Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Δείτε γιατί η αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα. ΦΩΤΟ



Τη διενέργεια ποινικής και πειθαρχικής έρευνας ζήτησε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου αναφορικά με τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας στην οποία, σύμφωνα με καταγγελία της ΠΣΕΜ, “φαίνεται ξεκάθαρα η ανάρμοστη συμπεριφορά από μέλος του αστυνομικού σώματος» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των μαθητών έξω από την Βουλή.


Ο κ. Χρυσοστόμου έδωσε επίσης οδηγίες όπως το συγκεκριμένο μέλος τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Με αφορμή δημοσιεύματα σε διαδικτυακές ειδησεογραφικές σελίδες όπου απεικονίζεται μέλος της Αστυνομίας να προβαίνει σε χειρονομίες, η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι “τέτοιες συμπεριφορές από μέλη της Αστυνομίας δεν γίνονται αποδεκτές και είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες”.
Ως εκ τούτου, προστίθεται στην ανακοίνωση, “ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, έδωσε άμεσα οδηγίες για τη διενέργεια ποινικής και πειθαρχικής έρευνας και όπως το συγκεκριμένο μέλος τεθεί σε διαθεσιμότητα”.

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) είχε αποστείλει νωρίτερα ανοικτή επιστολή – καταγγελία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην στον Αρχηγό Αστυνομίας, η οποία συνοδευόταν με την επίμαχη φωτογραφία, την οποία η Επιτροπή απέστειλε και στο ΚΥΠΕ.

Στην επιστολή της, η Επιτροπή υποστήριζε ότι στην εκδήλωση συνέβηκαν μικροεπεισόδια «τα οποία όμως προκλήθηκαν από τη στάση και τη συμπεριφορά των ίδιων των αστυνομικών».

«Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να φροντίζει να μην δημιουργούνται επεισόδια που να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και όχι να τα προκαλεί με την ίδια της την στάση” έγραφε η Επιτροπή στην επιστολή της προς τον Αρχηγό της Δύναμης τον οποίον καλούσε όπως ερευνήσει άμεση την καταγγελία της “για να λάβετε τα απαραίτητα πειθαρχικά ή άλλα μέτρα χρειάζεται».

Εξάλλου, σε ανακοίνωση της προτού η επίμαχη φωτογραφία δει το φως της δημοσιότητας και σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΠΣΕΜ για τα μικροεπεισόδια, η Αστυνομία σημείωνε ότι “η Αστυνόμευση της όλης εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν 800–1,000 περίπου μαθητές, έγινε από δύο αντιοχλαγωγικές ομάδες αποτελούμενες από 55 μέλη της Αστυνομίας”.   
  
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της Δύναμης, “μερίδα μαθητών έριξαν προς το μέρος των αστυνομικών που βρίσκονταν καθήκον, πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα”.

“Με τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία αλλά και την  αυτοσυγκράτηση των μελών της Αστυνομίας, καθώς επίσης και με την συνεργασία των επί κεφαλής Αξιωματικών με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε χωρίς να προκληθούν οποιεσδήποτε ζημιές ή τραυματισμοί”, σημείωνε η Αστυνομία στην ανακοίνωση της.

“Τέτοιου είδους ενέργειες και συμπεριφορές, είναι καταδικαστέες, ενώ υπενθυμίζεται ότι, αποστολή της Αστυνομίας είναι η τήρηση της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας και οι οποιεσδήποτε εκδηλώσεις ή διαμαρτυρίες είναι σεβαστές νοουμένου ότι αυτές διεξάγονται ειρηνικά και πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Νόμου”, κατέληγε η ανακοίνωση.



κυπε