Με την κατάσχεση 3561 έργων τέχνης, πολιτιστικών αγαθών και αρχαιολογικών αντικειμένων και τη σύλληψη 75 ατόμων, έληξε η πανευρωπαϊκή επιχείρηση «Πανδώρα», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 18 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.
Στην Κύπρο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1383 αρχαία αντικείμενα.
Η Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Τελωνείων συμμετείχαν στην επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016, με μια κοινή δράση από 17 έως 23 Νοεμβρίου 2016.
Η επιχείρηση επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση αδικημάτων κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, με επικεφαλής την Κύπρο και την Ισπανία, με την υποστήριξη της EUROPOL, INTERPOL, της UNESCO και του WCO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων), σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Αστυνομίας.
Προστίθεται ότι η επιχείρηση επικεντρώθηκε στην πολιτιστική λεηλασία και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών προκειμένου να προσδιοριστεί η εικόνα των εγκληματικών ομάδων που ασχολούνται με τα πιο πάνω αδικήματα, ως επίσης και πιθανές διασυνδέσεις με άλλους εγκληματικούς τομείς.
Ως αποτέλεσμα, έχουν συλληφθεί 75 άτομα και διερευνώνται 92 νέες υποθέσεις.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελέγχθηκαν συνολικά 48.588 άτομα, 29.340 οχήματα και 50 πλοία και κατασχέθηκαν συνολικά 3561 έργα τέχνης και πολιτιστικά αγαθά, όπου σχεδόν τα μισά από αυτά ήταν αρχαιολογικά αντικείμενα.
Όσον αφορά στην Κύπρο, σε όλες τις επαρχίες, τα αεροδρόμια, τα ταχυδρομεία και τα σημεία ελέγχου από και προς τα κατεχόμενα, διενεργήθηκαν έλεγχοι προς εντοπισμό υπόπτων για κλοπή και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Παράλληλα εντατικοποιήθηκαν οι περιπολίες της Αστυνομίας σε ευαίσθητες αρχαιολογικές περιοχές.
Από τις συνολικά 44 έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και υποστατικά σε όλη την Κύπρο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 1383 αρχαία αντικείμενα και 13 ανιχνευτές μετάλλων, ενώ άλλα 40 αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν στο Ταχυδρομείο Λάρνακας.
Στα αεροδρόμια ερευνήθηκαν συνολικά 30,264 πρόσωπα, ενώ στα σημεία ελέγχου από και προς τα κατεχόμενα, διενεργήθηκαν συνολικά 336 έρευνες οχημάτων, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν, πέραν της Κύπρου και οι ακόλουθες χώρες : Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν έγιναν σε συντονισμό με άλλες υπηρεσίες, όπως τα Τελωνεία, τα Υπουργεία Πολιτισμού, την Εκκλησία, κλπ.
Προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία, μεταξύ 17-23 Νοεμβρίου 2016, αρκετοί αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, προκειμένου να συνεργαστούν με συναδέλφους τους σε ελέγχους και έρευνες.
Καθοριστικό ρόλο, για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, στην Κύπρο, είχε η Εθνική Μονάδα EUROPOL, μέσω της οποίας ανταλλάσσονταν πληροφορίες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο Εθνικός Συντονιστής για θέματα EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats).
Στην επιχείρηση, έλαβαν επίσης μέρος, διάφορες υπηρεσίας της Αστυνομίας, όπως η Εθνική Μονάδα INTERPOL, τα Επαρχιακά Τ.Α.Ε., Αστυνομικοί Σταθμοί και τα Οδοφράγματα, ο Κλάδος Πληροφοριών, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αεροδρομίων Λάρνακας & Πάφου και το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων. Συνέδραμαν επίσης και άλλες υπηρεσίες όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Τελωνείων.
κυπε