τη δημοσιότητα που έλαβε η καταδίκη του στη Σουηδία και το γεγονός πως θα εκτίσει την όποια ποινή φυλάκισης του επιβληθεί, μακριά από τη χώρα και την οικογένεια του.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του σημείωσε την απουσία προσχεδιασμού και προγραμματισμού από μέρους του κατηγορούμενου, ενώ λήφθηκε υπόψη η «κατηγορηματική άρνηση» της κοπέλας όταν εισήλθε με τον κατηγορούμενο στο δωμάτιο του, «για οποιασδήποτε μορφής συναινετική σεξουαλική συνεύρεση μαζί του».

Ακόμα, στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο υπογράμμισε προς όφελος του κατηγορούμενου, την πολύ μικρή διαφορά ηλικίας μεταξύ του ιδίου και του θύματος, δίχως όμως να παραγνωρίζεται ότι η κοπέλα κατά το χρόνο του βιασμού της ήταν ανήλικη αφού ήταν ηλικίας 17 χρόνων και 10 μηνών.

Το Δικαστήριο κατέγραψε επίσης ως επιβαρυντικά στοιχεία για τον κατηγορούμενο, την από μέρους του χρήση επαναληπτικής βίας για εκφοβισμό της ανήλικης, το γεγονός ότι ενόσω τη βίαζε είχε το χέρι του στο στόμα και τη μύτη της, αναγκάζοντας την να προσποιηθεί τη νεκρή, κρατώντας την αναπνοή της, με την ελπίδα πως αυτός θα μετακινούσε το χέρι του, νομιζόμενος πως έχασε τις αισθήσεις της.

Επίσης, λήφθηκε υπόψη εναντίον του κατηγορουμένου το γεγονός πως εξευτέλισε την κοπέλα σπρώχνοντας την σχεδόν γυμνή έξω από το δωμάτιο του, όταν «ικανοποίησε τις άνομες σεξουαλικές του ορέξεις, αναγκάζοντας την να αναζητήσει βοήθεια πανικοβλημένη και σε κατάσταση αλλοφροσύνης».

Το Κακουργιοδικείο στην επιμέτρηση της ποινής βασίστηκε σε άλλη υπόθεση βιασμού όπου το 2007 το Εφετείο επικύρωσε ποινή φυλάκισης 6 ετών σε κατηγορούμενο νεαρής ηλικίας και λευκού ποινικού μητρώου. Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ακόμα ότι «το νομοθετικώς ανώτατο όριο ποινής στο οποίο υπόκειται ένας κατηγορούμενος, αποτελεί παράγοντα υψίστης σπουδαιότητας, μιας και η ανώτατη προβλεπόμενη στο νόμο ποινή, συνιστά τη βάση από την οποία ξεκινά το Δικαστήριο το δύσκολο έργο της επιμέτρησης».

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε τελικά στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης επτά χρόνων στη κατηγορία του βιασμού, ενώ δεν επιβλήθηκε ποινή στην κατηγορία για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού.



ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια: