Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

Πέντε ηφαίστεια γέμισαν στάχτη τον ουρανό της Ινδονησίας

Το διεθνές αεροδρόμιο του Μπαλί, του πιο τουριστικού νησιού της Ινδονησίας, έκλεισε εκ νέου την Τετάρτη λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ραούνγκ και άλλων τεσσάρων ηφαιστείων λόγω παχύ στρώματος τέφρας απειλώντας την ασφάλεια των πτήσεων.
Το όρος Ραούνγκ, ένα ηφαίστειο με υψόμετρο περίπου 3.300 μέτρων στην ανατολική πλευρά του μεγάλου νησιού της Ιάβας το οποίο εκρήγνυται εδώ και εβδομάδες, γέμισε και πάλι με πυκνό σύννεφο τέφρας το Μπαλί. Εκρήξεις έγιναν και στα ηφαίστεια Γκαμαλαμα και Ντουκονο, Σιναμπουργκ, Καρανγκετανγκ.

«Το αεροδρόμιο Νγκουράχ Ράι έκλεισε εκ νέου σήμερα προσωρινά. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών Τζ.Α.Μπαράτα προσθέτοντας ότι οι αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης περιμετρικά του ηφαιστείου.
Ο ηφαιστειολόγος Γκέντε Σουαντίκα δήλωσε ότι οι νότιοι και νοτιο-ανατολικοί άνεμοι κινούν προς το Μπαλί το σύννεφο της ηφαιστειακής τέφρας που φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 3.000 μέτρα. «Αναμένουμε ότι οι άνεμοι θα πνέουν προς αυτή την κατεύθυνση όλη την ημέρα τουλάχιστον» ανέφερε.
Το αεροδρόμιο του Μπαλί είχε κλείσει προσωρινά δύο φορές, μεταξύ 9 και 12 Ιουλίου, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Τότε είχαν ακυρωθεί σχεδόν 900 πτήσεις με συνέπεια χιλιάδες τουρίστες και ταξιδιώτες να εγκλωβιστούν στο αεροδρόμιο.
Οι εξελίξεις αυτές λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας σημειώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής στο Μπαλί, το μοναδικό νησί της Ινδονησίας που είναι ινδουιστικό σε αυτή τη μουσουλμανική χώρα. Ο συγκεκριμένος τουριστικός προορισμός προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια ξένους επισκέπτες που αναζητούν παραδείσιες παραλίες.
http://ikypros.com/?p=112707#sthash.YRrn521q.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: